Tre saker från Svenskarna och internet 2022

Undersökning Svenskarna och internet börjar bli en institution vid det här laget. I förra veckan publicerades årets undersökning och här lyfter vi tre intressanta saker ur rapporten från ett marknadsföringsperspektiv.

Så här års börjar det bli en vana att se fram emot att undersökningen Svenskarna och internet släpps och i förra veckan var väntan över för då publicerade Internetstiftelsen 2022 års rapport.

Det är en mastig undersökning och det finns mycket intressant att hämta från den. Givetvis har vi läst undersökningen från ett digitalt marknadsföringsperspektiv. En generell iakttagelse är att det var relativt små förändringar när gäller vilka plattformar som lockar flest användare 2022 jämfört med 2021.

Men där är ändå några saker som står ut, och nedan lyfter jag fram tre saker från rapporten som jag tar med mig lite extra som marknadsförare.

TikTok växer ”endast” marginellt

Mediebilden är att TikTok växer så det knakar men enligt Svenskarna och internet växer TikTok ”endast” från 13 % till 15% mellan 2021 och 2022*. Grovt räknat innebär det att ytterligare 200 000 svenskar hittat till TikTok under året. Detta till trots är det kanske ändå läge att fråga sig om TikTok börjat nå sin topp i Sverige. Vad tror du?

Instagram och Facebook står stabilt

Uppfattning bland många är även att Instagram och Facebook tappar. Men undersökningen visar att dessa två plattformar står stabilt vilket garanterat är glädjande för Meta. Facebook ligger kvar på 62 % och Instagram ökar från 54 % till 55 %*.

YouTube tappar

Den av de stora plattformarna som tappar är YouTube. De går från 56 % till 53 %. Det snackas mycket om att Instagram tappat i samband med TikToks framfart. Men det är kanske YouTube som är den större förloraren? I alla fall om man ska tro siffrorna i Svenskarna och internet.

Brasklappar

Två saker som kan vara bra att ha med sig när det gäller att tolka resultaten i Svenskarna och internet.

  • Det är en undersökning där deltagarna skattar sitt användande av olika tjänster. Och som bekant är det svårt att skatta sitt eget beteende.
  • Undersökningen gjordes i början av året men sammanställs och publiceras nu. Så eventuella trender som hänt de sista 6 månaderna syns inte i siffrorna.

Vad tyckte du var mest intressant i 2022 års utgåva av Svenskarna och internet?

*Procentsiffran avser svenska internetanvändare som är 8 år eller äldre, och att man minst använder tjänsten en gång per vecka. Undersökningen innehåller även siffror för de som använder tjänsten varje dag eller minst en gång per år.