Rally för Google och frossa för Facebook

Både Google och Facebook har släppt sin kvartalsrapporter denna vecka. För Google var det en bra rapport medan det var idel sura miner på börsen efter att Facebook släppt sina siffror.

Googles (Alphabet) och Facebooks (Meta) kvartalsrapporter denna vecka är inte bara intressanta för investerare, de ger också oss marknadsförare intressanta fingervisningar inför framtiden. Att dessa två techjättars rapporter fick motsatt mottagande av marknaden denna gång gör det än mer intressant.

Google släppte sin rapport i tisdags kväll och den mottogs väldigt väl av marknaden. Aktien gick upp över 7 % dagen efter rapporten. Facebook släppte sin rapport i går kväll och i motsats till Google innehåll den många besvikelser och orosmoment. Detta resulterade i att Facebook-aktien rasade med över 20 % i gårdagens efterhandel.

Google går som tåget

Vad fanns det i Googles rapport som är intressant för oss marknadsförare?

 • Annonsintäkterna slog förväntningarna.
 • Undantaget var YouTube där annonsintäkterna var något sämre än väntat.
 • Ökningen av e-handeln under pandemin var en nyckel till de höga intäkterna.
 • Branscher som drabbats under pandemin, som resebranschen, har återhämtat sig något även om det fortfarande finns en stor osäkerhet här.

Facebook kämpar i motvind

Det lyfts flera olika orosmoment i samband med Facebooks rapport som är relevanta från ett marknadsföringsperspektiv.

 • Svagare resultat än förväntat, och deras prognos för första kvartalet 2022 var också en besvikelse.
 • Reels ökar i popularitet vilket är negativt för resultatet då annonsutrymmet där inte genererar lika mycket intäkter som exempelvis i flödet.
 • Konkurrensen om användarnas uppmärksamhet ökar.
 • iOS 14-uppdateringen är ett huvudbry för Facebook och beräknas minska intäkterna med 10 miljarder USD under 2022.

Att ta med sig

De insikter jag drar utifrån dessa kvartalsrapporter är:

 • Pandemin har varit gynnsam för kanaler långt ned i säljtratten som Google Sök. Medan det inte har varit lika bra för kanaler högre upp som YouTube och Facebook.
 • iOS 14-uppdateringen är ett rejält problem för Facebook samtidigt som Google inte verkar påverkas nämnvärt av detta. Vilket var ungefär det scenario vi såg framför oss när vi pratade om det i avsnitt 68 av Sökpodden inför uppdateringen.
 • Facebook känner av konkurrens från andra sociala plattformar. Detta ligger i linje med att vi upplever ett ökat intresse av att annonsera i andra sociala kanaler än Metas – vilket vi dessutom har som ämne i vårt nästa webbinar.
 • Intäktsutmaningen kring reels visar ännu en gång på att flödet är en väldigt stark annonsyta både för annonsörer och Facebook. Samtidigt var detta också en utmaning är Meta började med annonser på Instagram. Men där har man över tid lycktas bra med att kapitalisera på annonsutrymmet. Så på sikt finns det nog goda förutsättningar att reels också kommer bli en bra affär för Facebook.

Hur går dina tankar efter techjättarnas kvartalsrapporter? Kommentera gärna nedan.