Vem är denna mytiska Facebook Grundare?

Facebook har ändrat mycket kring hur vi interagerar med varandra på nätet. Men vet du hur det började? Vem grundade Facebook? Låt oss djupdyka i vem denna Facebook grundare är:

Först och främst ska man komma ihåg att det finns mer än en grundare, det finns nämligen även medgrundare (eller ”co-founders”). Mest kända av dessa är Braziliansk-Amerikanska Eduardo Saverin, som var med i bolaget till 2005. Då han och Mark Zuckerberg (som vi kommer närmare in på nedan) blev osams och det hela slutade i stämningar. Parterna hittade en lösning och sedan dess har Eduardo kunnat fortsätta kalla sig medgrundare. 2012 ägde han fortfarande runt 2% av Facebooks aktier.

Vem grundade Facebook?

Mark Zuckerberg är Facebooks grundare. Han startade Facebook 2004 medan han studerade vid Harvard University.

Vem är Mark Zuckerberg?

Ja, denna person är Facebook grundare, Mark Zuckerberg. Han föddes den 14 maj 1984 i White Plains, New York. Hans föräldrar är Karen och Edward Zuckerberg. Han har tre systrar: Randi, Donna och Arielle. Zuckerberg gick på Harvard University där han studerade datavetenskap och psykologi. Under sitt andra år skapade han ett program som hette Facemash. Facemash var en webbplats där användarna kunde bedöma hur attraktiva deras studiekamrater var. Webbplatsen stängdes ner av Harvard-administratörer efter bara två dagar eftersom den bröt mot sekretessreglerna.

Zuckerberg skapade sedan Facebook, som ursprungligen startades som ett sätt för Harvardstudenter att få kontakt med varandra på nätet. Facebook spred sig snabbt till andra högskolor.

Zuckerberg är nu en av världens rikaste personer med en nettoförmögenhet på över 50 miljarder dollar. 2021 var han den 5e rikaste personen i världen (några platser över Sergey Brin och Larry Page från Google). Facebook-grundaren har med andra ord verkligen byggt sig en förmögenhet med plattformen.

När grundades Facebook?

Den 4e februari 2004 satte Mark Zuckerberg igång en webbplats som hette Facebook. Den var utformad för att hjälpa collegestudenter på Harvard att få kontakt med varandra på nätet. Det spreds sedan till allt fler universitet. Några månader senare hoppade Zuckerberg av Harvard och flyttade Facebook till Palo Alto i Kalifornien.

Webbplatsen fortsatte att växa i popularitet och i september 2006 var Facebook officiellt öppet för alla över 13 år.

Facebooks plattform förändras över tiden, bland annat genom att släppa Facebook messenger 2011 (som först testades några år tidigare under namnet Facebook Chat). 2020 användes Facebook messenger av 80% av den svenska befolkningen vilket gör den till den mest populära meddelandeappen i Sverige.

2012 köper Facebook den mobila bildappen Instagram, och 2014 köper de även meddelandeappen WhatsApp. Alla dessa bolag införlivas sedan i deras annonseringsportfolio med tiden.

När kom Facebook Ads?

Hösten 2007 gick Facebook ut med att de skulle börja med annonser. Facebooks sätt att jobba med annonser har verkligen visat styrkan i att jobba med stordata. Alltså att använda mängder av data för att identifiera potentiella kunder. Exempelvis genom intressen och geografisk position. Men Facebook annonser har förändrats mycket genom åren, och har blivit bättre på saker som användares säkerhet.

Men Facebook ads förblir ett populärt medium för annonser. Facebook själva uppger att de hade över 7 miljoner aktiva annonsörer 2019.

Är filmen The Social Network (2010) baserad på den verkliga historien om Facebook?

The Social Network är en film som fokuserar på denna mystiska Facebook grundare som vi kallar Mark Zuckerberg. Men det finns många avvikelser från verkligheten i filmen om Facebook grundaren och starten av bolaget, även om tanken är att den ska vara så nära verkligheten som möjligt. Speciellt delen att Facebook skulle ha skapats för att Mark Zuckerberg var nydumpad och letade efter tjejer ska inte vara sann. Men Facemash som vi även nämnt ovan var en riktig hemsida.

Men det som man ändå kan säga är sant är att Mark Zuckerberg inte är en främling för skandaler. Han har exempelvis vart delaktig i Cambridge Analytica-skandalen, där Facebook inte hanterade personuppgifter på rätt sätt. I samband med detta blev han även utfrågad av amerikanska kongressen, något som han även gjort senare för frågor kring hur Facebook kan ha påverkat amerikanska valet.

Vad är grejen med Mark och ödlor? Och BBQ sauce?

Mark Zuckerberg är en populär måltavla för många internet memes, dels när han använde för mycket solskydd på en surfbräda, men också för saker som har med hans jobb på Facebook att göra:

De som kollat på Marks livestreams kanske har märkt att det ibland dyker upp en del försök till skämt i kommentarerna. Dels förekommer det internet memes (onlineskämt) om att han skulle vara en del av en reptilkonspirationsteori, något som Mark också uppmärksammat i en video.

Mark Zuckerberg älskar också att grilla, och har i en livestream nämnt OldSweet Baby Ray’s BBQsås. När Facebook skulle rebrandas 2021 ställdes en sådan BBQsås i bakgrunden för hans presentation. Är det på grund av hans kärlek för sås eller var det ett försök att skapa viralitet kring hans presentation? Många användare tog till twitter för att diskutera varför han hade ställt en BBQ-sås just där, så det verkar ha fungerat. Det kan också vart en smart PR-manöver för att få bort fokus från de dåliga nyheterna som cirkulerade kring Facebook under samma tid.

Sammanfattning

Ja, hur ska man sammanfatta Facebook och Mark Zuckerbergs historia? Facebook har förändrat mycket kring hur vi interagerar med våra kompisar, kollegor och familjer. Även påverkat hur vi får annonser på webben, och hur relevanta dessa annonser är. Men Facebook har också visat på vikten av säkerhet och integritet på nätet. Något som såklart fortsätter att engagera många.

Mark Zuckerberg är en komplex person med många upp- och nedgångar i sitt liv. Men han har också varit en viktig aktör i utvecklingen av Facebook och internet som vi känner det idag. Kort sagt, utan Facebook hade internet antagligen sett helt annorlunda ut.

Vad är dina tankar om Facebook? Och grundaren Mark Zuckerberg? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Bildkälla: WikiMedia