Allt du skulle vilja veta om Pinterest, men varit för skraj att fråga om

Vid sidan av giganter som Facebook och Twitter har Pinterest seglat upp som en av förra årets mest populära tjänster inom sociala medier, trots att sajten än så länge är invite only. Inte minst har flera stora amerikanska kedjor, som Nordstrom och West Elm, upptäckt att de kan använda Pinterest för att driva trafik till sina e-butiker. Bloggare som frisören Kate Bryan i North Carolina har också lyckats öka sina besökstal med flera miljoner genom att använda Pinterest.

Så vad är det då för en tjänst, och vilka står bakom? Vid första anblick är Pinterest ganska likt Tumblr. Användare laddar upp, eller ”pinnar” bilder, som även kallas pins, till olika album på sina profilsidor. Precis som på Tumblr går det att repinna andras pins, och det är enkelt att pinna innehåll från andra sajter genom att använda Pinterests bookmarklet. Det går att lägga till en banner som visar prislappen för det man pinnar, vilket naturligtvis underlättar om man driver en webbshop.

Företaget bakom Pinterest heter Cold Brew Labs och har sitt huvudkontor i Palo Alto i Silicon Valley. Under perioden från 18 juni till 17 december förra året ökade antalet besökare på Pinterest med 4000 procent. Redan i november tog sajten sig in på analysföretaget Hitwises lista över de tio mest besökta sajterna inom kategorin sociala medier. Tillväxttakten är snabbare än för någon annan sajt någonsin, åtminstone på den amerikanska marknaden.

Det mesta som skrivits om Pinterest hittills har skrivits av amerikaner, som skrivit om det utifrån en amerikansk synvinkel. Det är dock inte säkert att det som är sant rörande Pinterest ”over there” också är sant i Europa, och även om det är lite tidigt att uttala sig om den saken kommer vi kanske att se stora skillnader mellan användare i olika europeiska länder. Om Pinterest nu blir populärt i Europa, men det verkar det redan som det är på väg att bli.

Vissa ser Pinterest som ett sätt för kvinnor att modeblogga utan att ha en modeblogg, d.v.s. visa upp och diskutera plagg som de har köpt, funderar på att köpa eller drömmer om att köpa. Det här kanske stämmer i en amerikansk kontext, men tittar man på Storbritannien blir det svårare att bedöma om det här verkligen stämmer. I USA dominerar kvinnorna stort, men i Storbritannien är det betydligt jämnare mellan könen, med en viss övervikt bland männen.

En annan intressant sak med Pinterest är det sätt på vilket sajtens grundare tjänar pengar. Bilder som postas på sajten och som länkar till en webbshop får en ny tracking-kod, som anger att Pinterest är källan. Därmed får sajten betalt varje gång någon klickar sig från Pinterest till en webbshop, där han eller hon köper någonting. Pinterest har därmed lyckats hitta ett sätt att tjäna pengar redan när man befinner sig i beta-fasen, vilket inte hör till vanligheterna. Sedan kan man ju fråga sig vad användarna av tjänsten tycker om det här. Tidigare gavs ingen information på sajten om att man arbetade på detta sätt, även om det faktiskt framgår av tjänstens användaravtal att Cold Brew Labs får göra vad de vill med användarnas pins. Nu står det dock på sajten hur företaget får in pengar, och hur det kan komma att gå till i framtiden. Faktum är också att Posterous använt sig av liknande funktioner för att tjäna pengar.

Efter denna ganska långa genomgång kommer jag nu fram till den aspekt av Pinterest som troligen är mest intressant för Sökmotorkonsults frekventa besökare: vad har Pinterest för betydelse för SEO? Svaret är att rätt använt kan Pinterest få ganska stor betydelse, åtminstone än så länge. Länkarna som sajten ger är nämligen follow-länkar. Detta gör att den som lägger upp bilder som tilltalar många användare kommer att få många repins som pekar tillbaka till källan. För den som driver en webbshop kan det här vara värt en hel del.

Det troligaste är väl att länkarna kommer att ändras till nofollow någon gång i framtiden, men än så länge är de en del av förklaringen till Pinterests framgångar. Länkarna blir ett incitament för användare, framför allt kommersiella aktörer, att ladda upp innehåll på sajten, och mer innehåll genererar ännu fler användare.

2 kommentarer på "Allt du skulle vilja veta om Pinterest, men varit för skraj att fråga om"

  1. En annan viktig aspekt av Pinterest är att en stor del av alla bilder som “pinnas” i själva verket innebär att pinnaren eller Pinterest gör copyrightintrång.

    Om man inte har tillstånd av bildkreatören så är det snarast att betrakta som bildstöld att pinna bilder på Pinterest.

    Om det sen är pinnaren eller Pinterest som begår den olagliga handlingen är väl fråga att debattera.

    Men för en ”pinnare” är det ju i alla fall intressant att veta att någon annan (Pinterest) tjänar pengar på vad han/hon gör och att använda bilder på det sätt man gör på Pinterest torde anses som lagbrott. Ungefär som att göra och distribuera piratkopior på musik.


Kommentarsfältet är stängt.