Regler för kommentarer

 

Vi blir väldigt glada om du vill skriva kommentarer på våra artiklar. Tänk gärna på följande när du skriver dina kommentarer. 

Dessa regler gäller för dig som vill kommentera på våra bloggartiklar.

1. Använd ditt riktiga förnamn och efternamn eller känt alias

Fältet för namn när man lämnar kommentar ska mycket riktigt innehålla ett namn. Skriv in ditt förnamn och efternamn. Vi vill inte att du ska kommentera något som du själv inte kan stå för. Vi släpper inte igenom kommentarer från folk som heter ”Tjäna Pengar på Internet.”

2. Håll dig till ämnet

Tanken med kommentarsfältet är att du som läsare ska kunna bidra i diskussionen kring artikeln. Detta kan såklart både vara positiv och negativ kritik kring artikeln eller ämnet. Men det är viktigt att du håller dina kommentarer till just ämnet i artikeln.

3. Undvik personpåhopp

Vi vill ha en trevlig ton i våra kommentarer. Tänk dig därför för om du skriver om andra personer. Om vi uppfattar att det du skriver är negativt om personen kommer vi inte tillåta kommentaren. Så länge du håller dig till ämnet och inte lägger fokus på enskilda personer i din kommentar är detta inget problem.

4. Var inte rädd

Bli inte nervös nu, regel 1 till 4 kan låta väldigt hårda. Sannolikheten att det faktiskt gäller dig är väldigt liten. Jag tycker inte att du ska tveka att kommentera om du läst något som du tycker är intressant eller inte håller med om. Reglerna är i första hand till för att förklara för den lilla skara som missbrukar kommentarsfunktionen här att vi inte tycker att det är ok.

31 kommentarer på "Regler för kommentarer"

 1. Tråkigt att se ”spammandet” av kommentarer öka. Kanske skulle alla som kör dofollow på sina bloggar börja använda sig av en liknande regellista för att slippa de där 3 kommentarerna med bra post 🙂


 2. Bra att ni sätter ner foten.

  Jag har läst ett par gånger att du Magnus tror att G kommer att slå ner hårdare på kommentarsspam i år, just eftersom det börjat missbrukas så vansinnigt mycket av SEO-pajasar. Kan du utveckla det resonemanget, eller kanske peka mig till en post där du gjort det?

  Jag har nämligen svårt att se hur detta skulle kunna ske, annat än med just nofollow, eftersom kommenterande hos andra bloggar osv ju visar att man är en del av ett större sammanhang och därmed ”förtjänar” de inlänkar man får genom kommentering.

  Visst går det att nedvärdera värdet i kommentarslänkar, men med de volymer som går att bygga automatiserat ser i varje fall inte jag att det kommer åt just de som missbrukar det på något bra sätt.


 3. Helt rätt tycker jag. Jag kör enligt samma princip och släpper inte igenom kommentarer där nyckelord används som ”namn”.

  Att ha massa spammiga kommentarer på sin sida lär i slutändan bara slå tillbaka på en själv.

  Det är givetvis en svår balansgång, men att använda dofollow på kommentarerna är en hederssak. Vill man ha kommentarer och debatt om det man skriver, ja då är det en skymf mot sina besökare att använda nofollow.

  Tack för ordet!


 4. Och som vanligt är jag bara totalt frågande, jag som inte jobbar med SEO, förekommer det att folk verkligen lägger tid på spamkommentarer. Hur orkar man?
  Bra att ni stramar upp det i så fall.


 5. Vettiga regler, jag använder också NOFF och märker liknande tendenser. Det börjar bli vanligt att folk kommenterar med ”[namn] – [sökord]”, länkar till någon satellitsida och skriver en allmän kommentar i stil med ”Bra inlägg!”.


 6. Där var det ja, tack! Mkt intressant diskussion i kommentarsfältet som är väl värd att läsa för alla andra som hittar till det här inlägget.


 7. Helt klart vettigt men vem släpper överhuvudtaget igenom poster som bara innehåller ett ord eller en kort mening med vad man tycker, ”Bra inlägg” eller något liknande.

  Börjar själv bli trött på att folk i allmänhet som inte har något vettigt att skriva, eller tillföra en artikel eller blogg post! Det blir ju SPAM-sm på min blogg!


 8. Det som är kruxet är att ibland är det ju uppriktigt när någon bara ville berätta att det var ett bra inlägg. Känns inte helt ok att behöva rata en sådan kommentar bara för att andra inte håller sig i skinnet.


