7 saker marknadschefen bör känna till om sökmarknadsföring

För att du som marknadschef ska kunna skapa långsiktig tillväxt, försäljning och en konkurrenskraftig marknadsstrategi, bör du känna till de punkter som vi kommer att beröra i det här inlägget.

Rollen som marknadschef utgörs vanligen av ett övergripande ansvar för verksamhetens marketing management process, vilket exempelvis Philip Kotler definierar som ”analysis – planning – implementation – control”. Denna process omfattar normalt strategiska och analytiska uppgifter gällande segmentering av kundsegment samt operativa uppgifter såsom kampanjhantering. Därför vill vi belysa 7 saker som vi tycker att dagens marknadschef bör känna till om sökmarknadsföring. Anledningen till att vi tar fram den här listan är för att du som marknadschef ska förstå vikten av att inkludera sökmarknadsföring i din marknadsföringsstrategi.
            

 1. Sökmarknadsföring har exploderat och växer fortfarande

  Sökmarknadsföring är den marknadsföringstyp som växer snabbast. Google är idag en central del av vår köpprocess och det görs uppskattningsvis 40 miljoner sökningar på Google dagligen. Paradigmskiftet leder till att traditionell marknadsföring måste ge stor plats för digital marknadsföring i Googles kanaler.

  Till exempel, för 3 år sedan köpte du en halvsida i valfri morgontidning för 100.000kr utan att ha möjlighet att styra vem som såg annonsen eller fick möjligheten att mäta effekten av din investering. Sökmarknadsföring genom Google AdWords möjliggör granulär mätning av varje investerad annonskrona och avkastning. I rollen som marknadschef är du mittfältsstrategen som ska hjälpa dina medspelare att leverera. Använd Google AdWords som en ren säljkanal och bli säljarnas bästa vän.

 2. Sökmarknadsföring är en kontrollerad process

  Det ständigt ökade mediebruset medför svårigheter att nå igenom till den aktuella målgruppen med produktlanseringar och definierade aktiviteter. Därför är det viktigt för företag att synas genom potentiella kunders hela köpprocess – och ibland även genom återupprepad marknadsföring. Med sökmarknadsföring, har ni möjlighet att vara närvarande i kundens hela köpprocess. Från det att kunden upptäcker ett behov, söker information, jämför alternativ till det genomförda köpet.

 3. Var, när och hur?

  En definitiv fördel med sökmarknadsföring genom Google AdWords PPC annonsering är att ni kan använda olika typer av kampanjer för kunder som befinner sig i olika shoppingsteg. AIDA processen förklarar shoppingbeteende i en process i fyra steg; Attention, Interest, Desire, Action.

  Attention: under attention-steget kan ni använda Google AdWords Display eller YouTube-kampanjer för att nå ut till er målgrupp och för att skapa medvetenhet och uppmärksamhet kring er produkt eller tjänst.

  Interest: när målgruppen visat intresse för era produkter eller tjänster kan ni med fördel använda er av remarketing-kampanjer via Googles Displaynätverk.

  Desire: i steget desire använder ni er utav Google AdWords PPC sökkampanj mot målgruppen. Målgruppen har mest sannolikt blivit medveten om att er produkt finns, eftersom de har blivit påminda av remarketing-kampanjer i tidigare stadie.

  Action: när den potentiella kunden är uppvärmd och redo för action, finns ni i det organiska söket eftersom ni arbetar med sökmotoroptimering. Då hittar kunden er via direkt trafik i Googles sökresultat. I de bästa av alla världar har ni maximerat er synlighet och kommer således även att synas i det betalda söket, eftersom ni arbetar med en Google AdWords PPC sökkampanj.

 4. Kostnadseffektiv marknadsundersökning

  Marknadschefens arbete inleds oftast med att skapa en förståelse för målgruppens behov för att därefter erbjuda målgruppen en attraktiv paketering som på bästa möjliga sätt motsvarar målgruppens efterfråga. Internet i sig har lett till en snabbt ökad fragmentering av segment, vilket vi givetvis ska dra nytta av. Google AdWords är inte bara ett marknadsföringsverktyg för att driva trafik, försäljning och varumärkesbyggnad, utan Google AdWords är ett kostnadseffektivt sätt att genomföra marknadsundersökningar på. Genom att använda Google AdWords aggregeras stora mängder data som vi kan analysera för att få fram vilka sökord som är kommersiellt gångbara för just er verksamhet. Vi ser en variation över branscher och segment vad gäller vitala organiska sökord vilket ytterligare indikerar vikten av att göra en grundlig marknadsundersökning.

 5. Störst är inte alltid bäst

  Som ett resultat av ökad globalisering, internationell konkurrens, större utbud och lägre kundlojalitet, har kunderna mer att välja på och deras barriärer att välja en konkurrents varor eller tjänster är betydligt lägre än tidigare. Det här är en arena där den minsta aktören kan konkurrera med den största aktören. Detta bör du nyttja. I stort sett all reklam driver potentiella kunder till Google. Det är där du skördar frukterna från dina övriga marknadsinvesteringar och även konkurrenternas om du spelar dina kort rätt. Och genom att fånga upp dina konkurrenters kunder så kan du inte bara vinna intäkten, utan även ta marknadsandelar från dina konkurrenter. På samma sätt kan en annan, snabbare aktör dra nytta av din reklam om du inte har koll på din sökmarknadsföring.

 6. Kombinera för maximal effekt

  Det finns inget motsatsförhållande mellan sökmotoroptimering och sökmotormarknadsföring. För att maximera effekten av investeringarna är en kombination av de två disciplinerna att rekommendera, då möjliggör ni både kortsiktiga och långsiktiga vinster. Vi rekommenderar att ni kör båda disciplinerna så länge dem genererar bra avkastning för er verksamhet. Det finns dock en viktig sak att komma ihåg när det kommer till användningen av de två disciplinerna. Sökmotoroptimering å ena sidan, tar ganska lång tid (6-12 månader) innan du når full effekt. Därför kan det vara en god idé att sätta igång din optimering i god tid innan en kampanj rullas ut i tv eller i print. Google AdWords å andra sidan sker i realtid och kan när som helst aktiveras, pausas och justeras.

 1. Det som går att mäta går även att förbättra

  Använd rätt KPI:er för rätt mål. Det är inte längre svårt för marknadschefen att påvisa effekten av de marknadsinsatser denne gör. Med hjälp av gratisverktyget Google Analytics finns det oändliga möjligheter att hantera, mäta och förbättra er sökmarknadsföring. Det svåra är inte att ha tillgång till all data, utan att veta vad ni ska titta på. En kampanj med varumärkesbyggande syfte bör mätas och optimeras enligt nyckeltal som skiljer sig från en säljdrivande sökkampanj.

  Det finns mycket pengar att tjäna på sökmarknadsföring, har du inte tillräckligt med kunskap rekommenderar vi att du anmäler dig till Pineberry Academy, anställer någon eller tar hjälp av en extern byrå. Vill du diskutera hur du kan inkludera sökmarknadsföring i ditt företags marknadsföringsmix är du välkommen att kontakta oss på Pineberry!

En kommentar på "7 saker marknadschefen bör känna till om sökmarknadsföring"

 1. Pingback: Öka din försäljning med regelstyrda remarketinglistor - Sökmotorkonsult.se

Kommentarsfältet är stängt.