Yrkeshögskola vs universitet

För blivande digital marknadsförare kan valet mellan en YH-utbildning eller en universitetsutbildning vara svårt. Och det är inte konstigt, för det finns många för- och nackdelar med respektive utbildningsform.

”Om jag siktar på en blomstrande karriär inom digital marknadsföring, är det bäst att välja en YH-utbildning eller en universitetsutbildning?” Det finns givetvis inget entydigt svar på denna fråga, men i och med att en YH-utbildning skiljer sig mycket från en universitetsutbildning finns det många för- och nackdelar med respektive.

YH-utbildning inom digital marknadsföring

Fördelar

– YH-utbildningar är praktiskt inriktade vilket gör att du får möjlighet att på riktigt testa på och lära dig olika delar inom digital marknadsföring.

– En stor del av de praktiska erfarenheter du får kommer vi de praktikperioder som ingår i utbildningen (LIA=lärande i arbete). På Pineberry har vi kontinuerligt praktikanter hos oss från olika YH-utbildningar och många av dessa har efter sin praktik börjat jobba hos oss. Så praktiken är även en bra väg in till ditt första jobb.

– En YH-utbildning är mellan 1-2 år vilket innebär att den är relativt kort. Du får snabbt kunskaper som gör att du kan börja jobba. Detta innebär såklart även att du behöver ta mindre studielån jämfört med en längre utbildning.

Nackdelar

– En YH-utbildning är ofta snäv vilket gör att du inte får samma bredd i dina kunskaper som andra utbildningar kan erbjuda. För att lyckas med digital marknadsföring krävs ofta en kombination av spetsig kunskap kombinerat med en bredare förståelse vilket vi pratade om i senaste avsnittet av Sökpodden när vi snackade om viktiga färdigheter utanför Google Ads-kontot.

– En ytterligare konsekvens av att det är en specialiserad utbildning gör det svårare att byta bana om du kommer på att du inte vill jobba med digital marknadsföring (varför man nu skulle komma fram till det…)

– Även om en YH-utbildning är en etablerad och bra utbildningsform i Sverige finns det inte inget generellt erkännande internationellt för YT-utbildningar som det gör inom den akademiska världen.

Universitets-utbildning inom digital marknadsföring

Fördelar

– Du lär dig mer än bara digital marknadsföring. Går du en universitetsutbildning inom exempelvis ekonomi kommer du förutom marknadsföring lära dig ekonomi, statistik och försäljning. Och detta kommer göra dig till en bättre marknadsförare.

– Dessutom lär universitetsutbildningar dig problemlösning. Inte sällan ställs man som digital marknadsförare inför komplexa problem som du kanske inte har erfarenhet av sedan tidigare. I dessa lägen kommer den struktur du lärt dig på universitetet väl till pass.

– Vill på sikt jobba i ledande roller? Kanske som chef på en byrå eller för ett team av digitala marknadsförare? Ja, då kan det vara en fördel med den bredare kunskap som ett universitet ger.

Nackdelar

– Du lär dig inte digital marknadsföring på ett universitet…Detta låter kanske hårt men tyvärr är det fortfarande så att inslagen av digital marknadsföring på universitetsutbildningar är ytterst begränsad även om det kan skilja en del från utbildning till utbildning. Funderar du på att gå en en universitetsutbildning inom ekonomi/marknadsföring är det därför klokt att undersöka hur mycket digital marknadsföring som kommer stå på schemat.

– Många universitetsutbildningar har ingen eller väldigt lite praktik. I alla fall om man jämför med en YH-utbildning. Även här kan det vara smart att kolla om det ges möjlighet till praktik under utbildningen. För vår erfarenhet är att det är under praktiken som du verkligen får möjlighet att lära dig och på allvar testa på digital marknadsföring.

– En universitetsutbildning är 4-5 år lång att jämföra med en YH-utbildning som 1-2 år. På den tiden du tagit dig igenom en universitetsutbildning hinner du ta en examen från en YH-utbildning och dessutom jobba 3 år med digital marknadsföring. Så en universitetsutbildning är inte speciellt tidseffektiv, i alla fall inte i det korta perspektivet.

Andra vägar

Måste man då välja antingen en YH-utbildning eller en universitetsutbildning för att bli digital marknadsförare? Nej, det finns såklart andra vägar att gå. Det går utmärkt att lära sig digital marknadsföring utan någon utbildning.
En vanlig bakgrund för många av de bästa inom SEO är att de är självlärda genom att ha byggt egna affiliatesajter. Den stora fördelen med en affiliatebakgrund är att du fått enormt mycket praktisk kunskap om SEO och att du oftast varit tvungen att göra alla steg i processen själv. Detta ger dig en stor förståelse för ämnet.

Att bli självlärd inom Google Ads eller andra betalda kanaler inom digital marknadsföring är inte lika enkelt som SEO då det krävs en viss budget för att praktiskt kunna göra det.

Hur gör vi?

Då kanske du undrar om vi på Pineberry helst anställer en person som gått en YH-utbildning eller någon som gått en universitetsutbildning? Historiskt sett har vi anställt en ganska jämn blandning från dessa två typer av utbildningar. Och som denna artikel visar finns det för- och nackdelar med båda varianter och därför tycker vi att det är bra av att ha kollegor med en mix av dessa utbildningar. Sen är det givetvis långt ifrån bara vilken utbildning man gått som vi är nyfikna på när vi anställer nya kollegor, men det är en annan historia.

För min egen del har jag en universitetsutbildning (detta var dock innan det fanns digital marknadsföring…) och jag är nöjd med det valet. Med det sagt är jag inte säker på att jag hade valt samma väg om jag fick möjlighet att göra om mitt val. Det hade nog varit ganska lockande att välja en utbildning på 1,5 år istället för en på 5 år. Det hade varit ett svårt val.

Hur tänker du kring yrkeshögskola vs universitet? Kommentera gärna nedan!

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *