Facebook bildstorlek 2024 – Stor guide!

Har du koll på Facebook bildstorlek? Vi går igenom Facebooks och Instagrams bildstorlekar och var de används. Uppdaterad för 2024!

Att hålla koll på Facebooks alla bildformat kan vara krävande. I denna artikel går vi igenom bildformaten på Facebook och var respektive används. Alla våra bilder finns i full storlek, klicka bara på bilden för att få den i verklig storlek.

Facebook bildstorlek / bildformat

Facebook har flera annonsformat med olika storlekar, och några som delar storlek med andra delar av plattformen. Oavsett om du letar efter annonsformat, bildstorlekar eller annat så hittar du dem här. Tänk på att undvika allt för mycket text på bilderna, annars kan Facebook stoppa annonserna.

Facebook – Nyhetsflödet, Collection Ads m.fl.

Nyhetsflödets (newsfeed) annonser ska vara 1080×1080 pixlar.

Samma bildstorlek används även i flera andra annonsytor, bl a:

Facebook – Karusellbild

Karusellbilder ska vara 1080×1080 pixlar. Dessa bilder används i karusellannonser.

Facebook stories/reels

För Facebook stories ska bilden vara 1920×1080 pixlar.

Facebook Instant Experience

Instant Experience kan använda bilder i olika höjder, men bredden bör alltid vara minst 1080 pixlar.

Omslagsbild

Facebooks omslagsbild bör vara minst 820×312 pixlar, men det går också bra att använda större bilder (de skalas då ner).

Profilbild

Profilbilder måste vara minst 180×180 pixlar, den kan vara mycket större, men det är viktigt att kontrollera att den ser bra ut även i de små formaten. Profilbilden skalas t ex ner till 40px i nyhetsflödet, och får också en rund ring runt sig.

Instagram bildstorlek

Det är liknande storlekar på Instagram och Facebook (det är ju ändå samma plattform), men Instagram använder lite andra format. Många bilder går att använda på båda, men tänk också på hur användarna kommer se bilden. Instagram är främst en visuell plattform, texten under är mycket liten jämfört med Facebook och därför står bilden i fokus. Tänk på att välja annonsbilder som är visuellt tilltalande och som lockar användaren till klick. Det är också värt att nämna att instagram använder samma bildstorlekar både för vanliga inlägg och för annonser.

Instagram kvadratisk bild, profilbild m.fl.

Instagrams klassiska kvadratiska format har samma bildförhållande som Facebooks karusellbilder (1:1), men kan vara lite mindre; 1080×1080 pixlar. Profilbilden på instagram använder samma storlek men skalas ner till en mycket mindre storlek på din instagramsida och i flödet.

Instagram liggande bild


De liggande bilderna på Instagram bör vara 1080×566 pixlar.

Instagram stående bild


Stående bilder på Instagram bör vara 1080×1350 pixlar. Tänk på att stående bilder knuffar ner annonstexten och gör att användarna inte nödvändigtvis ser bild och text tillsammans.

Instagram stories/reels

För Instagram stories/reels ska bilden vara 1080×1920 pixlar.

Det var Facebooks bildstorlekar! Nu när du har koll på Facebook bildstorlekar kan du börja lägga upp dina annonser. Läs vår Checklista för Facebookannonser för mer smarta tips! Om du jobbar med dynamiska annonser, läs då vårt inlägg om Facebook Overlays! Sugen på video? Läs då vår stora guide för video på Facebook.

9 kommentarer på "Facebook bildstorlek 2024 – Stor guide!"

 1. Hej! Vart hittar jag den stora guiden om bildstorlekar för facebook?


 2. Daniel,

  Jag gissar att du saknar något i guiden. Återkom med vad, så ser vi om vi kan lägga till det.

  Tack!

  Michael


 3. Tacksam för er om tag kan få en en manual eller liknande för att kunna sätta mig i det material så jag kan Facebook. Tack på förhand.


 4. Hej, jag undrar om det dessutom finns en ”vikt”-begränsning på bilderna? Om jag gjort en facebookbild med måtten 1200*628, får den då väga max 100 kb eller något? Eller är det oväsentligt? Om jag skapat en bild och den har en färgad ruta med text på, blir texterna av någon anledning ”blödande” när facebook komprimerar dem. Jag har testat att lägga upp bilderna i mitt privata flöde och upplever inte att facebook komprimerar dem likadant då. Varför blöder texterna, och rutor med helfärg? Vad gör jag för fel?


 5. Hej Teresa!
  Vi har inte stött på det här problemet. I vilka placeringar upplever du att texten blir blödande?
  mvh Tilde


 6. Hej Vi har problemet med antal bilder/grupp. 5000 bilder sen raderas första inlagda. Stämmer detta? Finns det något vi kan göra för att slippa detta problem. Vi har försökt med album men vete j om det funkar. Mvh


 7. Ska ärligt talat erkänna att jag inte är någon instagramanvändare eller ens smartphoneanvändare då jag är DATORanvändare. Och tidigare har jag hört att det varit svårt att lägga upp bilder på Instagram via stationär dator resp laptop utan att Insta enbart har varit reserverat för smartphoneanvändare.

  Men i vart fall, jag registrerade ett Instagramkonto för någon månad sedan via en PC. Och tänkte häromdagen lägga upp några bilder. Men det blev ju en flopp.

  Bilderna är tagna med en Nikon D100 och jag drog ner bilderna till 1500×1125 pixlar. Har testat både JPG, PNG och BMP fprmat!??

  Köper inte Instagram detta format?

  Här är bilderna som jag tillfälligt lade upp hos POSTIMAGE.ORG.

  i.postimg.cc/3xnMnV5k/oland4ever-001.jpg
  i.postimg.cc/k540Zsqf/oland4ever-002.jpg

  Mvh
  Håkan

  Btw, växten är Alvargräslök (Allium schoenoprasum var alvarense) dvs en gräslöksort som växer vilt på norra Öland på vårarna.


 8. Hej Håkan,
  Instagram ska klara av jpg och png utan problem. Vad får du upp för felmeddelande när du försöker ladda upp?
  mvh Tilde


Kommentarsfältet är stängt.