Pineberry och Hungerprojektet i Ghana

Vi på Pineberry och Millstone Group tycker att det är viktigt att ge något tillbaka till samhället och vill stödja människor som kämpar mot hunger, orättvisor och fattigdom. I år har vi därför valt att stödja Hungerprojektet som genom hållbara strategier hjälper människor världen över till ett bättre liv.

Hungerprojektet arbetar med kvinnor i fokus för att hjälpa människor att bli självförsörjande genom utbildning, samhällsstöd och lokala partnerskap. Vårt stöd går i första hand till ett epicenter i Mem Chemfre, vilket är en by i sydöstra Ghana.

I september detta år åkte Viktoria Nerell, sökmotorkonsult på Pineberry, till Ghana för att spendera en vecka tillsammans med Hungerprojektet för att följa arbetet på nära håll. Här är Viktorias egna bilder och upplevelser från resan.

Hungerprojektets huvudkontor ligger i huvudstaden Accra. På morgonen första dagen hade vi ett möte tillsammans med alla som jobbar där för att gå igenom programmet för veckan. Vi fick presentera oss och kort berätta vilka förväntningar vi har.

Asenema epicenter var det första som vi besökte. Här blev vi varmt välkomnande och vi hade en frågestund tillsammans med byinvånare och engagerade personer i centret.

Vi fick även vara med på en food demonstration. Där gick de igenom de lokala resurserna som finns och hur man kan använda dem i matlagning, samt vikten av att amma spädbarn.

Varje epicenter är utrustat med en klinik där en sköterska alternativt barnmorska jobbar. Detta har underlättat för befolkningen enormt och gjort en avsevärd skillnad, speciellt när det kommer till barnafödelse.

Barnen hade teateruppvisning.

Vi tog en promenad genom byn.

Vi besökte ett ställe där de tillverkade gari och gjorde bland annat casavamjöl. Det är väldigt vanligt med denna typ av odling och tillverkning i byn. 11 kvinnor och 3 män hade gått ihop tillsammans för att kunna effektivisera sin produktion och få möjlighet till en dag ledigt i veckan, istället för att konkurrera med varandra.

Food workshop i byn Besease.

På bilden ser vi en kvinna som bor i byn Wisiwisi. Genom mikrolån via Hungerprojektet har hon och hennes man kunnat köpa mer land för att utöka deras kakaoproduktion. Detta har lett till mer försäljning och att de har möjlighet att betala för att deras barn ska kunna gå i skolan. Hon har stora framtidsplaner där det absolut viktigaste var att barnen ska få utbildning.

Country Director, Samuel Erasmus Afrane för Hungerprojektet Ghana. Han var med på hela resan och är verkligen en väldigt inspirerande person som verkligen brinner för att hjälpa andra. Han gör ett fantastiskt jobb!

Sjävförsörjningsceremoni för Odumase Wawase epicenter. År 2006 startade Hungerprojektet sin mobilisering i området och epicentret stod färdigbyggt år 2008. Sedan dess har man arbetat målmedvetet för självförsörjning och det är mycket förändring i samhället som skett till det bättre. Att få vara med på ceremonin och fira denna dag med alla inblandade var väldigt stort. Det är svårt att sätta sig in i vad det faktiskt betytt och kommer att betyda för dem i framtiden.

De visade en enorm tacksamhet till oss investerare som var med på resan och gav oss handgjorda sjalar.

En väldigt stolt kvinna som varit med att arbetat för kvinnors rätt och jämlikhet.

Det blev mycket dans under firandet.

I byn Oheneakuraa fick vi vara med på en hiv-workshop som leddes av en volontär som tränats av Hungerprojektet. Det var väldigt kul att se hur aktiva och frågvisa många var att lära sig mer. Efter workshopen kunde deltagarna även kostnadsfritt testa sig mot hiv och få resultat direkt.

Högste chief över Oheneakuraa. En otroligt härlig man som visade oss sitt hem och alla kokosnötsträd som de hade runtomkring. Vi fick en hel säck med oss som present.

Besök vid Nkawanda Epicenter. Med Hungerprojektets stöd har de kunnat bygga ett ställe nära centret där 15 kvinnor idag jobbar och gör handgjorda skålar som de säljer. En skål kostade motsvarande 2 kr. I slutet av varje månad kan de vardera spara ungefär motsvarande 200 kronor.

Sista dagen besökte vi det epicenter som Millstone är med och investerar i de kommande 3 åren – Mem Chemfre. Det är 13 stycken byar som hör till detta center. Det var första gången som de hade internationellt besök. Det låg väldigt långt bort, ca 5 h bussresa från Pepease som vi utgick från i slutet av veckan. De hade verkligen gjort fint inför att vi skulle komma, de hade band annat målat bildäck i svenska flaggans färger som låg längs med uppfarten till centret.

I centret har de gjort plats för en syateljé som en del av byinvånarna har startat upp tillsammans. I anslutning hade de även en butik där de sålde de som de gjorde.

De flesta barnen, flickor såväl som pojkar går programmet ”Her Choice” som handlar främst om att lära dem att flickor har rätt till sina egna kroppar och att barnäktenskap är förbjudet. Samt vikten av att gå i skolan och stå upp för sina egna rättigheter.

Det har varit en fantastisk resa och jag är evigt tacksam över att jag fick åka och träffa alla dessa underbara människor. Det var väldigt nyttigt för mig att se vilket enorm skillnad Hungerprojektet gör långsiktigt för människorna och samhället i Ghana. Om någon har frågor besvarar jag dem gärna och går ni kanske och funderar på att du eller ditt företag vill vara med och göra skillnad rekommenderar jag Hungerprojektet till alla!