Googles många filter och straff – en SEO-fälla

Filter

Om du alls experimenterat med sökmotoroptimering har du stött på ett antal av Googles många filter, kanske har du till och med blivit straffad. Diskussionen på forum och bloggar om dessa är en aldrig avslutad såpopera. Oenigheterna om dem är många men jag tänkte ändå dela med mig av mina erfarenheter.

Väldigt ofta kommer det webmasters till oss och vill ha hjälp att ta sig ur ett filter eller straff. Vi har stor vana på Pineberry att lösa den typen av problem och får därigenom se väldigt många exempel. Ett av de stora problemen för de allra flesta är att det finns så pass många olika filter och straff att det inte går att hålla i sär dem eller få en överblick. Det är förstås ofta komplicerat även för oss men vi har åtminstone en hel del erfarenhet.

Filter är en så pass viktig del av Google idag att jag tycker det mer eller mindre är bland det viktigaste att sätta sig in i. Jag brukar faktiskt till och med definera en sökmotoroptimerares utvecklingskurva med dessa tre steg:

  1. Kan hantera On Page-arbetet
  2. Kan hantera länkbygge
  3. Kan hantera filter och straff

Ofta krävs det att man varit med ett tag för att ha någorlunda bra koll på de filter och straff som kan tänkas dyka upp, det är lite som i poker – man måste ha sett en miljon händer för att få en känsla för spelet. Det är, tror jag, en av anledningarna att åsikterna om filter går isär så mycket.

En av de åsikter som fortfarande vädras idag är att länkar till din site aldrig kan skada. Många som säljer länkar av sämre kvalitet använder det som argument. Om man kunde skadas av inlänkar skulle det ju gå att sänka konkurrenter, sägs det. Sanningen är att inlänkar verkligen kan åsamka skada om arbetet inte görs på rätt sätt och det är fullt möjligt att sänka konkurrenter med skräplänkar. Det kallas Google Bowling.

Särskilt lätt är att det att hamna i filter med allt för aggressiv ankartextfördelning (tänk på det du som hävdar att alla länkar ska komma spontant, har du kontroll på vad det blir för ankartext). Allt för mycket länkar med exakt ankartext är ett skidspår rakt in i filter och det kan dessutom vara svårt att upptäcka att man fastnat.

Sensmoralen i historien är alltså att du ska vara lite ödmjuk inför de många filter och straff som finns, det är lätt hänt att hamna där men det finns också ofta en väg ut.

21 kommentarer på "Googles många filter och straff – en SEO-fälla"

  1. Bra skrivet!

    Jag har hamnat i ett par filter, känns det som med ett par sajter.
    Det tar stopp vid plats 11 på vissa sökord.

    Med andra sajter seglar jag lugnt och säkert in på topp tre…

    Vad gör man då?
    Har ni andra läsare några erfarenheter?


  2. Pingback: Vecka 37 – Välkommen tillbaka Christian - PRODUKTION203
  3. Får man fråga om det är många kunder som kommer från andra stora seo-bolag med straff på dina sajter? Givet då att sajten i fråga ser relativt ok ut.

    När jag jobbade i branschen för två år sen existerade inte problemet faktiskt, kanske 2 av 200 hade/fick problem och då var det enkla saker som dold text. Egna sajter åkte dock dit då och då 🙂


  4. Det dyker upp alla sorter faktiskt. Många som just börjar med SEO kan vara ganska aggressiva.


  5. Hur kan man se om man har blivit straffad eller inte?

    jag kan ta ett exempel. För ett tag sedan kollade jag ett sökord som jag vet är starkt på en sida som jag jobbar med (finns i domänamn, titel, ankartexter etc). Med andra ord är det ett väl arbetat sökord. Men, jag funderade på att den aldrig kom högre än placering 30. På andra sökord för samma sida placeras det bättre.

    Då fick man funderingen på om det är ett straff eller inte. Hur kan man veta sånt?


  6. Pingback: Pineberry reder ut begreppen - Sökmotormarknadsföring-SEO | Sökmotormarknadsföring-SEO
  7. Mycket intressant artikel. Filter är mariga, det är svårt veta ibland om är i ett, vad det beror på och hur man ska ta sig ur det. Metodiskt arbete och erfarenhet verkar vara enda boten. Och etisk SEO givetvis.
    Skriv gärna mer om detta!


  8. Hur går man tillväga för att finna ”roten” till problemet som du skriver i artikeln om Google Bowling. Att veta att man är utsatt för säg LinkVault som du skrev om!?


  9. Det är alltid komplext att hitta, jag skulle säga att hålla ett öga på webmaster tools är vad man generellt sett ska göra.


  10. Snabb fråga: hur pass ”skräpig” måste en sida vara för att ge negativ effekt på en sidas ranking? För en nybörjare så ser ju många av länkkatalogerna ut som något som det senare 90-talet har kräkts ut så man blir ju lite tveksam ifall de verkligen tillför så mycket positivt? Förstår att inte utseendet har med länkkällan att göra, men som ett exempel så ser ju och upplevs länkkataloger som fukken skräp.

    tack för ett bra inlägg!


  11. Ja, så länge det inte är i stor skala är det nästan aldrig någon fara. Alla siter har dåliga länkar blandat med bra och Google tar det i beaktande.


  12. Jag håller med Magnus ovan, Google tar ju i hänsyn detta också. Det finns ju inga nerskrivna regler för hur Googles algoritmer fungerar, så Google lär ju ta hänsyn till lite fel här och där om man säger så.


  13. Bättre att satsa på sajtinnehållet (det du kan kontrollera) än att gräva alltför djupt när det gäller länkmetoder så du hamnar i ett filter (Googles algoritmer kan man ju inte kontrollera eller känna till exakt).


  14. Farbror Torsten, jag håller inte med, risken att bli filtrerad pga länkarna finns där även om du inte känner till den eller jobbar med länkar. Enda skillnaden är att du inte vet om det.


  15. Läser ofta om vad andra webbisar har för problem. Själv kör jag mycket trial and error, för att komma fram till lösningar, och just nu håller jag på att testa plugboards. Titta gärna in för att se vad jag gör..

    Mvh, Eddie Matthews

    Ps. Kommentera givetvis också gärna! 🙂 Ds.


  16. Tack för en bra artikel. Det ger om inte annat svar på min stilla undran kring en specifik för en specifik sajt där jag har tagit upp frågan till ytan. Även fast många branschkollegor inte håller med är jag på det klara övertygad om att man kan straffa ut en sajt med hjälp av inlänking till en konkurrent.

    Blandar man ut mixen utav inlänkar på specifika sökord så att man blir mindre auktoritär, kan inte jag se något annat än att sajten sjunker i resultatlistan. Har man en svag placering redan från början och eller om det är svajigt på den specifika frasen underlättar arbetet att sätta honom/henne i en sämre placering.


  17. Självklart ska man jobba med länkar om man sysslar med SEO. Länkar styr rankingen så pass mycket att man inte kan hoppa över den här delen av SEO-arbetet. Titlar, rubriker och brödtext är grundläggande för en webbplats. Börjar man medvetet förändra formuleringar i dessa delar så kommer man in på SEO. Därefter är det länkar som gäller, hur många som behövs avgörs av rådande konkurrens. (grovt förenklat)


  18. Är det någon som vet vilka”platåer” som finns? Så man vet om man hamnat i ett filter eller inte.


  19. Hur länge ska sidan vara borta från serpen innan man ska misstänka ett filter? jag har en sida som är 2 månader gammal och låg på plats 33. Nu har sidan legat utanför plats 100 i 2 veckor. jag har länkat försiktigt och använt olika ankartexter varje gång. I övrigt har jag många 1-5 platser i serpen på många andra ord som jag drar besökare utav. och är himla nöjd, men det är ett mitt huvud sökord som jag inte lyckats med 🙁 bloggen handlar om strumpor, där ordet strumpor helt försvunnit 🙁 på andra ord som roliga strumpor ligger jag på plats 2. någon som kan ha något svar?


  20. På en två månader gammal sajt är det tyvärr alltid väldigt skakigt, det finns faktiskt filter på i princip alla sajter yngre än ett halvår. Om du inte byggt väldigt aggressiva ankartexter däremot så skulle jag inte oroa mig för mycket utan arbeta på och vänta ytterligare 4 månader innan jag skulle förvänta mig nå toppen.


Kommentarsfältet är stängt.