Dags att göra slut med digital marknadsföring

Den digitala delen av marknadsföringen har vuxit sig så stor att det kanske inte är relevant att prata om digital marknadsföring längre. Marknadsföring är digital vare sig du vill eller inte. 

När någon frågar mig vad jag gör har jag de senaste 15-20 åren svarat att jag jobbar med digital marknadsföring. Men på senare år har jag börjat svara att jag jobbar med marknadsföring. Det digitala har försvunnit från mitt svar.

Anledningen tror jag är att när jag började med digital marknadsföring var det en liten del av det som kallas för marknadsföring och då kände jag ett behov att specificera att jag jobbade med just digital marknadsföring.

Numera står ju den digital marknadsföring för huvudparten av all marknadsföring, och jag känner att det räcker att säga att jag jobbar med marknadsföring.

8 av 10 annonskronor är digitala

Det är svårt att hitta någon helt tillförlitlig statistik kring hur mycket av marknadsföringsbudgeten som läggs digitalt i dag. Enligt Statista var 8 av 10 annonskronor digitala i USA under 2023.

Om vi istället vänder blickarna mot den svenska reklamkakan gick drygt 40 % av budgeten till Internet (alltså digitalt) under 2023. Just reklamkakan ger en bredare bild över var marknadsföringspengarna hamnar då den inte bara har med annonsering utan även produktion och andra marknadsaktiviteter. Så det är naturligt att andelen som hamnar digitalt blir lägre, men det är ändå den överlägset största biten av kakan. Sen innehåller flera andra delar av kakan också digitala delar, t ex webbproduktion och innehåll, så siffran som går till det digitala är betydligt högre än det som hamnar i kakbiten som heter ”Internet”.

Isolerar vi de pengar som går till annonsering i reklamkakan hamnar 75 % i den digitala ringhörnan, vilket är i linje med siffran från USA.

Oavsett hur man vrider eller vänder på det är den digitala delen av marknadsföring den klart största delen av begreppet numera. Så det kanske är dags att göra slut med digital marknadsföring?

Samma slut som färg-TV

När färg-TV lanserades i USA på 50-talet blev det såklart en gigantisk snackis, men i dag är det i princip ingen som pratar om färg-TV även om alla TV-sändningar är i färg. Jag skulle inte blir förvånad om ”digital marknadsföring” går samma öde till mötes.

I dag är det 2 200 som googlar på ”digital marknadsföring” varje månad i Sverige enligt Ahrefs. Min gissning är att den siffran kommer vara mycket lägre om 5 år. Jag tror heller inte att det kommer finnas YH-utbildningar där du utbildar dig till ”digital marknadsförare”, det kommer räcka att kalla sig marknadsförare.

Hur tänker du? Håller du fast vid digital marknadsföring? Kommentera gärna nedan!

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *