Bra innehåll manipulerar sökresultaten

Tillverka innehåll som människor vill länka till. Det är mantrat inom sökmotoroptimering. Alla håller med. Det gör att rörmokare i amerikanska södern skapar infographics om top 20 sätt att koka kräftor i handfatet och saxtillverkare börjar producera flashspel på löpande band. Allt för att vara Google till lags men är det verkligen det här Google vill ha?

Vi som arbetar med sökmotoroptimering tjatar alltid om det och säger att tillverka bra innehåll är en långsiktig lösning för din SEO. Jag är inte alls övertygad om att det är det. Google vill ju visa upp det mest relevanta och bästa resultatet när du söker efter saxar, inte de som är bäst på att göra flash-spel utan de som är bäst på att göra saxar. Det finns ju inget som säger att killen som är bra på infographics också är bästa rörmokaren.

Vad Google vill

Det är lätt att säga att länkbygge manipulerar sökresultaten, att länkar vi fått genom att på ett eller annat sätt skapa incitament för att länka är kortsiktigt. Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att innehåll som är skapat för att få länkar är lika kortsiktigt. Visserligen har det inte pratats så mycket om det men vi vet att Google vill visa det bästa innehållet i varje enskilt sökresultat.

Vad som är det bästa resultatet är förstås svårt att vara objektiv kring (Google gör sitt bästa) men nog kan vi vara överens om att det vore bättre om de bästa hotellen visades när du sökte efter Hotell snarare än de hotell som har producerat flest infographics eller laddar upp de roligaste kattbilderna?

15 kommentarer på "Bra innehåll manipulerar sökresultaten"

 1. Hm, det är kanske fel på mig men kattbilder är en dealbreaker för mig :/


 2. Jag håller med dig Magnus, visst vill Google visa det bästa resultatet för mig. Det är väl därför de väger in betyg i rankingen när det gäller just hotell.
  Men hur ska Google veta att jag har den bästa webbyrån? Jag måste ju på något vis hjälpa Google att förstå det, eller tycker du att jag har fel?


 3. Jag tycker som bekant inte det är fel med sökmotoroptimering, det jag vänder mig emot är att folk tror att det är långsiktigt att skapa roliga videos med hundvalpar. Även om du har den allra bästa hundvalpsvideon i världen som generar 100.000 länkar så är du ju inte en bättre webbyrå bara för det, det betyder ju bara att du har en ruskigt rolig hund.

  Sen är jag inte säker på att jag håller med om betyg och hotell men det är en annan diskussion.


 4. Pingback: Mycket bra post! 
 5. Håller med, till viss del iallafall. Att göra innehåll attraktivt för länkar genom att som ett hotell lägga upp en film om en rolig hund är enligt mig samma sak som att bygga länkarna själv. Skillnaden skulle kunna vara att om man gör det själv (eller genom något SEO-företag) så har man iallafall kontroll på det man gör (nåja, någon har kontroll på det iallafall).

  Att ett hotell lägger upp en film med en rolig hund känns inte som bra innehåll, bra innehåll är enligt mig när en webbplats innehåller det som den utger sig för att innehålla, t.ex. att denna bloggen innehåller massa om SEO, det är bra innehåll för mig. Lägger du upp en film här där den lilla kissekatten i Malta dansar för att få länkar så blir det dåligt innehåll, dock med effekten att du får ett lass länkar ifrån någon sann och trogen djurvän.


 6. Fast när du ska köpa SEO, Anders, så rankar jag bra för att jag skriver mycket, det säger ju inget om hur bra jag är. Du kanske blir helt blåst av Google och köper tjänster av mig trots att jag egentligen bara är bra på att blogga.


 7. Sant. Jag syftade till vad som är bra innehåll på en sajt enligt min mening. Ett hotell som filmar en rolig hund eller en sökmotorkonsult som filmar sin dansande katt är inget bra innehåll.


 8. Jo, visst är det tillsrkuvade exempel men en rörmokare som tillverkar in infographic om hur man mokat rör (kan man säga så?) genom tiderna gör ju egentligen inte honom/henne bättre i sökresultatet Rörmokare Västerås iaf, det är ju en sökterm som uppenbarligen är full av sökare som vill hitta en bra rörmokare, inte en rörmokare som är bra på photoshop.


 9. Tror vi säkert alla är överens om att varken innehåll (roligt som relevant) eller för den delen en länk kan avgöra hur bra en rörmokare är eller hur bra hotellet är. Jag menar, en naturlig länk behöver inte betyda att rörmokaren är bra. Optimalt vore nog att vara riktigt jäkla dålig, då lär du få en del länkar 😀

  Att Google inte går lika hårt mot folk som manipulerar sökresultat genom innehåll, dvs lägger upp katter, infographics som har en väldigt svag anknytning med verksamheten etc. är för att Google idag antagligen inte något jättestort problem med det.

  Skulle det bli, tror jag det algoritmiskt är mycket enklare för Google att bedöma om det är filmen på en katt som lyckades öka länktillväxten med 5000% under en period eller om företaget som tillverkar hydraulaggregat blev omåttligt duktiga på just hydraulaggregat under den perioden.

  Men yes, hycklare som säger att jag manipulerar sökresultat med mina länkar. Men själv skapar en bloggpost på ämnet ”10 söta katter i ett instragramfilter” på VVS-firmans blogg har jag inte mycket för.


 10. Intressant inlägg måste jag säga, jag antar att svaret på följdfrågan om hur Google handskas med detta bl a är inlänkarnas kontext?


 11. Bra poäng Magnus! I princip blir ju allt som inte har en naturlig koppling till verksamheten ’manipulering’. Allt handlar ju om konkurrens. Antimanipuleringsförespråkarnas utopi skulle bara fungera om alla webbplatser var lika bra eller lika dåliga:)


 12. Visst kan man försöka skapa innehåll för läsaren i hopp om att få sig en länk långsiktigt. Men det fungerar inte i många branscher. Ta t.ex rörmokarbranschen som du talade om i inlägget. Rörmokare är alldeles för alldagligt och inte så Internetbaserat. Vad jag menar med detta är att jag inte skulle precis länka till dom på min blogg eller hemsida. Det är däremot skillnad om det är en Internettjänst som jag vill tipsa mina läsare om eller någonting annat som är inne. Att däremot hålla på att länka naturligt till rörmokare är jag skeptiskt till.


 13. @James
  Jag skulle säga att det inte alls är svårt att skapa den typ av innehåll som får naturliga länkar för en rörmokare. Visst, man kommer få lägga ner tid, men det måste man hur man än gör.

  Skapa en avdelning på sajten som heter ”Behöver du verkligen ringa oss?”. Där lägger man upp instruktionsvideos och walk-through-artiklar på hur man fixar de flesta vardagliga saker som man annars skulle anlita en rörmokare för. Typ: ”Det läcker från duschblandaren, vad gör jag?”, ”Det verkar vara stopp i avloppet från tvättmaskinen, kommer jag få fuktskador i källaren?” och så vidare. Avsluta alla artiklar med: ”Vill du ändå ha hjälp av oss, ring 08-123 45 67.”
  Spexa till det ordentligt med typ en avdelning som heter ”Du borde ringt oss för länge sen”, med skräckexempel på när det gått riktigt illa.
  Klart!


 14. Tror inte riktigt du förstod mitt budskap. Givetvis kan man skapa episka artiklar om vad tusan som helst. Men sen om det är egentligen någonting som andra skulle länka till är mindre troligt när det handlar om rörmokare eftersom målgruppen för sådana sajter brukar inte vara ”Janne, 21 år, Twittergalning”. Utan snarare ”Jörgen, 53, snickare”.

  Det är heller inte särskilt någonting episkt att göra användbara artiklar om rörmokare. Tror inte du skulle lyckas få särskilt många tweets eller inlänkar. Det är däremot mer troligt om du rör dig inom områden där folket som läser artiklarna har twitter-konton osv. Detta är ganska självklart givetvis och kräver ingen enorm hjärnkapacitet för att klura ut.


 15. Pingback: Mycket bra post!  | Marcus Westberg – Samlingssida

Kommentarsfältet är stängt.