 9. Bra att du förtydligar reglerna lite, men det är riktigt trist att det ens ska behövas. Än så länge har jag inte upplevt det problemet någonstans och lagt in en kort text om No Follow Free i en sidfotswidget. Men blir det ett problem så är det väl på sin plats med ett förtydligande som ni gjort här.

  Jag håller med Kristoffer i hans kommentar att det är lite av en hederssak att faktiskt använda sig av Follow länkar.


 10. Tack Magnus för att du sätter ner foten mot detta spam. Ha gärna en länk till detta inlägg i kommentarformuläret.

  Även om jag har nofollow på min blogg (engelska blogg) och påtalar det tydligt i kommentarsfältet har jag ändå fått tusentals sådana spam-kommentarer skrivit av människor (jag har egen anti-spam mot bottar). Tyvärr är det väldigt svårt att urskilja dem mot genuina kommentarer. Jag har även gjort så att korta kommentarer på mindre än X antal ord har ingen länk alls. Andra populära bloggar som smashingmagazine.com har tagit steget längre och tagit bort länkar från kommentarer helt. Lite synd tycker jag att man måste gå så långt.


 11. Bra med tydliga regler. Jag hoppas att det kan växa fram lite regler för ”SEO-etikett” som vi alla kan komma överens om.
  Själv har jag också DoFollow-länkar på min blogg (efter tips från dig, Magnus) och jag har min egen variant som är lite mer flytande över hur mycket SEO man får preparera sin kommentar med:

  Om man bara skriver något innehållslöst inlägg som ”Bra inlägg!”, eller ”Intressant blogg!” underkänner jag allt utom personnamn som Namn (ankartext) i kommentar-länken.
  Om de däremot har skrivit en lång kommentar med genomarbetat och intressant innehåll kan jag låta ankartexter som ”Sökmotorkonsult AB”, eller ”Webbyrå i Malmö” slinka igenom.


 12. Bra att ni sätter ner foten. Jag har själv märkt av en ökande mängd spam inlägg på min blogg – ofta 5-6 i veckan vilket jag tycker är mycket. Personligen släpper jag inte igenom något inlägg som jag ser som spam då de inte tillför något till postens innehåll. SEO är en del av myntet – att öka värdet av postens innehåll med initierade kommentarer en annan.


 13. Mycket bra Magnus!

  På min nya blogg använder jag NOFF och skriver i klartext ovanför kommentarsfältet vad som gäller för kommentarer i bloggen, men inte alls så detaljerat som du skriver. Ska nog förtydliga detta lite mer nu. Precis som de flesta andra vill jag att en kommentar ska tillföra något och jag delar då gärna med mig med en länk.

  På min andra blogg använder jag Disqus, men jag har allvarliga planer på att gå tillbaks till vanliga kommentarssystemet och NOFF, då Disqus inte verkar få ändan ur vagnen och möjliggöra dofollow i deras system.


 14. Själv förstår jag inte riktigt idén bakom do follow i kommentarerna. Det som du sammanfattar bra: ”Meningen med länken är att om man läser bloggen och undrar vem som skrivit den där fantastiska kommentaren så ska man kunna klicka på den och lära sig mer om dig”, borde väl räcka?

  Do follow fungerar i minaögon antingen som utlösare av spam eller som konstgjord andning för kommentarfunktionen.


 15. Går med i kören och menar att det här är bra, något som jag faktiskt saknar här på sökmotorkonsult är dock möjligheten att få kommentera andras kommentarer och starta dialoger i kommentarerna, jag tror att det skulle i sin tur leda till många fler kommentarer. Jag saknar också möjligheten att prenumerera på kommentarer. Det är inte många bloggar jag faktiskt hade orkat få mail ifrån, men det här är definitivt en av dom som jag hade prenumererat på alla mina kommentarer så att jag kan följa upp om någon svarar efter mig.

  Vänligen,
  Fredrik Näs


 16. Eftersom jag inte är något SEO-proffs utan en glad amatör så bidrar jag säkert med en del mindre proffsiga kommentarer. Men det ger mig supermycket att läsa sokmotorkonsult och då vill jag ju så gärna kommentera det jag läser. Personligen så kommenterar jag bloggar och forum om dom har intressanta inlägg. Struntar i om det är no follow eller do follow.


