Så kan du tänka kring din budget på Google Ads

Är det första gången du annonserar på Google Ads kan det vara svårt att bestämma vilken budget du ska avsätta. I denna artikel går vi igenom några saker som kan vara bra att tänka på när du bestämmer budget.

Att jobba med SEO och rankning kan ta tid. Så att hamna högt i det organiska söket är något man får jobba med under en längre tid. Av denna anledning är Google Ads ett snabbare sätt att nå höga positioner.

En fördel med att synas högst upp i sökresultatet är för att du hamnar på den bästa platsen. Detta ökar chanserna för dina kunder, eller potentiella kunder, att hitta ditt företag. I den här artikeln går vi in på några saker som är viktiga att ta hänsyn till vid planering av din Google Ads-budget.

Med Google Ads betalar man varje gång någon klickar på annonsen i sökresultatet, en KPI som även förkortas CPC (cost-per-click). Detta är något som kan skilja sig väldigt mycket. För sökningar i en viss bransch kan kostnaden per klick ligga på några få kronor och inom en annan bransch kan det kosta hundratals kronor för ett klick.

Google Ads budget beror på

Så vad är en rimlig budget för Google Ads? Det tråkiga svaret blir – det beror på. Det är omöjligt att ge ett svar på hur mycket just ditt företag bör spendera på Google Ads. För vissa företag är svaret några tusen kronor i månaden, och i andra fall är svaret miljontals kronor. Efter att du annonserat på Google Ads ett tag så lär du dig vad som är en rimlig budget. Men har du aldrig annonserat tidigare är det svårt att på förhand veta hur mycket pengar du bör spendera.

Det finns flera olika faktorer som spelar roll, och nedan går vi igenom några av dessa:

Typ av sökord

Sökord kostar olika mycket bland annat beroende på var intentionen bakom googlingen befinner sig i köp-/konverteringstratten. Sökord där intentionen är närmare ett köp kostar ofta lite mer. Exempelvis är ”SEO-byrå” ett dyrare sökord än ”marknadsföring”.

Ett tips är att buda på long tail-sökord. Människor som söker i längre, mer specifika söktermer är oftast närmare en konvertering vilket gör de mer värdefulla.

Geografi

Är du en lokal pizzeria i Örebro vill du sannolikt endast annonsera i Örebro med med omnejd vilket begränsar antal relevanta googlingar som du kan synas på. För ett multinationellt företag med världen som spelplan finns det såklart mycket fler sökningar att synas på. Så var du vill annonsera geografiskt påverkar i största grad vilken budget som behövs.

Bransch

Vilken bransch är ditt företag verksamt inom och hur ser konkurrensen ut? Är det hög konkurrens är risken stor att klickpriserna trissas upp. Google Ads kommer inte alltid att visa din annons eftersom du budar mot andra företag som också vill synas på dessa sökord.

Är det så att dina konkurrenter har annonser med högre kvalitetsresultat kommer du att behöva betala mer för att just dina annonser ska synas.

Tillräckligt beslutsunderlag

I många fall är målet med Google Ads att det ska bli en mätbart lönsam investering. För att komma dit behövs ett tillräckligt stort beslutsunderlag. Detta innebär att om du sätter en för låg budget, framförallt om klicken är dyra, då kommer det ta väldigt lång tid tills du kan avgöra om annonsering är lönsam. Därför är det klokt att du har en tillräckligt stor budget för att inom några månader kunna få ett bra statistiskt underlag för din fortsatta annonsering.

Som du märker går det inte att sätta en budget som gäller alla annonsörer. Utan det behöver bedömas från fall till fall. Men tar du hänsyn till ovan faktorer blir det enklare att bestämma vad en bra Google Ads-budget är för just dig.

Hur brukar du tänka när du räknar ut budget för din annonsering? Kommentera gärna nedan.