Bloggy slopar nofollow

Bloggy, den svenska mikrobloggtjänsten, har nu helt slopat ”nofollow” länkar.

Sedan starten har länkar från de feeds man publicerar på sin profil varit riktiga och sökmotorvänliga länkar, men sen jag kontaktat Jonas som driver Bloggy, gällande varför länkar man postar får ”nofollow”, så togs de helt enkelt bort. Det här är ett bra drag av Jonas och det gör Internet lite bättre. Jag är egentligen ganska skeptisk till ”nofollow” generellt men jag är extra skeptisk när det gäller ”nofollow” i mikrobloggar.

Eftersom Google använder sig av länkar för att värdera sidor så är länkar ovärderligt för Internet. Genom att mäta inlänkarnas antal, kvalitet och relevans kan Google sortera på ett så bra sätt som dom faktiskt gör. Det här kräver att det länkas på ett bra sätt med redaktionellt granskade länkar som länkar på din blogg. Du länkar ju bara till grejer du uppskattar och då är det rimligt att andra kan uppskatta dom med. Det här gäller förstås mikrobloggar med och nu uppmanar faktiskt Google att om man har användarg

enererat content (som kommentarer) så ska man använda ”nofollow” för att minska spammet. Jag är däremot av åsikten att en mikroblogg inte är användargenererat content. Det beror nämligen på hur man

ser det. Jag har ju min egen mikroblogg som Jonas visserligen byggt och driftar men den är ju ändå min. Jag skriver ju mina saker i den precis som jag skriver i någon annan blogg jag har, även om den är hostad av wordpress.com eller blogger.com. Inte ens Google har ju ”nofollow” på utlänkarna i dina poster på en blogger-blogg.

Som en liten sluttwist så har jag ju inte ens ”nofollow” på kommentarerna här, ogillar som sagt ”nofollow” som fenomen. Meningen är att det ska vara ett skydd mot spam men spammet minskar ju inte och jag kan ju inte låta spammarna publicera sina spamkommentarer här och sitta nöjd för att de minsann inte får en riktig utlänk. Riktiga kommentarer publiceras och får då en riktig länk, spam publiceras inte alls och således är ”nofollow” värdelöst.

Relevanta artiklar av andra.

15 kommentarer på "Bloggy slopar nofollow"

 1. En intressant jämförelse kan vara Twitter (som förstås är huvudkonkurrenten). De envisas med att ha nofollow på alla länkar istället för att ta hand om huvudproblemet, att de är nerlusade av spam. Nofollow skyddar uppenbarligen inte mot spam så varför ska mina Retweets inte betyda något?


 2. Jag håller helt klart med dig. Blir det ett problem i längden med SPAM på Bloggy så får jag fundera över hur det ska lösas


 3. Finfint, om det är någon som råkar läsa det här som inte känner till Jonas sedan tidigare så vill jag också nämna att Bloggy förmodligen är den tjänst med bäst kundkontakt jag någonsin stött på online. Det är tusan inte dåligt för en gratistjänst. När skulle Blogger-, Twitter- eller Facebook-grundarna göra sånt här.


 4. Sedan är det såklart så att Google nog filtrar länkar. Antagligen är en länk från Bloggy inte så värdefull, kanske väldigt nära noll tom.


 5. Jo, på grund av deras natur så är värdet inte jättestort men jag skulle nog säga lite större än noll. Om det blir många så blir det ju mer dessutom.


 6. @Christian I många fall ja, men inte alltid. En länk från ett bloggyinlägg ger ett värde som beror på hur många interna och externa länkar inlägget har till sig.


 7. Håller med dig Fredrik, var lite det jag försökte förmedla i min luddiga kommentar 🙂


 8. Det låter bra, jag kanske kan få tipsa om verktyget uppe till höger, det kommer ge dig en del bra tips om din webbplats.


 9. Slängde upp en bloggysida för ca 6 månader sen och glömde sen bort den. Har nu kontrollerat resultatet och sidan är inte indexerad. 🙂 Troligtvis finns det ingen länk till sidan alt inge sitemap på bloggy, så Google ser inte nya sidor. Har skapat en egen inlänk till sida och pingat för att om det ger något.


 10. Hade nog fel, det finns länkar till sidan på nätet. Söksidor på bloggy innehåller länkar till min sida. Men huvudsida finns inte med i index. Valde ett skumt sökord i titeln, så den borde vara med.


 11. Jag tror att du har rätt, det är nog inte helt mycket interna länkar inom Bloggy som pekar till din profil från början. Du behöver faktiskt en massa kontakter för att det ska uppstå. Inser att det är lite mer komplext nu eftersom Bloggy tappat så stor del av användarna.


 12. Ytterst tveksam till hur mycket länkjuice som Bloggy faktiskt ger. Har faktiskt aldrig märkt av någonting när jag har provat med diverse sajter.


 13. Det är onekligen så att man ska jobba lite med sin bloggy-profil. Min egen seo.bloggy.se rankar själv ganska hyfsat på sökordet SEO, bättre än ett antal SEO-bolag – vilket borde tyda på ganska bra styrka iaf.


 14. För alla som har en blogg eller hemsida så är dofollow ovärderliga, klart du vill ha länkar till din sida som har ett värde hos google. Men visst finns det problem med spam, men nofollow är fel väg att gå.
  Tummen upp för Bloggy och deras dofollow länkar.


Kommentarsfältet är stängt.