Skomakarens barn ska ha torrt på fötterna

misslyckande

Jag är den typen av människa som aldrig skulle köpa en Volvo av en säljare som kör Nissan. Om säljaren inte tror på produkten, varför i hela världen skulle jag göra det? Om restaurangägaren aldrig äter den egna maten, då är det något som är fel. Det samma gäller förstås internetmarknadsförare.

Jag skulle personligen aldrig göra affärer med ett SEO-bolag som inte rankar på något av de större sökorden inom SEO. Det kan nämligen bara finnas ett visst antal anledningar till att de inte gör det. Vi vet ju hur värdefullt det är att ranka bra, vi vet hur mycket man tjänar på det och ändå finns det företag som säljer SEO utan att själva driva trafik från Google, hur går det ihop?

3 möjliga anledningar att ditt SEO-bolag inte rankar

1. Deras tjänst är inte lönsam

Om den SEO som erbjuds inte lönar sig så lönar det sig förstås inte för SEO-bolaget att optimera den egna siten heller. Om det inte går att få ROI så slösar de förstås inte med slantarna på sin egen site, det är ju bättre att slösa med dina slantar.

2. De klarar inte av att göra det

En annan rimlighet att ditt SEO-bolag inte syns på några av sökorden som är lönsamma i segmentet är att de helt enkelt inte har kapacitet att göra det. Vi ska inte sticka under stolen med att det är hög konkurrens, kanske är det helt enkelt så att det brister i kompetensen.

3. De är mätta

Den sista anledningen att låta bli att optimera sin egen site är att de helt enkelt blivit belåtna, kanske lite lata och lutar sig tillbaka. Varför anstränga sig när pengarna ändå rullar in?

Jag skulle aldrig handla med dem

Jag kommer inte köpa tårta av en smal bagare, skor av en dålig skomakare eller SEO av ett företag som själva inte gör SEO.

19 kommentarer på "Skomakarens barn ska ha torrt på fötterna"

 1. I vårt fall handlar det lite om en kombination av alla tre 🙂
  Vi är ett litet bolag som har svårt att få tiden att räcka till. Vårt mål är att erbjuda prisvärda lösningar, vilket gör att lönsamheten inte är speciellt hög. Vi måste fokusera vår tid på betalande kunder för att få det att gå ihop, vilket gör att vår egen SEO blir delvis lidande.
  Eftersom vi redan har svårt att få tiden att gå ihop kan det väl vara lite onödigt att satsa på att få fler kunder.

  Nu är det också så att vår primära verksamhet är webbutveckling och för oss är SEO en naturlig del i att producera en webbplats. Vi har inga system för länkbygge osv. och vi jagar inte kunder för SEO.


 2. Jag kämpar emot att kommentera detta, din uppfattning är självklar för dig och färgad av ett bolag som har en tydlig strategi för kundanskaffning. Jag har en annan uppfattning, men är förstås partisk. What the hell, jag kör. För vår del utkristalliserade det sig väldigt tydligt och fort att vi inte skulle kunna få tillräcklig lönsamhet i relation till vilka resurser vi skulle behöva sätta in för att ta en hög position på t ex ”sökmotoroptimering”. I mina ögon handlar internetmarknadsföring och SEO minst lika mycket om att välja rätt strider och att satsa smart – som att faktiskt satsa. Vi bedömde potentialen i höga organiska placeringar genom omfattande AdWords-annonsering – och analyserade vad vi hade för vägar för att nå dit. Kontentan var att det aldrig skulle löna sig lika mycket som våra övriga marknadsförings- och säljaktiviteter. Vi gör inget online ”bara för att” – då har man i mina ögon helt missat det fina i mätbarheten och hur lätt det är att (efter att testa) fokusera rätt vad gäller digital marknadsföring. Den andra sidan av myntet är att vi mycket hellre jobbar med och åt våra kunder än att sitta och polera våra egna skor – vilket förstås också gör att vi för en presumtiv kund kan visa upp sådana case. Vad jag vill ha sagt är nog att få kunder vi pratar med resonerar så kategoriskt som du gör här, och jag tror att de är betjänta av det! 🙂


 3. Jag gillar verkligen denna typen av poster, som är lite lagom provocerande för vissa läsare. Om jag skulle äga den här frågan på ett ”seoföretag” så vore en tänkbar strategi att möta din ståndpunkt på halva vägen.

  Det jag kanske inte delar lika fullt ut är just liknelsen med övriga yrkesgrupper. När det kommer till att ranka på t e x ’sökmotoroptimering’ så ger det säkert en del att ranka topp tio, helst topp tre, men det handlar minst lika mycket om hur man tagit sig dit. Ser man tillbaka på hur toppen sett ut senaste åren så är det i alla fall min uppfattning att en bra placering inte automatiskt innebär att företaget levererar bra seo till kund. I vissa fall har ju kampen om den egna positionen direkt försämrat kundens förutsättningar, då länkbygget för den egna sidan flätats samman med länkbygget till kunderna på ett alldeles för riskfyllt sätt.

  Om samma företag vill bygga sitt varumärke genom att framstå som bäst i klassen och var villiga att satsa resurser på det så skulle jag inte tveka, då är det en topposition som gäller. Då måste det göras på rätt sätt, vilket sokmotorkonsult.se får exemplifiera.


 4. Får faktiskt gå emot lite här Magnus. Jag förstår din synpunkt och uppskattar den men jag skulle nog påstå att det finns fler som är duktiga på SEO än vad det finns platser på Googles första sida.

  När jag sysslade med SEO försäljning för några år sedan var min fokus inte alls min egen sida, det var enbart att lyckas med mina första kunder så att jag hade case studies som visade att mitt arbete är bra.

  Varför skulle en ensamföretagare som är SEO – konsult ge sig på att försöka ranka på ett fruktansvärt svårt sökord, när 99% av de case man kommer att arbeta med inte alls behöver samma resurser?

  Jag är extremt kräsen när jag köper SEO, vilket vi ofta gör. Men jag kollar inte nödvändigt på hur dom rankar på SEO Sweden, SEO UK, SEO Germany eller liknande. Jag ser hellre ett par screenshots från Analytics och en förklaring på hur de gick tillväga.

  Kan de inte visa och förklara sitt arbete är jag inte ett dugg intresserad.

  Jag tycker att du har rätt i att synas på ett svårt sökord är ett bra bevis för att man kan SEO, men jag tycker verkligen inte att det är ett måste. Om jag tagit min kund från sida 3 till 1:a på ett av Sveriges största sökord så känns det som att jag kan SEO, även om min egen hemsida inte rockar på det sökord där ni dominerar. Resursfördelning som Stefan och Carl-Gustav talar om.

  Och jag köper gärna en tårta från en smal bagare ifall det ser ut att vara en god tårta och ingredienserna faller mig i smaken 🙂


 5. Jag ser det inte som ett bevis på att man kan, jag ser det som ett bevis på att det är värt det. Om du inte tycker det är värt det att satsa på sökmotoroptimering så är det kanske inte en helt lönsam modell du bygggt?


 6. Värt det? 🙂 För Pineberry kanske. Jag hade inte bytat rankingen med er om jag hade fått den gratis, så varför skulle jag lägga tid på det? Om jag jobbar för en reklambyrå som har väldigt specifika kunder de är på jakt efter, inte kommer jag att rekommendera dom att satsa på sökordet ”reklambyrå” då förstås?

  Vi har inte samma intressen / målgrupp, jag har aldrig haft en målsättning att sälja SEO till massvis med företag. Satsar hellre på ett fåtal klienter och mycket pengar per timme spenderad. Att ranka etta på SEO eller sökmotoroptimering ger er massvis med kunder, det är inget jag (och många andra som mig) har ett intresse av.

  OM målsättningen varit samma, och OM jag och alla andra jagat sökordet, då håller jag med dig. Det hade varit kul att se hur många som verkligen jobbar aktivt för att slå sig in på de två stora sökorden. Tvivlar på att det är många som aktivt jobbar på det.


 7. Det är inte så himla många faktiskt, kanske ett hundratal försök som görs men bara topp 5-10 ungefär är någorlunda konkurrenskraftiga.


 8. Nu hetta det till lite! Det är självklart att alla som jobbar med SEO i Sverige vill ranka högt på sökmotoroptimering t ex. Vi har själva för ett tag sedan lagt upp en strategi för hur vi ska ta oss dit. Men olika företag är i olika faser och att lägga resurser på sådant som inte genererar pengar när man är ett litet företag har jag full förståelse och respekt för.
  Däremot så kan jag inte hålla med dig riktigt Magnus i ditt påstående. Även om en topplacering på sökordet sökmotoroptimering är ett perfekt säljargument om ett företags kompetens! Skulle du köpa SEO av alla de företag som rankar på sidan ett för sökordet sökmotoroptimering?


 9. Daniel, jag menar inte att man ska köpa tårta av alla tjocka bagare, bara att man definitivt inte ska köpa tårta av någon man med säkerhet vet inte provsmakat.


 10. Anser nog att placeringarna på branschrelaterade ord inte är en nödvändighet för att bedöma om företaget är bra eller inte.
  Förutom sökmotoroptimering är jag lite fundersam på vilka andra ord som det skulle gälla.
  Men bortsett från det.
  Om vi tar två motpoler i branschen när det gäller storlek på företag så är det enmansföretag som mitt och exempelvis Jajja som konstrast då med tanke på deras storlek.

  Jag skulle klara mig min kundrekrytering utan att ha en webbplats överhuvudtaget. Jajja finns mig veterligen inte med på toppen på något ord organiskt. Men omsättningen och lönsamheten verkar det inte vara något fel på.
  Så de klarar liksom jag av kundrekryteringen bra utan toppositioner. Dessutom behöver de avsevärt fler kunder än vad jag behöver ha. Och det verkar inte vara något problem för dem.

  Men visst ser det bättre ut att ligga på topp om inte annat så är det en hel del prestige i det.

  (Har gjort ett inlägg på min blogg om det här som man kommer till genom att klicka på mitt namn)


 11. När jag googlar ”sökmotoroptimering” som kommer inte Pineberry med på topp 10-länkarna. Vad ska jag dra för slutsats av det?


 12. Väldigt många skilda åsikter här.
  Mest tänker jag på Urbans inlägg när han nämner Jajja.

  Dem har ju en stor säljkår och behöver nog inte ens syna organiskt på sökmotoroptimering.

  Men jag skulle tycka att det vore intressant att se vad Jajja säger om att inte synas på detta sökord med tanke på att dem är störst i branschen.
  Jimmy kommer nog kommentera efter detta och berätta lite mer förhoppningsvis utifrån deras synvinkel.


 13. Jag tycker nog till skillnad från många att du har rätt i både sak och exempel. Däremot håller jag med Urban, Carl-Gustav, Niklas mfl när det gäller val av kanaler för kundanskaffning, och efterlyser också lite ”djupare” tänk.

  För mig finns det många olika sätt att bedriva framgångsrik seo, spam fungerar tex tyvärr fortfarande rätt bra, men höga resultat kan ju också nås av mer (i mina ögon) ”hållbart” arbete. Vilken väg man väljer beror på risktolerans och det är inte säkert att kundens risktolerans motsvarar metoderna som företaget på förstaplatsen använder. Osv etc.

  Sen vill jag väl bara inflika att både gserp och rank tracker stödjer Mats om Pineberrys position (som i skrivande stund är 47 på sökmotoroptimering (men 8 på seo)).

  Avslutningsvis, alltid lika bra när du rör om i grytan Magnus 🙂


 14. Jonas, Pineberry.com är Pineberry. Vi rankar klart bättre än 47.


 15. Stämmer, Jajja ligger inte på första sidan på sökningen sökmotoroptimering. Självklart skulle vi vilja ligga där men räknar vi på det så är det mer lönsamt för våra tekniker att hjälpa våra kunder än att de jobba med vår webbplats. Vi har bra trafik till webbplatsen utifrån svanstrafik och andra relaterade begrepp, så webbplatsen genererar en hel del leads åt vår säljkår men på ett sätt som är mer lönsamt. Det är främst bloggen som står svanstrafiken och sedan har vi gjort en del insatser vad gäller att optimera konverteringen på webbplatsen. Utöver detta har Jajja sitt Jajja Magazine, så för oss är hemsidan en kanal av många som genererar leads åt vår säljkår.

  Vad gäller att ”Skomakarens barn ska ha torrt på fötterna” så är det en självklar hållning för den som innehar positionen. Urbans inlägg http://www.urbalill.se/blogg/?p=413 tycker jag sammanfattar väldigt bra ”den andra sidan” av detta. Om det funnits en tävling i klass med Yrkes-SM för SEO:are i Sverige så skulle förstaplatstagaren helt klart anse att resultatlistan till tävlingen skulle avgöra i vilken ordning man ska välja sin leverantör. Men upptagna enmanskonsulter kanske inte har möjlighet att deltag och större företag kanske har spridit kompetensen till flera personer som specialisterat sig så de kan inte ställa upp med en person som gör ett bra resultat osv.

  Med allt det sagt så kommer vi att göra stora satsningar på en ny webbplats, fokus är dock på besökare (både befintliga kunder och potentiella) och jag ser nog att vi på sikt kan ta en väldigt stabil förstasidesplacering på sökordet. Vad ”på sikt” i praktiken innebär får vi se, vi har ingen brådska och som sagt våra kunder kommer först. Nya webbplatsen kommer att komma efter sommaren, så vissa jobbar hela sommaren 😉


 16. Är det lönsamt att synas på ett ord som 0,05% av Sveriges befolkning har i sin vokabulär? Många av företagen som vill ”synas på internet” vet inte att de ska skriva in ordet ”sökmotoroptimering” i Googles sökruta.

  Om det nu hade varit många som vetat vad sökmotorptimering är så håller jag med Niklas Aronsson. Det finns 10 platser på första resultatsidan, men det är fler än 10 som kan leverera SEO. Eller så får jag, Christian Rudolf, Jajja, Netbooster, Carl-Gustav, Urban m.fl se oss som helt misslyckade och sadla om till sadelmakare.


 17. Jag åkte precis tidsmaskin 2,5 år tillbaka i tiden tack vare Håkan på Twitter. Men jag står fast vid min kommentar 🙂


Kommentarsfältet är stängt.