 17. När jag började att blogga för inte så himla längesen så använde jag till exempel bloggnamnet som signatur, som förmodligen hade klassats som spam. Idag förstår jag att det kan göra det och varför, men det fanns faktiskt ingen tanke på att det var så de ”oskrivna reglerna” såg ut… Säkert fler som kanske inte helt medvetet inser att de gör ”fel”. Men någon som heter ”tjäna pengar online” är nog garanterat medveten om vad han/hon gör:) Bra med ett förtydligande iallafall.

  Jag undrar även om någon här vet något plugin för att ta bort nofollow när man har disqus? Funkade inte med ”noff”. Eller någon annan lösning. Nu har jag dock valt annat kommentarssystem bara för att jag inte lyckats ändra det.


 18. Kan man inte ha en riktigt klurig frågesport som Captcha? Typ en frågesport om sokmotorkonsult.se på en typ 20 sidor som man måste besvara för att skriva sin kommentar. På det sättet så får man anstränga sig som en idiot för att ange sin kommentar och man måste ha följt bloggen ett tag för att kunna de rätta svaren.

  Eller just det. Regel 4: Ej hämma kommentarer. Glöm det jag skrev 😛


 19. Bra regler! Jag har funderat på att införa liknande på min blogg, och jag har faktiskt rensat bort kommentarer som konstiga namn.

  Hur som helst får jag ju länkar till min blogg tack vare kommentarer, och från min blogg länkar jag naturligtvis vidare till de sajter jag vill ha upp i SERPen, så det kommer ju ändå att ge positiv SEO-effekt, utan att det blir spammigt bland kommentarerna.


 20. Vet att många SEO-experter och andra duktiga webbentrepenörer är emot Facebook Comments men sedan jag implementerade Facebook Comments på en av mina sidor – vilken sida nämner det är nämner jag inte här, kanske anses spammigt 🙂 – så har jag fått bort alla troll och all spam.

  Visserligen har jag fått färre kommentarer också men de kommentarer som jag väl fått har varit väldigt givande.


 21. Jag tänkte tipsa om kommentarssystemet IntenseDebate som påminner mycket om Disqus, med skillnaden att länkarna blir dofollow med IntenseDebate. Dessutom finns några fler features i Intense än vad det gör i Disqus. Återkommer när jag testat det lite mer.


 22. Jag använder Html Comment Box på min sajt som fungerar utmärkt.


 23. Men vad hjälper NOFF om spammare kommenterar tre gånger är dem ”igenom” ändå?
  Eller kan jag missuppfattat det hela?


 24. Regeln 4 är just för mig för att jag är nybörjare och lite nervös. Tack för era sidan.


 25. Hej,
  jag har ganska nyligen börjat följa er blogg och lär mig ständigt nya saker! Jag är väldigt intresserad av SEO och allt som har med det att göra och vill verkligen lära mig det från grunden. På ett seriöst sätt. Jag har precis börjat kommentera på er blogg nu och kom mig för att läsa reglerna nu och blev lite nervös att mina kommentarer (inom ett kort tidsintervall…) ses som spam? :/ Egentligen spelar det väl mindre roll så länge jag får bra svar, vilket jag fått varje gång!

  Kanske fel att skriva här men jag skulle gärna komma i kontakt med någon också brinner för seo och är intresserad och villig att lägga lite tid på att lära upp gröngöling 🙂 (?)

  *helt ok om ni döljer kommentaren och svarar per mail om detta är opassande..


 26. Jag kan inte ens ha kommentarer på min blogg på grund av detta, det är verkligen ett problem. Vet dock inte om ett system som det som du kör med skulle fungera så bra för mig. Jag kan inte riktigt se hur jag skulle hinna med att se igenom kommentarerna för att godkänna vissa som verkliga läsare, för det görs väl manuellt, eller har jag missförtstått detta?

  Rebecca


 27. Hej Rebecca

  Vi tycker det fungerar ganska bra, även om det är som du säger att många kommentarer är rent skräp eller inte följer våra riktlinjer i övrigt.

  Vi går igenom kommentarerna manuellt, det enda negativa jag upplever med det är att det ibland tar någon dag innan en kommentar är godkänd.


 28. Hej!

  I samband med att vi flyttade över alla våra artiklar till Pineberry.com har vi uppdaterat våra regler för kommentarer. Bland annat har vi tagit bort möjligheten att lägga in en länk i kommentaren.


Kommentarsfältet är stängt.