YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

Efter påtryckningar från myndigheterna i EU har Google sagt att de kan tänka sig att börja visa annonser på YouTube från andra annonsnätverk än sitt eget Google Ads. 

Tidigare i veckan kom nyheten att Google erbjuder sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget Google Ads. Detta är givetvis inget Google gör av helt fri vilja utan efter påtryckningar från myndigheterna inom EU.

Som så ofta handlar det om att EU anser att Google ger sig själv en orättvis fördel från ett konkurrensperspektiv när de inte låter andra annonsnätverk sälja annonser på YouTube.

Precis som med Google Shopping

Bakgrunden är väldigt lik den när EU slog ned mot Google Shopping för ett par år sedan. Då var Googles lösning att släppa in andra ”annonsnätverk” i det system som går under namnet CSS.

Många var kritiska till Googles lösning då, exempelvis Pricerunners dåvarande VD Nicklas Storåkers. Det är inte svårt att hålla med om att CSS på många sätt är en konstgjord lösning för att blidka EU, och att det är svårt att se hur Googles lösning med CSS på något sätt främjat konkurrensen vilket ju var EUs syfte.

Samtidigt verkar det som att EU ändå nöjt sig med Googles lösning för Google Shopping.

På riktigt denna gång?

Det ska bli spännande att se om Google gör verklighet av sitt löfte att öppna upp för andra annonsnätverk att sälja annonser på YouTube. Och kanske framförallt om det denna gång blir mer av en riktig lösning jämfört med hur det blev med Google Shopping.

Vad tror du? Kommentera gärna nedan!