SEO-året 2020

2020 lider mot sitt slut och det har blivit dags att sammanfatta året som gått ur ett SEO-perspektiv. Det har varit ett omtumlande år som inte liknat något annat vilket såklart även påverkat oss som jobbar med SEO.

Världen har förändrats i rask takt runtomkring oss och vi har alla fått ställa om våra liv i olika utsträckningar. Som SEO:are och marknadsförare med möjlighet att arbeta digitalt har vi varit lyckligt lottade jämfört med många andra yrkesgrupper vilket vi såklart får vara ödmjuka inför.

För oss har pandemin inneburit att vi blivit utslängda i ett på förhand okänt marknadsföringslandskap – vilket varit både utmanande men samtidigt inneburit nya möjligheter att skapa digital tillväxt för många av våra kunder.

Vinnare och förlorare i pandemin

Pandemin har inneburit stora förändringar i människors sökbeteenden och hur vi söker efter information. Det har gynnat de företag som snabbt kunnat ställa om sin affärsmodell för att möta den ökade efterfrågan. Det har också inneburit stora stora utmaningar för många – fram för allt de företag som är beroende av att deras kunder kommer till en viss fysisk plats.

En sak som är tydlig är att sajter som jobbat med SEO under längre tid och redan haft hög synlighet på Google i många fall blivit extremt gynnade när sökningarna efter deras produkter och tjänster fullkomligen har exploderat i spåren av pandemin.

Vissa av våra kunder har mer än fördubblat sin organiska trafik utan att alltid egentligen ha gjort några större SEO-förbättringar. Eftersom de redan hade bra positioner sedan innan har de bara kunde håva in den trafik som plötsligt uppstod.

Som marknadsförare har vi också i högre utsträckning behövt ligga steget före och tänka ”hur påverkar de här omvärldsfaktorerna vår kund?” och ”hur agerar vi på det?” utan att förlita oss på data som samlats in under en annan era (innan pandemin).

Digitala arrangemang

Det blev inga resor till några SEO-konferenser år – men vad gör det när så många ställt om och anordnat så proffsiga digitala arrangemang. Inget tidigare år har så mycket samlad SEO-kunskap varit så lättillgänglig för så många. Ska jag välja en favorit från året som gått blir det 5 Hours of Technical SEO som hölls i SEMrush regi tidigare i år.

Tre core updates

2020 bjöd på tre bekräftade core updates i januari, maj och december. Även om det alltid är svårt att analysera vad som förändrats i dessa former av uppdateringar går det ofta att hitta vissa mönster.

I maj kunde vi till exempel se ett mönster i att uppdateringen slog hårt mot sajter som inte bidrar med tillräckligt mycket unikt innehåll och vi har sett liknande tendenser även nu i december.

Google lyfter in andra söktjänster i sökresultatet

En av spaningarna för 2020 i förra årets krönika var just att Google skulle fortsätta behöva gå sina matcher mot EU och amerikanska staten. Det har bland annat mynnat ut i att Google börjat lyfta in konkurrerande söktjänster i toppen av sökresultatet i EU-länder.

Google logga på EU-flagga

En skänk från ovan för tjänster som Eniro och Hitta.se att få en så fin placering på Google. Hur stort behov en användare har av att klicka sig in till en annan söktjänst efter de sökt på Google kan dock diskuteras.

Organisk Google Shopping

2020 var också året då Google förändrade sin Google Shopping-tjänst i grunden och återigen började visa organiska sökresultat i den vilket de inte gjort sedan 2012. Förändringen sägs ha påskyndats av den ökade e-handeln som följt i pandemins fotspår.

En förbättrad Google Shopping-tjänst är också ett sätt för Google att ta upp kampen mot Amazon. I USA är redan Amazon den primära startdestinationen för de flesta som ska handla på nätet. Google vill såklart motverka det och minska risken att samma beteende sprids till fler länder.

Genom att öppna upp för organiska listningar i Google Shopping kan de erbjuda en bättre tjänst med ett större utbud av produkter vilket borgar för att fler användare kommer att använda den.

Ny konkurrent i svenska serpen

Så lanserades då äntligen Amazon efter många år av spekulationer i Sverige. Jag ska inte nämna något om lanseringen som sådan, det har många andra redan gjort.

Ur ett SEO-perspektiv skulle Amazon.se kunna bli en stark SEO-konkurrent till svenska e-handlare att tampas med i sökresultaten. Det här är dock inget vi ser ännu. Som för alla sajter tar det tid att uppnå bra synlighet på Google, så även för Amazon.

Hur det hela utvecklas och vilka SEO-förbättringar Amazon gör får tiden utvisa. Men i skrivande stund är de verkligen inget SEO-hot för någon och lär inte vara det på ett bra tag.

Här kan ni se hur rankingen utvecklat sig för Amazon.se sedan lanseringen den 28:e oktober. Vi följer dagligen närmare 1500 viktiga sökord som flera av deras konkurrenter rankar bra på idag. Som ni ser går det långsamt framåt. (Klicka på bilden för att göra den större).

Rankingutveckling för Amazon.se på viktiga sökord

Core web vitals

Googles fokus på användaren nådde nya höjder under 2020 genom utannonseringen av core web vitals och användarupplevelse av en sida som en kommande rankingfaktor. Förändringen går inte live förrän maj 2021 så webbplatsägare har fortfarande gott om tid att förbereda sig.

Även fast Google säger att rankingen bara kommer att påverkas marginellt av detta tycker jag det här är ett av de bästa initiativen på länge från Google.

