Hemsida, webbsajt och URL

Vad är skillnaden på en hemsida och en webbsida? Detta är en fråga som får olika svar beroende på vem du frågar. I denna artikel försöker vi reda ut begreppen.

När man jobbar med webb och digital marknadsföring slänger man sig med flera olika begrepp när man pratar om sidor och sajter vilket kan vara förvirrande för den oinvigde. Dessutom betyder inte dessa begrepp samma sak för alla. Här nedan går jag igenom några av de vanligaste begreppen.

Hemsida

Hemsida är ett begrepp som används på många olika sätt och därför skapar en viss förvirring. Ursprungligen kommer hemsida från engelskans Home Page som från början syftade på vad man hade som startsida i sin webbläsare: Numera avses främst startsidan på en webbsajt när man säger Home Page på engelska.

Men på svenska används hemsida för flera olika saker. Det kan användas precis som på engelska för att syfta på startsidan på en sajt. Men det kan även användas för vilken sida som helst på en webbsajt. Som om detta inte är nog används ordet hemsida även som en synonym till webbsajt. Det vill säga hemsida kan syfta både till enskilda sidor på en webbsajt och på hela webbsajten.

Med tanke på att det lätt blir missförstånd vid användandet av begreppet hemsida är det ett ord jag själv försöker undvika att använda.

Webbsida

En webbsida är en specifik sida på en webbsajt. Exempelvis är denna artikel du är inne på nu en webbsida på vår sajt.

URL

URL står för Uniform Resource Locator och kan beskrivas som en teknisk synonym till begreppet webbsida. En URL är det som står i adressfältet i din webbläsare och är den faktiska adressen till en specifik webbsida.

URL:en för denna artikels webbsida är: https://www.pineberry.com/bloggen/internetmarknadsforing/hemsida-webbsajt-och-url

Startsida

En startsida är sidan som ligger längst fram på en webbsajt. Aftonbladets startsida är exempelvis https://www.aftonbladet.se

Landningssida

En landningssida är en typ av webbsida. Ordet landningssida används ofta när man vill visa att sidan ska leda till en viss åtgärd från användaren. Exempelvis att man pekar sin annons på Google Ads till en relevant landningssida på sajten där målet är att de som klickar sig in på landningssidan ska göra en viss sak.

Målsida

Målsida är en synonym till landningssida. Både orden är ungefär lika populära att använda.

Webbsajt

En webbsajt är en samling av webbsidor som hör ihop. På domänen sokmtorkonsult.se har vi tusentals webbsidor. Dessa sidor tillsammans utgör vår webbsajt.

Webbplats

Webbplats är en synonym till begreppet webbsajt och betyder exakt samma sak.

Vilka begrepp har jag missat i listan ovan? Finns det något annat begrepp du ofta använder för att beskriva sidor och sajter? Kommentera gärna nedan!

Domännamn

Ett domännamn är adressen där du kan hitta en webbsajt och dess webbsidor.

5 kommentarer på "Hemsida, webbsajt och URL"

  1. Tack för bra info! Såg bara en korrgrej under Webbsajt: det ska väl stå sokmotorkonsult.se?


  2. Ur ett SEO-perspektiv, där man producerar webbsajter kan ordet ”webbsajt” samt synonymen ”hemsida” användas med fördel i en SEO-strategi för att lyfta fram det man sysslar med. =)


Kommentarsfältet är stängt.