Från mobile-first till AI-first

Google gav sin strategi mobile-first sju år och nu är de sex år in på AI-first. Betyder detta att vi snart kommer få se en ny inriktning från Google?

Med all hype kring AI de senaste halvåret är det lätt att tro Google och andra techbolag nyligen börjat fokusera på AI. Men så är inte fallet. Redan 2017 bytte Google sin strategiska inriktning från mobile-first till AI-first.

Det var under konferensen Google I/O i november 2017 som Googles VD Sundar Pichai förkunnade:

”An important shift from a mobile first world to an AI first world”

Google gick mobile-first 2010

Googles dåvarande VD Eric Schmidt berättade på 2010 års Mobile World Congress att Google skulle anamma ett mobile-first tankesätt. För det flesta som jobbar med digital marknadsföring och i synnerhet SEO är nog det tydligaste tecknet av mobile-first Googles övergång till mobile first indexing.

Denna nyhet släpptes 2016 och i efterhand är det förvånande hur lång tid det tog för Google att flytta över alla sajter till mobile-first indexing. För en månad sedan meddelade Google att de var klara med flytten – en flytt som tagit hela sex och ett halvt år.

AI viktigt för Google sedan länge

Även om det är en rekordhype kring AI just nu är det ingen tvekan om att Google har använt och varit beroende av AI och maskininlärning under många år. Efter deras skifte till AI-first 2017 är det mycket förändringar som hänt där AI varit den drivande faktorn.

Ett exemepel är Bert, Googles språkmodell som släpptes 2019. Ett annat exempel är budgivningen i Google Ads. Den har ändrat sig radikalt sedan strategiskiftet 2017 på grund av framsteg inom AI och maskinilärning.

Dags för nästa skifte?

Det tog sju år innan Google lämnade mobile-first för AI-first och nu är vi inne på sjätte året under AI-first. Betyder det att vi snart kommer se ett nytt paradigmskifte från Google? Kanske, men samtidigt känns det som AI är här för att stanna ett bra tag till.

Vad tror du? Kommer Google ge upp AI-first för något annan strategi snart? Och i så fall till vadå? Kommentera gärna nedan!