Sökmotorförsäljning någon?

Marknadsföring handlar om att skapa ett behov, att få någon att vilja ha en produkt eller tjänst som du erbjuder. När någon googlar finns detta behov redan, då är det dags att börja sälja.

I Sverige kallar vi det Sökmotormarknadsföring, efter det engelska Search Engine Marketing. Men är det egentligen marknadsföring det handlar om?

Det finns lika många definitioner på marknadsföring som det finns stjärnor i Vintergatan. För mig personligen handlar marknadsföring till stor del om att skapa ett behov och kännedom om din produkt/tjänst och ditt företag. Det fina med Google är att när någon googlar är behovet redan på plats.

När någon googlar ”platt-tv 44 tum” finns ett tydligt behov definierat och det är dags för dig som syns i sökresultatet att börja sälja. Visst, det finns sökningar på Google där behovet inte redan finns. Men de är i klar minoritet.

Vad spelar detta för roll?

Är detta inte bara hårklyverier? Marknadsföring eller försäljning, vad spelar det för roll i praktiken? Exakt vad det heter är såklart inte viktigt. Jag ser gärna att vi fortsätter kalla det för sökmotormarknadsföring.

Men det finns en stor poäng med att se sök mer som försäljning än som marknadsföring. Dels från ett strategiperspektiv, du behöver en sökstrategi som är fokuserad på försäljning. Dels från ett lönsamhetsperspektiv, det ställs mycket tydligare krav på lönsamhet när det gäller försäljning än det gör på traditionell marknadsföring. Och sök är som bekant väldigt mätbart.

Med nytillskott i sökresultaten som Google Shopping blir sök som försäljningskanal ännu tydligare. Men det är inte bara för e-handlare som Google innebär försäljning. Oavsett vad ditt företag sysslar med behöver du sälja. Och Google erbjuder för många företag den mest effektiva säljkanalen.