I dialogen mellan webbutvecklare, UX:are och SEO:are i olika webbprojekt har det fram tills nu ibland varit svårt att enas om vad som faktiskt menas med bra användarupplevelse. När Google nu gett oss facit på detta vet vi exakt vilka värden som är viktiga och hur vi ska optimera för dem. Tack för det, Google!

Core web vitals

Spaningar för 2021

Jag tycker alltid det är vanskligt att sia om trender och framtiden eftersom det mesta kommer fortsätta i samma banor som vi befinner oss idag – och det som inte kommer göra går inte att förutse (tänk typ om jag hade prickat in en global pandemi i förra årets krönika).

Men eftersom jag vet att många tycker det är roligt att läsa om det så gör jag ändå ett försök. Här följer några spaningar, med utgångspunkt i vart vi står just nu och den riktning allt rullar för tillfället.

Större investeringar i SEO

Covid-19 kommer fortsätta vara en stor del av våra liv även under 2021 och den ökade digitaliseringen som påskyndats under 2020 kommer fortsätta även nästa år.

De företag som byggt upp sin organiska synlighet på Google under lång tid blev enormt gynnade under 2020 när sökbeteendet fullkomligt exploderade som en följd av att fler började handla på nätet.

Fler företag vill såklart vara med i matchen vilket leder till större digitala satsningar under 2021, däribland på SEO. Alternativkostnaden för att inte satsa på SEO kommer alltså att vara större än någonsin under 2021.

Ökad förståelse för teknik och struktur

Gemensamt för åtminstone de två senaste core uppdateringarna har varit att Google går hårdare mot sajter som i relativt hög utsträckning inte bidrar med tillräckligt mycket värdefullt eller unikt för att indexeras.

Det här är alltid utmanande för större sajter med hundratusentals sidor där stora delar av sajten inte håller måttet kvalitetsmässigt. Lösningen är att planera för en sajtstruktur som rent tekniskt minimerar dessa problem på ett optimalt sätt.

Den här insikten tror och hoppas jag kommer finnas hos fler beställare av SEO. Samtidigt är det också upp till oss SEO:are att påtala och lyfta detta i dialog med berörda stakeholders såsom CMOs, CTOs och utvecklare.

Större fokus på lokal SEO

Vi kommer få fortsätta att leva med olika former av restriktioner även under 2021 för hur vi kan röra oss ute i samhället. Restriktionerna kommer variera i olika delar av landet och kan snabbt komma att förändras.

Om du har ett företag som är beroende av att kunder rent fysiskt kommer till din butik eller liknande behöver du snabbt kunna kommunicera eventuella förändringar med dem och kunna svara på deras potentiella frågor Det gör du snabbt och smidigt med Google My Business. På detta område har Google introducerat många nyheter efter pandemins intågande som du kommer ha nytta av även under 2021.

Det är på Google de flesta söker för att hitta mer information om ditt företag och därför är det viktigt att informationen som presenteras om ditt företag i serpen är korrekt och riktig – särskilt i tider som dessa. Det gäller för såväl enmansföretagaren som de större kedjorna med flera butiker.

Större fokus på lokal SEO och optimering av ens varumärke i serpen är att förvänta oss helt enkelt under 2021.

Användarupplevelse

Page Experience Update kommer vara på allas läppar under första halvan av 2021. Risken finns såklart att allt kulminerar i en axelryckning om inget särskilt händer när det väl lanseras.

Trots det som sagt ett mycket bra initiativ från Googles sida och jag hoppas att sajter som tagit detta till sig av detta märkbart kommer att gynnas – så att utvecklare och SEO:are tillsammans ges incitament att göra webben mer användarvänlig.

Tack för i år

Stort tack till alla er läsare, kunder, branschkollegor, studerande och andra SEO-intresserade som tagit del av det vi skrivit under året. Ta hand om er och lycka till med er SEO under 2021!

4 kommentarer på "SEO-året 2020"

 1. Härlig sammanfattning av året Björn!

  Vi på Mygi Marketing ser att det kommer bli mer relevant med Alexa och Google Home under kundresan, där fler företag inte har samma möjlighet att synas som på Google SERP. Därför tror vi på att det är allt viktigare nu att starta så tidigt som möjligt.

  Vad tycker du?


 2. Tack Salah, kul att höra!

  Håller med om att det absolut är bra att bekanta sig med det redan nu eftersom det säkerligen är ett område som kommer fortsätta utvecklas de närmsta åren.

  Här och nu upplever vi att det oftast finns andra SEO-aspekter att prioritera före voice. Fast indirekt jobbar vi ändå mycket med det i och med att vi t.ex. försöker optimera för featured snippets som ju både är viktiga ur ett voice search-perspektiv och ett mer ”traditionellt” SEO-perspektiv.


 3. Tack för en bra sammanfattning av SEO-året 2020 Björn. Det är riktigt roligt att se hur fort Google blir bättre. Den senaste core-uppdateringen i december har varit riktigt bra för många av de sidor vi övervakar. Då är det ”riktiga” företag som enbart jobbar med bra innehåll och inte affiliate sidor som gynnats.

  Ser fram emot core web vitals påverkan som garanterat kommer ge alla en bättre upplevelse av Internet.


 4. Kul att sammanfattningen uppskattades, Hasan!

  Ja, en positiv utveckling efter en core update blir ju som ett kvitto på att man gjort bra saker under en längre tid. Sen kan ju även affiliates bidra med värde också, beroende på hur en tjänst/sajt är utformad.

  Verkligen, ska bli spännande att följa vilken effekt core web vitals får och hur det tas emot under 2021.


Kommentarsfältet är stängt.