Amazon Ads större än YouTube

I samband med gårdagens rapport avslöjade Amazon för första gången hur stor deras annonsaffär är. Vi visste sedan tidigare att den vara betydande. Nu vet vi exakt hur stor den är.

I går kväll släppte Amazon sin kvartalsrapport inklusive siffror för helåret 2021. Rapporten mottogs väl och Amazon-aktien rusade 14 % i efterhandeln. Det mest intressanta i rapporten för oss som jobbar med marknadsföring på Amazon är att bolaget för första gången avslöjade hur stor deras annonsverksamhet är. Under 2021 sålde Amazon annonser för 31 miljarder USD.

Större än YouTube

För att sätta dessa 31 miljarder USD i perspektiv kan vi jämföra med YouTube. När Google släppte sina siffror i tisdags kunde vi läsa att YouTube under 2021 drog in 29 miljarder USD på annonser åt Google. Så Amazon omsätter mer pengar på sina annonser än vad Google gör på YouTube. En annan jämförelse är med Microsoft, som också rapporterade denna vecka, deras annonsverksamhet omsatte 10 miljarder USD under 2021.

Vi visste redan innan att Amazon Ads var stort, men nu vet vi exakt hur stort. Även om det är en bra bit kvar upp till Googles totala annonsomsättning är det ingen tvekan om att Amazon är en betydande spelare på annonsmarknaden. Amazon berättade även att deras annonsintäker steg med 32 % under 2021.

Lönsam affär

Det avslöjades inte hur lönsamt Amazon Ads är. Men vi kan utgå från att det är en riktigt kassako även om det ”endast” motsvarar 7 % av Amazons totala intäkter. Kostnaderna för deras annonsverksamhet är rimligtvis väldigt låga och dessutom tjänar de ju pengar i två led. Först på annonserna, och därefter när någon köper något efter de klickat på annonserna. En alldeles ypperlig affär för Amazon helt enkelt.

 

En kommentar på "Amazon Ads större än YouTube"

  1. Visst är det en fantastisk affärsidé. Ta betalt av människor som vill synas med sina produkter i deras plattform och sedan ta betalt igen när människor säljer en vara i plattformen. Tack vare annonsen.

    Som att Google skulle ta provision när det blir en konvertering via Ads. Eller att kostymtillverkarna ska hävda att en affär blev av tack vare deras kostymer och kräva provision.
    Bezos har ju lyckats bli världens rikaste så lite snillrik är han alltid.

    Inväntar Amazons egna metauniversum där vi går omkring som avatarer och shoppar prylar. Eller inte….


Kommentarsfältet är stängt.