Testa det du inte tror på

Vad är poängen med att bara testa saker du redan tror på? Vill du utvecklas på riktigt inom digital marknadsföring behöver du även våga testa saker som du inte tror på.

Mycket inom digital marknadsföring handlar om att testa saker för att kunna utvecklas. Du behöver göra saker annorlunda för att kunna ta nästa steg. På förhand är det omöjligt att veta den exakta konsekvensen av en förändring kommer innebära, du behöver helt enkelt testa dig fram.

Enkelt att undersöka det du tror på

När vi i branschen gör vår tester upplever jag att vi allt som oftast testar det vi tror på. Om du har en tes kring hur du bättre kan strukturera RSA-annonser inom Google Ads eller en tro på hur du ska förbättra dina interna länkar för SEO, ja då är det vad du testar. Och det är inget fel att testa detta, men att enbart testa det vi på förhand tror på begränsar vår möjlighet till utveckling.

En av mina favoritpoddar, Freakonomics, har de två senaste avsnitten haft akademiskt fusk som ämne, och då närmare bestämt att forskare fuskar med resultaten i sina rapporter.

För att minska fusket inom den akademiska världen har det tagits fram en process där du registrerar din undersökning innan du gör den, och då berättar vad det är du ska undersöka, vilken metod du ska använda sig av och så vidare. Vad har då detta med digital marknadsföring att göra?

Värdet av att bekräfta en hypotes

Jo, det visar sig att de som skriver sin akademiska rapport på det traditionella sättet, dvs du gör klart allt innan du vänder sig till en akademisk tidskrift för att få rapporten publicerad, bekräftar sin hypotes i mer än 95 % av fallen. Medan de rapporter som har föranmälts, innan man vet resultaten, där bekräftas bara hypotesen i 50 % av fallen. Och frågan är såklart vilket värde det finns i att ”bara” bekräfta saker vi redan tror på.

För mig var detta en bra påminnelse om att vi inte bara kan testa och publicera saker inom digital marknadsföring där vi förväntar oss ett väntat och positivt utfall. Vi behöver även vara beredda att testa saker vi inte tror på, och vara öppna för att publicera resultaten av dessa tester även om resultat inte bevisar vår hypotes eller går åt fel håll.

Hur gör du när du testar? Brukar du testa saker som du inte tror ska fungera? Kommentera gärna nedan!

 

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *