Google +1

Nicholas Christakis sociala nätverk

Nu finns Googles +1 funktion för siter och bloggar. Funktionen är ganska enkel, du limmar in en liten kodsnutt och så kan dina besökare rösta +1 på sidan. Det pratas mycket om att det här kommer revolutionera sök men åtminstone vi som skriver på Pineberry.com är tveksamma.

Socialt sök har varit på tapeten länge och idén är att om dina vänner gillar något så gillar du nog det med. Det har funnits de som spekulerat att Facebook med all sin data skulle kunna slå ut Google i framtiden eftersom Google är allt för bundet av sin länkalgoritm. Än så länge verkar inte Facebook ha gjort någon vidare ansats inom sök och det är nog orimligt att tro att de skulle ha en chans.

>

Det är fortfarande oklart vad +1 ska fylla för funktion i sökresultaten och än så länge är effekterna begränsade till när man är inloggad. Det var i och för sig sökhistorik också tidigare men även idag när det rullats ut i de globala sökresultaten är sökhistorikens påverkan på den totala trafiken låg. Det kan göra stor skillnad för en enskild användare men totalt sett har vi inte kunnat uppmäta några skillnader före och efter global historik. Vår bedömning är att det samma kommer gälla +1 inom överskådlig framtid.

Det förhindrar förstås inte att vi gillar att testa:

14 kommentarer på "Google +1"

 1. Helknepigt! Jag var markerad som att jag gillade detta innan jag ens läst inlägget:) Slängde upp knappen på vår eftersatta webbplats och gillade den (lite ljug m a o) innan. Någon bugg tro? Eller har ni kommit på nåt smart sätt att få den autogillad? :))


 2. Lustigt – du kan ju alltid prova gillaknappen i mittenspalten med 🙂


 3. Det har du helt rätt i, ska förstås ta och lägga till i bloggen, Det är lätt att bli hemmablind, utgick från att alla redan visste 🙂


 4. Hehe, den som söker skall finna 🙂

  Lade till en ny kolumn på e-butiken med +1, så får vi se om det ger nåt resultat 😛


 5. Jaha nu har jag plussat på båda siterna,här och ipow inloggad i Google var jag. vad hände undrar man ju? jag såg att jag plussat


 6. Och för att också kunna sätta in kodsnutten på bloggsidan och arkivsidorna så bör man tillsätta en url till kodsnutten, dvs så här:
  , då blir det ”rätt” url som ”plus-ett:as” när man klickar på knappen!

  Utförligare beskrivning på bloggen (Klicka på namnet).


 7. Då har jag lagt till knappen på två webbplatser. Återstår att se om det ger något resultat. 🙂


 8. Det är ett spännande grepp!
  Får se hur detta utvecklas över tid.

  Petter


 9. Klart man måste testa! Det kan ju ge resultat, och då har man nog en fördel om man testat det ett bra tag redan. Antar nämligen att det kommer att ske vissa justeringar efterhand. Och så svårt verkar det ju inte vara att få in knappen. Så det är väl bara att tuta och köra…


 10. Någon som också märkt fördröjningar kring plussandet? Man plussar som inloggad och ser att det registreras. Loggar sedan ur Google och då är rösten borta. Loggar in och då den visas igen. Dröjer sedan över natten innan den visas korrekt för alla utloggad.


 11. Pingback: Bra blogginlägg | SimonWall.se

Kommentarsfältet är stängt.