SMX Advanced i Berlin

Vi har varit på branschkonferensen SMX Advanced i Berlin. För dig som inte var på plats följer här en sammanfattning av de två dagarna.

För första gången har SMX Advanced tagit klivet över Atlanten. Vanliga SMX har funnits i bland annat München under många år, men nu var det hög tid för den avancerade version av SMX att göra debut i Europa.

Hur avancerat är SMX Advanced, då? Jag har varit på vanliga SMX i München, som jag upplevde höll en hög nivå. SMX Advanced är utan tvekan en nivå högre, jag behövde koncentrera mig för att hänga med på flera av föreläsningarna (och stundtals räckte inte en hög koncentrationsnivå till…)

En sak jag gillar skarpt med både SMX och SMX Advanced är att de blandar SEO och SEM. Många andra branschkonferenser fokuserar nästan uteslutande på SEO.

Här följer en kort, personlig, sammanfattning av de föreläsningar jag var på under dagarna två.

Dag 1

Will Critchlow – The Great UX Debate: What Google Says vs What Google Does

Will började med att prata om bekräftade UX-relaterade rankingsignaler som att Google använder CTR för att utvärdera algoritmen och laddtid. För att sen köra hela spektrumet över till konspiratoriska potentiella UX-signaler. Självklart kom CTR som rankingsignal upp, och precis som majoriteten i vår undersökning tror Will att det är är en rankingsignal. Eller rättare sagt, han kanske inte tror att just CTR är en rankingfaktor, men att Google använder någon form av UX-data från SERP:en i sina algoritmer. Will pratade även om utmaning att SEO lätt kan förstöra för CRO och vice versa.

Brad Geddes – How to Manage Your PPC Account at Scale

En sak som Brad nämnde som jag tar med mig är ”source of truth”. Många annonsörer, och framförallt stora annonsörer, använder sig av många datakällor; Google Ads, Facebook Ads, Google Analytics, egen data och så vidare. Det alla datakällor har gemensamt är att de visar olika siffror. Därför är det viktigt att bestämma vilken källa som är ”source of truth” och som man lutar sig tillbaka mot. Denna källa kommer inte alltid tala sanning, men helst ska den i alla fall ljuga konsekvent…

Christopher Gutknecht – When to Use Machine Learning for Your Own PPC Search Campaign Management: A Hands-On Guide

Det jag bäst kommer ihåg härifrån är att Christopher ansåg att externa budgivningsprogram är lönlöst. Googles egna budgivningsalgoritmer är så pass bra i dag, att det inte går att slå dem om man väger in tiden och kostnaden av externa alternativ.

Simo Ahova – Do-it-Yourself – A Walkthrough of Tooling on the Google Cloud Platform

Simo pratade sig varm om alla fördelar med GCP, men alla frågorna efteråt handlade om cookiegeddon.

Tom Anthony – Browsers in 2020: Evergreen Googlebot, Broken Cookies & Portals

Tom fortsatte diskussionen kring trasiga kakor men även intressant snack kring webbläsare. Han nämnde en sak jag inte hade koll på. I början av 2020, i samband med att Chrome 81 lanseras kommer stöd för TLS 1.0 och 1.1 att försvinna. Detta innebär att sajter som fortfarande använder sig av dessa gamla varianter av TLS inte kommer fungera i Chrome (eller andra webbläsare som göra samma sak) eller kunna spindlas av Google. Enligt Tom är det så mycket som 5 % av alla sajter som fortfarande använder sig av TLS 1.0 eller 1.1 (bland annat britishmuseum.org). När jag läste på om det efteråt såg jag andra uppgifter som pekade på att det är betydligt färre sajter än så som riskerar att drabbas. Du kan kolla din TLS-version här.

Martin Röttgerding & Koos Hoeijmakers – Customized Ads = Greater Ads

Anpassningar av annonser stod på agendan. Framförallt visades ett smart hack för Ad Customizers som jag kommer testa.

Simo Ahova – The Data Must Flow – Making Data Quality Everyone’s Business

Då var det dags för Simo igen. Denna gång var ämnet mer organisatoriskt, närmare bestämt att datakvalitén i en organisation är direkt beroende av hur kommunikationen inom organisationen fungerar.

Dag 2

Dana DiTomaso – Level Up Your Reporting with Google Data Studio

Det har varit många bra föreläsningar under dessa två dagar, min absoluta favorit var nog denna om Google Data Studio av Dana. Hon visade på många smarta sätt hur du kan förbättra din rapportering. Dana var även noga med att nämna en sak som är lätt att glömma som digital marknadsförare ”Your job is insight, not data”.

Amy Bishop & Michelle Morgan – Aligning Your Marketing With Your Customer’s Journey

Här handlade det om målgrupper och mer specifikt att hantera att säljprocessen skiljer sig mot kundresan. Bland annat pratades det om hur viktigt det är att använda rätt CTA i rätt del av säljtratten.

David Walker – Shopping: The Process of Reducing Products (in Google Ads and the Feed) to Increase Overall ROI

David hade en ganska ovanlig syn på Google Shopping. Han hade kommit fram till att små, kurerade Shopping-feeder presterade bättre än feeder som innehåller alla produkter. Som tumregel sa han att du ska ha 1 % av din produkter i feeden. Så har du 10 000 produkter väljer du noga ut 100 st som du har i Shopping-feeden. Syftet är att skapa bättre kontroll över saker som bildkvalitet, säljaromdömen, prisstrategier och så vidare.

Aleyda Solis – YouTube Optimisation Tips for the Advanced SEO

YouTube SEO är för många av oss som jobbar med SEO ett dåligt samvete för att man har för dålig koll på det. Aleyda kände samma sak och hennes mål för 2019 är att lära sig YouTube SEO med hennes serie Crawling mondays. Hennes tester visade bland annat att taggar och textad video inte hjälper dig att ranka på YouTube.

Leo Jennings – Are Audiences the New Keywords?

Leos syn på framtiden är att Google Ads försöker göra slut med sökord och att det är målgrupper som kommer ta över. Hennes favorit bland ”målgrupper” är Customer match. Hennes erfarenhet var att när man använder Customer match för att exkluderas befintliga kunder/leads så frigörs i genomsnitt 10 % av annonsbudgeten.

Dmytro Tonkikh – How to Work with New Google Ads API via Ads Scripts

Här pratades om fördelarna med nya API:et för Google Ads.

Jono Alderson – What Happens When Everybody’s Website is Fixed?

SMX Advanced 2019 avslutades med en väldigt passionerad, men samtidigt delvis mörk, föreläsningen om framtiden. Enligt Jono kommer du inte överleva framtiden om du inte använder dig av både Googles och WordPress ekosystem. Vilken tur att vi redan gör det 🙂

Tack för denna gång SMX! Vi ses säkert igen, kanske redan näst år!

 

2 kommentarer på "SMX Advanced i Berlin"

  1. Du menar CTA, annars har jag missat något.

    ”Här handlade det om målgrupper och mer specifikt att hantera att säljprocessen skiljer sig mot kundresan. Bland annat pratades det om hur viktigt det är att använda rätt CTR i rätt del av säljtratten”


Kommentarsfältet är stängt.