Tjäna pengar på nätet – en varning

Snabba pengar på nätet

Det går att tjäna pengar på nätet, det vet vi nog alla som jobbar online. Vi har sett hur raketer som Google skjutit i höjden och gjort grundarna så rika att de måste köpa hus med större garderober för att få plats med alla pengar. Alla vet att man kan bli rik på nätet. Det här har förstås lockat fram en annan typ av ”affärsmän” också.

Det finns en hel uppsjö av olika sätt att ”tjäna pengar online” som i mångt och mycket är samma sak som alla gamla pyramidspel (som jag redan pratat lite om). Om du Googlat efter Tjäna Pengar, Tjäna Pengar Snabbt eller något liknande så har du ramlat över de här aktörerna och jag skulle vilja uppmana dig att se en film.

Det är Scamworld av The Verge och den är verkligen värd att se. Det är så uppenbart för mig att om någon ska få pengar så måste någon annan ge pengar, om produkten som säljs bara är att tjäna pengar så borde det vara uppenbart. Se filmen och hjälp till att sprida den.

Eftersom den här posten fått så gott om uppmärksamhet och det i första hand handlar om MLM bestämde jag mig för att uppdatera med innehåll jag vid ett tidigare tillfälle skrivit, lite om hur man Faktiskt kan tjäna pengar på Internet.

Lite om att verkligen tjäna pengar online

Jag har suttit och gått igenom mycket av det som finns i genren ”Tjäna pengar på Internet” och jag blir förvånad över hur slafsigt det mesta är. Först av allt vill jag säga att det är helt klart att det går att tjäna pengar på nätet men snälla du, kör inte med pyramidspel och bli miljonär utan att lyfta ett finger. Ingen har någonsin blivit framgångsrik av att slappa, vill du tjäna pengar måste du röra på fläsket.

Något som slår mig direkt när jag surfar runt på alla dessa tjäna-pengar-snabbt-siter är att man inte riktigt får reda på hur innan man registrerat sig. Är det ingen annan än jag som tycker att det luktar lite märkligt? Man får fylla i hur mycket pengar man vill tjäna men man får inte reda på hur. Vill du tjäna hundra kronor eller en miljon, jag väljer nog en miljon tack. Fint, då behöver du bara lura med dig 1000 stackare till att gå med i vår lilla pyramid. Du förstår pyramiden är en ny uppfinning, du behöver bara se till att folk, precis som du, ger pengar till oss så blir du rik.

Jag skulle istället vilja ge dig en rad sätt att tjäna pengar på Internet på riktigt. Det är nämligen inte så svårt, det som krävs är att du arbetar. Med lite tur kan du hitta ett segment som kan ge väldigt bra avkastning på jobbet men alla segment kräver arbete. Än en gång, alla vi som tjänar bra med pengar på Internet arbetar, det är det vi har gemensamt, måhända i olika grad och med olika lönsamhet men likväl är det arbete.

Tjäna pengar som affiliate
Vi ska börja med att ta en titt på affiliateverksamhet. Med lite tur kan man få väldigt bra avkastning på sin arbetsinsats som affiliate eftersom startsträckan är kort. Som affiliate säljer du besökare, leads eller sales till någon som tillhandahåller en vara eller tjänst. Inom t ex poker är affiliatemarknaden väldigt utvecklad och omsätter rejält med pengar. Teorin är inte svårare än att du ser till att ha en webbsida som får besökare som är intresserade av något viss och sedan med hjälp av ett affiliateprogram skickar dem vidare till en villig köpare. Du får sen betalt utifrån vad ni (genom affiliateprogrammet kommit överens om).

Beroende på nisch kan det vara olika svårt att tjäna några egentliga pengar. Ofta är nischer som är väldigt lönsamma också väldigt konkurrensutsatta, som exemplet poker. Svårigheten för dig är ju att få trafik billigare än du säljer den så att du kan få en marginal.


Tjäna pengar med en webshop
En webshop kräver lite mer insats än att börja som affilaite. Du måste se till att ha en bra lösning för dina produkter, en betalningslösning och ett lager. En webshop kan däremot, som bekant, vara väldigt lönsam. På samma sätt som i affiliate-business gäller det att hitta ett bra segment och gärna ett segment där du kan tillföra något extra. Att hosta ur sig ännu en leksaksbutik är kanske inte det bästa men det kan funka det med. Webshoppen kommer utan tvekan kräva mer jobb med hantering av varor och ordrar än en affiliate-sida.


Tjäna pengar med Adsense
Det allra enklaste sättet att komma igång och tjäna pengar är med Adsense, om du bara har en sida som har någorlunda trafik kan du börja få adsenseklick och tjäna pengar. Till skillnad från affiliatelänkar så behöver man inte arbeta med sina adsenseblock, det är bara att limma in och vänta så börjar pengarna komma in. Det man kan göra är att man kan arbeta med deras placering, färg och form.

