Tjäna pengar – snabbguide

Pengar

En av de allra vanligaste frågorna vi får är hur man kommer igång och tjänar pengar online. Många drömmer om att ha en site som tickar in pengar medan man tar igen sig i solen. Sanningen är att det ofta är lite jobb om man vill kunna tjäna pengar även på nätet men det är på inga sätt omöjligt. Vi har satt ihop en snabbguide, ett bra exempel som du kan följa.

Vi kommer gå igenom hela arbetet med att komma igång som affiliate och vi kommer använda exemplet Hörlurar genom hela guiden. Det går förstås att byta ut hörlurarna mot något annat, det är tanken med guiden, men hörlurarsexemplet är faktiskt ett som är fullt möjligt att genomföra.

1. Kolla affiliateprogram

Det allra första man behöver göra som en nybörjaraffiliate är att hitta ett eller fler bra program som kan generera intäkter. Om det inte finns program hos affiliatenätverken är det genast mycket svårare att tjäna pengar för en nybliven affiliate även om intresset är stort. Det du alltså ska göra är att välja ett område där det går att få bra betalt och där det finns tillräckligt med trafik. I det här exemplet har vi valt Hörlurar som sagt och vi har gjort det med hjälp av Googles Keyword Tool och för att vi hittade ett bra program på Wordon. Det gjordes 6600 sökningar på hörlurar förra månaden (finns lite fler termer som är bra med men vi nöjer oss med huvudsökordet för exemplet) och Wordon betalar 17% i CPO, du får alltså 17% av ordervärdet.

2. Hitta en domän

För att du ska ha så lite jobb som möjligt med optimeringen gäller det att hitta en bra domän. I det här läget skulle jag strunta i allt vad varumärke heter och jaga rätt på en nyckelordsdomän. Vi vill alltså att domänen ska innehålla sökordet och helst bara det. Alternativet att köpa en gammal domän är alltid vettigt men för nybörjaren är det kanske inte ekonomiskt, vi väljer att registrera en ny domän. Helst skulle vi alltså få tag på Hörlurar.se men den är upptagen. Däremot såg jag att Hörlurar.org är tillgänglig och den är klart godkänd.

3. Fyll med innehåll

Det vi behöver nu är en bra landningssida och lite övrigt innehåll. Det allra enklaste kan vara att välja ett webbhotell där du kan få en one click install av WordPress. Då behöver du bara ställa in att du vill ha WordPress och när du väl har det att du vill ha en statisk framsida för att sen fylla med innehåll. Det allra viktigaste här är framsidan, den behöver konvertera. Skriv en bra text, gör den snygg och smäll in material från annonsnätverket. Vi kommer gå in mer på konvertering lite senare i guiden så gör bara det bästa du kan tänka dig just nu, det finns utrymme för justeringar senare.

4. Börja länkarbetet

Det stora jobbet är att skaffa länkarna. Du måste få tillräckligt med länkar för att driva bra trafik. Som tur är så är konkurrensen på Hörlurar väldigt låg, det ser inte alls svårt ut att ta en förstaplats med en bra domän. Jag skulle börja med att anmäla mig till Infoo.se för att sedan börja arbeta med länkbyten. Det är en billig väg framåt och lätt att komma igång med. Det här är ett arbete som måste få ta några månader men jag skulle inte sluta innan förstaplatsen, hur mycket pengar du tjänar är direkt proportionerligt mot vilken position du har och med så låg konkurrens ska det inte vara allt för mycket jobb.

5. Statistik och Konvertering

När du har börjat få lite besökare till din site är det dags att jobba med konverteringen. Det första du behöver är ett bra statistikprogram och jag rekommenderar Google Analytics, det är gratis och väldigt bra. När du väl har det vet du vad du har för besökare och vad de gör på siten (se till att få igång målspårning). Då kan du börja arbeta med dina besökare. Många börjar i det här läget A/B-splittesta men om jag gissar rätt så har vi inte kommit så långt att det finns någon poäng med det än, ta och läs igenom lite guider till konvertering och gör förändringarna de tipsar om.  När du väl har dem på plats är det dags att börja med A/B splittest men tänk på att inte börja för smått, testa större saker först för att hitta sånt som gör skillnad.

6. Förhandla

Länk- och konverteringsarbetet är något som du kan vilja jobba kontinuerligt med men när du upplever att du driver tillräckligt med försäljning ska du ta och kontakta affiliatenätverket och börja kohandla. Du kan nästan alltid driva upp priset om du driver tillräckligt mycket bra trafik och det kommer du att göra.

När du gått igenom de här stegen så börjar du om med en ny site och steg ett igen, nu tjänar du ju dessutom redan en del pengar så dina möjligheter är lite bättre med site två. Allt i exemplet är sånt som stämmer i verkligheten så det är bara att kasta sig över Hörlurar.org och registrera sig på Wordon.

9 kommentarer på "Tjäna pengar – snabbguide"

  1. Bra guide. Det är inte så svårt att tjäna pengar på nätet, men för min del har jag problem med fantasin för steg 3. Bara några dagar per månad som jag har inspiration/fantasi nog att skriva om ett för mig ”okänt ämne”. Men antar att det är lättare när man inte har ett ”7-16”-arbete vid sidan av sin SEO-hobby 😛


  2. Hörlurar.org har tydligen gått:)

    Brukar det inte finnas en del starka sidor på ”teknik-keywords” som hörlurar, förstärkare, mikrofoner osv? Pricerunner och prisjakt tar över wikipedias roll etc…


  3. Hehe och idag släpper Wordon som av en händelse ett affprogram för earphones. 😉


  4. Enkel men riktigt bra guide! Tack för tipsen. Tyvärr är det annars riktigt dålig provision på musikrelaterade affilateprogram, som jag vill göra reklam för.

    Sämst av alla är ticnet, de betalar futtiga 3 kronor (!) per förmedlat köp, alltså oavsett hur många biljetter folk köper.haha Men då har de även fått en hel del kritik för det om man googlar lite.


  5. Aah ok, fick mail om det idag iaf. =) Bra guide för övrigt, själv har jag aldrig riktigt fastnat för affegrejen, alltid fått för svag konvertering.


  6. Adsense och affiliate på samma sida är det no no eller hur ses det på det hela?


Kommentarsfältet är stängt.