Etik och SEO

Det finns ett företag som gjort sig kända för att liera sig med kinesiska staten för att censurera internet åt alla i Kina, som åkt runt i bil och samlat upp data om till exempel alla svenskar i form av Wifi-uppgifter. De har visserligen efter påtryckningar dragit sig ur Kina och bett om ursäkt för datastölden men skulle du verkligen låta dem definera etik?

Jag säger ofta ”Don’t hate the player, hate the game” och jag menar det fullt ut. Om folk bygger väldigt slaskiga länkar till sina sajter för att ta positioner är inget problem för någon annan än den som ansvarar för att leverera rätt sökresultat till sina kunder. Att Google har svårt att leverera bra resultat är inget jag är beredd att skylla på någon källarsnickrare som bygger billiga länkar, jag tycker att det är Googles ansvar. Om Google sätter upp riktlinjer så kan man själv välja hur man vill förhålla sig till dessa, det har inget med etik att göra, det har med riskaversion att göra.

Ett företag som fått böta 500 miljoner dollar för olaglig försäljning av receptbelagda mediciner har inget tolkningsföreträde när det gäller etik. De tycker inte så själva heller. Av de samtal jag haft med dem på kvalitetsavdelningen på Google så är de ganska tydliga med att man får göra vad man vill med sin sajt, Google lägger sig inte i det. De tycker sig däremot ha rätten att välja vilka de visar. Det finns inget mått av moral eller etik i frågan. Om en konsult pratar om Etisk sökmotoroptimering och det inte handlar om konsultens ansvar gentemot dig som kund, då kan du lita på att konsulten tycker att Google är viktigare än vad du är, det om något är en varningsflagga.

En kommentar på "Etik och SEO"

  1. Här är en djupare artikel kring Googles olagligheter avseende receptbelagda läkemedel
    disruptive.nu 2011/09/05/sanningen-bakom-googles-dont-be-evil/


Kommentarsfältet är stängt.