Vad är det då som krävs för att tjäna pengar på nätet?
Som du kanske märkt kräver alla dessa metoder för att få stålar att du har trafik. Om du har trafik kan du tjäna pengar på den, i olika grad beroende på vad det är för trafik förstås. Det är här utmaning är och det är här du behöver arbeta. Det konkurreras om trafiken på Internet idag och om du vill ta del av den behöver du vara med och slåss.

19 kommentarer på "Tjäna pengar på nätet – en varning"

 1. Själv har jag köpt produkter från nämnda personer som Eben pagan, Jeff Walker (Product Launch Forumla = Apple använder den strategin för lansering av sina produkter t ex), Frank Kern (Mass Control, Info Millionaire m fl produkter).

  Själv har jag köpt dessa produkter, och faktiskt gjorde jag en ”refund” på Info Millionaire som jag INTE tyckte höll måttet. No problems … pengarna tillbaka direkt .. Scam?

  Nä, tror inte det. Har de gjort misstag någon gång, som att sålt emailadresser? Mycket troligt …

  Innan man börjar skrika ”bedragare”, scammers etc bör man faktiskt ha MER på fötterna än ”någon” som bara ”gjort” en video, ha information OM produkterna de säljer, är det något att ha.

  Man kan dock kritisera de hårt säljande landningssidorna, kanske lovar de för mycket, men generellt sätt så har produkterna jag köpt av dessa herrar dragit in långt mer än vad de kostat mig (PLF = $1997, MC2.0 $1997).

  Vad har DU själv för erfarenhet av de produkterna? dessa herrar?


 2. Varför är det pyramidspel? Ser inte kopplingen?

  Samarbetar inte du med andra SEO:s? Blir det då per ”automatik” pyramidspel?

  tycker det är lite starkt att gå ut och säga att någon är en ”scammer”, fast man själv INTE har egen erfarenhet av ”den s.k. scammern” 😉


 3. Om du upplever att jag missuppfattat deras affärsmodell kan du väl ta och förklara den? Skulle på allvar mycket gärna se en beskrivning utifrån hur du ser det.


 4. Jag är mer intresserad av hur någon kan hitta ”pyramidspel” i det hela.

  Deras affärsmodell är ganska enkel:

  1) skapa en informationsprodukt med innehåll andra vill ha
  2) marknadsför produkten

  Precis som inom ”vilken verksamhet” som helst.

  SEOsystemet.com som jag och Jonas Carlström skapade tillsammans, bygger ju på ”samma affärsmodell”. Är det då ”pyramidspel”?

  Finns flera aktörer i sverige som har samma affärsmodell, så de alla sysslar med pyramidspel?

  Hmmm, konstigt … i så fall skulle många åka dit för det, eftersom det är olagligt här i Sverige, och definitivt i USA, och många andra länder.

  Vill du se ett äkta ”pyramidspel”? Googla: ZeekRewards (länk direkt till SEC: http://www.sec.gov/news/press/2012/2012-160.htm)

  Så, låt nu höra hur du definierar ”pyramidspel” …


 5. Tycker att du behöver förtydliga lite här, vilken typ av ”informationsprodukt” handlar det om och hur marknadsför de den.


 6. Spelar det någon roll, vad det handlar om för produkt? Bara för att de verkar inom ”IM” och ”tjäna pengar” segmentet med produkter relaterade till det området, så blir det ju inte mer pyramidspel än om jag skyfflar fysiska produkter a la hundfoder …

  Sättet de marknadsför det på, att det är väldigt ”pitchiga säljsidor”, det är en helt annan sak. Det lovas kanske för mycket, men för den sakens skulle blir det ju inte pyramidspel av det hela.

  Värre ”pyramidspel”, enligt mig i så fall, är ju affiliateföretag + deras affiliates. DE har verkligen en distributionskedja a la pyramidspel i så fall 😛


 7. Det är klart att det spelar roll vad det är för produkt, om produkten är att man ska tjäna pengar genom att ge pengar till de här herrarna och i sin tur tjäna pengar genom att andra människor ska donera sina slantar till dig för att tjäna pengar. Det är ju själva definitionen på pyramidspel.


 8. Nu kan jag inte vara tyst längre.

  Så om man är partner med ett företag som har grossister som får produkterna från importörer som i sin tur får dem från exportörer som får de från tillverkaren.. Är det ett pyramidspel eller en distributionskanal?

  Om jag hjälper någon att sälja biljetter till en föreläsning och någon hjälper mig att sälja till sina vänner och vi delar på marginalen, är det då kriminellt?

  I min värld skapar man någonting som bringar ett värde till marknaden. Därefter ser man till att få spridning på det. Säljare tjänar pengar på att ta in pengar till företaget. Utan dem skulle inget företag gå runt och inga anställningar finnas?

  Då borde alla affärsnätverk vara olagliga? BNI? Företagarna?

  Då kanske jag borde lägga ned alltihop.
  Tacksam för svar.


 9. Jag visste redan när jag skrev att hela MLM-gänget skulle dyka upp. Tror det är uppskattat av läsarna att ni visar upp er.


 10. ”MLM brukar av förespråkare presenteras som en legitim och erkänd form av marknadsföring som säljer varor eller tjänster samtidigt som de aktivt rekryterar och utbildar fler försäljare till verksamheten. Kritiker menar ofta att strukturen är bedräglig och ofta används för att kamouflera vad som i lagens mening eller i praktiken är pyramidspel.”

  ”Trots att MLM till sin struktur liknar pyramidspel så är den till skillnad från detta laglig i många länder. En orsak till detta är att pyramidförsäljningen har en teoretisk möjlighet till förtjänst, även om inte nya försäljare rekryteras. I praktiken krävs dock en omfattande nyrekrytering för att försäljningsverksamheten ska ge vinst för den enskilde säljaren, eftersom denna måste delas i flera led.”

  Urklippt ur en omdebatterad artikel på Wikipedia. (http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4tverksf%C3%B6rs%C3%A4ljning)


 11. På sätt och vis håller jag med dig, Magnus.

  Det finns mycket skit till info-produkter på nätet. De flesta lovar runt och håller tunt. Till deras fördel ska sägas att man oftast får pengarna tillbaka om man tycker att det är skit. Har själv t.ex deltagit i webinarer som utlovar utbildning inom ett visst IM-område, men som i själva verket är en försäljningskanal för (dyra) produkter utan större substans. Det tar ganska långt tid innan man lär sig att särskilja vad som är bra och inte, bland alla IM-info-produkter. I stort sett överallt kan man bli affiliate för de digitala produkter som erbjuds, så naturligtvis är det en djungel av ”bli rik snabbt”-erbjudanden.

  Däremot skulle jag inte vilja kalla det pyramidspel, utan mer varna folk för att vara på sin vakt och tänka med hjärnan. Vad lovas egentligen?

  Det jag däremot personligen skulle vilja kalla för pyramidspel, med täckmantel av att det är legitimt eftersom det finns produkter, är faktiskt alla multi-level marketing- (networkmarketing-) företag som inte har krav på att det ska finnas externa kunder!

  I princip räknas alla mlm-företag som är internet-baserade in här (rätta mig om det finns undantag!); de skapar en organisation där konsumenter och återförsäljare blir exakt samma sak eftersom ingen behöver skaffa externa konsumenter/kunder. Alla är bara återförsäljare och pengarna genereras från de produkter som köps av dessa ”marknadsförare”. Det är alldeles för ofta mest en fråga om ett nätverk av konsumenter som hoppas tjäna pengar på varann, än ett nätverk av marknadsförare. Där kan vi prata pyramidspel, om du frågar mig!

  Jobbar själv i ett MLM-företag som har krav på externa konsumenter för att öht komma någon vart. Intäkterna i ”mitt” företag kommer från kunders användning, precis som det ska vara i ett seriöst och riktigt MLM-företag. Enligt mig är det inte fel på multi-level strukturen eller på marknadsföringssättet, det är fel på synen på var pengarna ska komma ifrån!

  Skulle kunna räkna upp massor med etablerade, välkända mlm-företag som inte håller mina mått och tvingas ofta besviket konstatera att nästan alla nya mlm-företag (SÄRSKILT de som marknadsförs via internet) kan sorteras in under kriteriet ”konsument-nätverks-företag” och därför i mina mlm-ögon är lika med pyramidspel.

  Jag har hållit på med MLM mer eller mindre sen mitten av 90-talet, så jag har haft några år på mig att fundera igenom det här! 🙂


 12. Hej!
  Jag har också haft två år på mig att bygga upp min exakta åsikt kring mlm och kommit fram till följande. 95% av branschen är skit – de flesta är ute efter att starta ”en perfekt business” som egentligen bara gynnar de dom som är bäst på att sälja in konceptet. Produkterna är sekundära och egentligen inte ens viktiga. 5% av branschen ser mlm som en seriös chans för folk att gå in som återförsäljare och att öka nätverket. Systemet är byggt så att man kan tjäna bra pengar på produktförsäljning och produkterna är viktigast. Denna åsikt får jag dock försvara ofta 🙂


