Google hotar att stoppa kanadensiska medier i sökresultatet

Medier i Kanada kommer inte längre att länkas till från sökresultatet om en ny lag som tvingar techgiganten att betala pengar till publicister träder i kraft, varnar Google. Det gäller såväl vanliga sökresultatet som Google News och Discover. 

Google kommer att ta bort länkar till kanadensisk press i sökresultatet om en ny lag träder i kraft. Det skriver Googles Kent Walker i en bloggpost som publicerades i torsdags. Bakgrunden är att det kanadensiska parlamentet tidigare under veckan antog den så kallade Online News Act, eller Bill C-18, en lag som innebär att företag som Google och Meta måste betala kanadensiska publicister för att länka till deras artiklar från Google. 

Begränsningen som Google nu vill införa gäller såväl sökresultatet som Google News och Google Discover, enligt Walker. 

”We have now informed the Government that when the law takes effect, we unfortunately will have to remove links to Canadian news from our Search, News and Discover products in Canada.”

Lagen förväntas träda i kraft inom sex månader.

I sin kritik mot lagen menar Google att den gör det svårare för kanadensiska invånare att nå nyheter och för journalister att nå sin målgrupp samt reducerar värdefull gratis trafik från Google till publicister i Kanada. Google kallar även betalningen en skatt på länkar, ”link tax”, och menar att ingen annan betalar för länkar. 

Enligt Googles egna siffror skickar de i nuläget fem miljarder besökare till medier i Kanada per år. 

Tidigare har Meta gått ut med att även de kommer att begränsa möjligheten för publicister att synas på Instagram och Facebook, som en effekt av Bill C-18.

Kritiseras av premiärministern

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har till Reuters sagt att Googles och Metas förfarande liknar mobbning:

”Det faktum att dessa tech-giganter hellre klipper av kanadensiska invånares tillgång till lokala nyheter än betalar sin del är ett reellt problem och nu övergår de till mobbningstaktiker för att få som de vill – det kommer inte att fungera.”

2021 antogs en liknande lag i Australien, vilket ledde till att Facebook där och då blockerade nyheter för alla australiensiska invånare. Kort därefter inledde parterna dock ett avtal, och Facebook tog bort blockeringen. 

Vad kommer att hända i Sverige?

Hur ska man då tolka detta, och vad kommer att hända framöver? Michael Wahlgren, grundare på Pineberry, ser så här på saken:

”Myndigheterna tror att lagen kommer göra det bättre för tidningarna, men av allt att döma blir det tvärtom. I branschen oroar vi oss ofta för att Google ska ta bort länkar till källor i sökresultaten, exempelvis när det gäller Search Generative Experience – Googles nya vy med AI-svar. Vi vill givetvis att Google ska länka så mycket som möjligt till oss för vi vet värdet av trafiken som skapas via Google. Lagstiftarna gör medierna en björntjänst om följden blir att Google tar bort länkarna till deras artiklar. Och det tycker jag att man borde insett på förhand.”

Kanada har varit tydliga med att de tittat på situationen i Australien när de utvecklat den nya lagen. Beroende på hur det går i Kanada kommer fler länder förmodligen att ta efter, så det gäller att hålla sig uppdaterad, kanske blir detta aktuellt även för svensk press. 

Vad tänker du om Kanadas nya lag? Tror du att den kommer göra det bättre för tidningarna? Kommentera gärna nedan!

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *