Google i siffror

Google T-rex Doodle

Att Google är något av en Internets regent är sedan länge etablerat, men hur ser den här suveräniteten egentligen ut i siffror?

Computerschool.org har gjort en uppskattning av den statistik Google kan stoltsera med, och den innehåller en del svindlande siffror.

 • Varje dag äger till exempel över en miljard videovisningar rum på YouTube (som ägs av Google).
 • Googles sökmotor har i sitt index 40 miljarder sidor och 1,5 miljarder bilder.
 • Om man skulle spendera en minut på varje sida som Google kan visa vägen till skulle man vara upptagen för de närmaste 38 000 åren. Observera att för Google tar det istället på sin höjd 0,5 sekunder att söka igenom samma mängd…!
 • Samtidigt som Google kommer till daglig och kostnadsfri användning för mången internetanvändare så finns det de som bekymrar sig för dess utbredning. Ett skäl till skepsis skulle kunna vara att världsherravälde historiskt sett aldrig har slutat vidare trevligt eller att det finns risker med att förlita sig på en sökfunktion som trots allt är produkten av ett vinstdrivande företag.
 • Ytterligare någon som skulle kunna kasta en misstrogen blick åt Googles håll är Microsoft – som faktiskt ligger efter Google i fråga om hur mycket den genomsnittlige anställde tjänar in åt det egna företaget.
 • Rikast på affären har grundarna Sergey Brin och Larry Page blivit. Deras personliga förmögenhet uppgår till ofattbara 17,5 miljarder dollar. Var. Detta trots att de endast tar ut en symbolisk årslön om 1 USD per år.
 • Att vara anställd på Google anses, föga förvånande, prestigefyllt i en del kretsar. Detta kan bero på många olika saker, men ett av skälen måste ändå vara det intakta skelettet av en T-Rex som företaget har i Mountaint View Gardens.
 • Slutligen kan Google slå sig för bröstet över att ha gett upphov till ett av de snabbast växande verben i ungdomligt språkbruk: att googla. Som verb lades ”Google” in i den engelska ordboken redan 2006!

Du har precis läst ett gästinlägg av Johanna Wester, en av våra medarbetare på Pineberry.

8 kommentarer på "Google i siffror"

 1. Intressant inlägg, det är inte små siffror det handlar om. Speciellt Googles snabbhet och grundarnas löner.


 2. Hehe, lite töntig jämförelse för att visa hur mycket 40 miljarder är, men jag förstår vart dom vill komma 🙂 Sen söker google inte genom sidorna på 0.5 sekunder heller. 0.5 sekunder är snarare tiden det tar att hämta ett redan cachat resultat.


 3. Roliga siffror att läsa med visst blir man fascinerad av tanken att ett vinstdrivande företag som tydligt visar att de vill styra vårt sökbeteende, inte minst med google instant, är på väg att skaffa sig en position på nätet utan dess like. Det är väl bara att vänta och se…….


 4. Helt sjukt att det har gått så bra för google så snabbt. Undrar om vi får se ett företag med samma succé inom de närmsta 50 åren. Troligen inte.


 5. Enligt http://www.youtube.com/t/fact_sheet är antalet videovisningar på YouTube betydligt större. YouTube själv påstår att i maj 2010 överskred antalet visningar per dag 2 miljarder… Vad som dock är spännande är att enmiljardstrecket överskreds i oktober 2009. 🙂


 6. Bra inlägg. Men det är viktigt att komma ihop att även om google är dominerande i västvärlden ser det inte alls ut på samma sätt i andra delar. I tex. Kina är google visserligen stora men inte störst. Det samma gäller andra länder som nordkorea m.fl.


Kommentarsfältet är stängt.