 13. Låter som att du har ganska precis samma bild som jag har Pontus och förmodligen bättre på fötterna 🙂


 14. Detta är en intressant konversation.
  Tyvärr så är det inte så enkelt som man tror att få bort dessa scammare. Att människor ur huvudtaget kan få för sig att söka efter saker som ”tjäna pengar snabbt” osv är ett stort problem för det öppnar dörrar för människor som vet att de kan sälja till människor som är ute efter snabba pengar. I min mening är man ganska korkad om man söker efter ett sätt att bli rik snabbt. Men detta är tyvärr så vanligt. Människor vill helst sitta och pilla sig i navlen, trycka på en knapp och sen tjäna pengar. Detta skapar giriga människor som vill utnyttja det.
  Det finns många olika sätt att tjäna pengar på internet men de flesta är skit och innehåller inget värde man kan använda för framtiden. Händer nåt med företaget man jobbar med så står man där utan ett piss efter någon vecka. Ska man köpa produkter på internet så ska de innehålla ett stort värde som man kan använda för framtiden, där man verkligen lär sig något. Inte den nya coola grejen som går att använda. Dessa 3% som kallas gurus i internetvärlden jobbar stenhårt på att sälja in den senaste coola grejen till människor men de ger dem aldrig hela planen för att det verkligen ska gå.
  Det ligger såmycket mer i det. Jag har själv varit en informations produkt junkie där jag köper produkt efter produkt för att lära mig saker för en låg summa varje gång. Vissa var ok och vissa inte. Fast i själva verket så behöver man inte köpa produkt efter produkt. Grejen är att det är ganska enkelt att sälja något på internet. Har du en produkt som är bra och den håller vad den lovar så är det inte svårt att kränga den. Man behöver inte vara ett proffs på något sätt. Vemsomhelst klarar av att lära sig att placera annonser till affiliate företag. Men då ska också det finnas en riktig produkt som säljer. Det ska inte vara själva ”biz opp” som ska sälja om det nu finns en sådan bakom. Utan det ska vara produkten som säljer.
  Jag såg att du nämnde det där med pitchiga säljsidor. Internetvärlden använder sig av samma strategi som tex aftonbladet gör på sina löpsedlar. Du går in i affären med tanke på att köpa mjölk, du ser en intressant ”headline” på en löpsedel och köper tidningen. Anledning är att de har några få sekunder på sig att få deras uppmärksamhet. Ett problem idag är att människor är väldigt stressade och har svårt att ta in ny information. Skillnaden är om du träffar en person på stan, då kan ni se varandra i ögonen och analysera varandra samtidigt som ni pratar. Hur man än vrider och vänder på det så är det alltid bäst med fysisk kontakt. På internet finns inte detta på samma sätt. Att samla in människors information och sen följa upp med dem så de lär känna dig som person är ett väldigt bra sätt att skapa en ny kund som inte hade en aning om vem du var från början.
  Tyvärr så finns det tonvis av människor som använder sig av denna strategi på ett dåligt sätt och utnyttjar människors känslor för stunden till att kränga produkter de egentligen inte behöver. Huh jag hade kunnat skriva hur mycket som helst om detta eftersom jag har befunnit mig i denna världen i över 2år nu. jag tycker iallafall branschen är jättekul och jag har lyckats hitta rätt. Desto mer människor som går ut och förklarar hur det verkligen går till på internet kommer att spara andra människor en massa pengar. Man ska vara transparent i all information och tala sanning. Är man girig så biter det än i röven sen. Det finns inga genvägar när det handlar om att driva företag, varför skulle det finnas det på internet för? Vill du bli rik snabbt, köp en trisslott för det högre priset där de nu lurar dig ännu mer med alla dessa vinster som du hoppas på att vinna. Tom regeringen kör med samma strategi.


 15. Haha – jag vet hur man tjänar pengar på nätet 8D – med bara två dollar som insats. Du får jobba för degen – men det blir deg.

  Sen har jag en kontakt som jobbar på en ”get rich quick” modell som – om det funkar – genererar tonvis med cash. På riktigt.

  Vill du tjäna pengar – hitta ett par produkter (börja med en) – köp billigt/sälj dyrare på typ blocket, tipsa/spamma, sälj, lägg ihop förtjänsten, köp mer/diversifiera. Du skippar lokalhyran om du kör hemifrån.

  Beggat är grejjen.
  Men man måste antingen jobba eller investera.


 16. Tack för din kommentar E, jag tycker din modell varken verkar särskilt lönsam eller särskilt snabb men du kanske vill utveckla?


 17. Oj vilka intressanta kommentarer! Själv jobbar jag med att sälja utbildning (verkligen marknades mest prisvärda marknadsföringsutbildning) genom ett affiliatenätverk. Skiljer sig från MLM men jag antar att vissa skulle tänka MLM om oss direkt.. Men är inte MLM lättast definierat som – varje månad måste du uppna vissa basickrav? Och att provisionen kommer från många led så bara de i toppen tjänar på det? För så är det inte hos oss utan alla är sin egen topp 🙂 Öppen för kontakt om någon vill veta mer 🙂


Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *