Gratis tips om sökmotoroptimering

Det finns faktiskt en hel del som du kan göra själv för att nå bättre positioner i Googles sökresultat. Det går alltså att göra en del sökmotoroptimering själv.

Att göra en On Page Optimering är något som de flesta webmasters klarar med lite grundkunskaper, du kan till exempel kontrollera vår sökmotoroptimeringsskola eller använda vårt gratisverktyg som du hittar uppe i högra hörnet. I den här artikeln tänkte vi ge lite tips om var man kan få tag på gratis länkar till sin site.

Tips på sätt att få tag på gratis länkar

1. Det första stället du ska leta på är de länkkataloger som finns. Det finns på nätet flera listor med länkkataloger, både svenska och utländska. Om du vill göra ett försök att hitta egna kan t ex att Google efter ”Php link directory”, ”Submit link” eller ”Add Url”. Jag skulle kanske inte rekommendera att lägga allt för mycket tid på dessa men några som verkar hålla kvalitet är en bra start för nybörjaren. Värt att komma ihåg är att länkkataloger inte ger särskilt bra länkar, för små sökord och för en nybörjare är det ett bra ställe att komma igång i alla fall. Det är nämligen väldigt enkelt att få.

2. Nummer två är sociala nätverk. Sociala nätverk är ett bra sätt särskilt om du har en intressant site. I Sverige finns det inte ett jättestort utbud på sociala nätverk men Pusha är ett bra exempel. Här kan du snabbt nå ut med din information om den är tillräckligt intressant. Linkedin fungerar också och faktiskt även den här bloggen, om du kommenterar blir det en riktig länk.

3. Tipsa bloggar om din site, det funkar bra om det är en site som kan tänkas var intressant. Om siten i sig inte är särskilt intressant kan det vara värt ett försök att skriva en intressant artikel eller skapa en tävling eller ett event. Det här är ett av de metoder i den här sökmotoroptimeringsguiden som kan ge dig allra mest skjuts, om du lyckas nå bloggosfären kommer sökmotoroptimeringen som ett brev på posten.

4. Byt länkar med andra som har siter på samma eller närliggande ämnen. Det är ett knep som alltid fungerar. Länkbyten har länge varit en metod som fungerat bra, det är viktigt att inte göra det i för stor skala och se till att ha en annan site som du erbjuder byten med. Det är bättre att hålla den egna siten lite ren från allt för mycket utlänkar.

5. Se till att vara aktiv i forum som handlar om ditt ämne. Det finns forum om nästan allt möjligt, skriv intressanta saker i dem så får du ofta ha en länk till exempel i din signatur. Kan du dessutom referera till något intressant på din site kan du få lite extra besökare. Kom ihåg att inte vara en spammare utan att vara en aktiv deltagare på riktigt.

6. Bjud på något, om du kan lämna ifrån dig något gratis kan du få en hel del inlänkar från diverse ”gratis-kataloger”, det samma gäller för tävlingar. Det finns nästan hur mycket som helst att säga om den här punkten så försök hitta något som passar dig. Ett fungerande exempel hittar du här på Pineberry.com, verktyget i högra hörnet, vår frågelåda om sökmotoroptimering och riktiga länkar i kommentarerna är alla att bjuda på något.

Om du har funderingar så ta och skicka in dem till vår frågelåda så ska jag ta och svara så fort som möjligt. För fler tips ta en titt på vår 100 SEO-tips.

38 kommentarer på "Gratis tips om sökmotoroptimering"

 1. Börjar lära mig mer och mer om SEO och den här sidan är verkligen toppen. ”Hur mår din sajt?” är det bästa verktyget jag har hittat och kommer använda det till alla mina nuvarande sidor och framtida.

  Tack för alla tips


 2. Kan bara hålla med Ekke. Många trevliga inlägg och granskningen hur sidan mår är också bra. Är roligt när sidan stegar upp med poäng. Första gången jag körde en sån test hade jag fick jag inte så många poäng. 🙂


 3. Kanon att vi kan hjälpa till, återkom gärna med funderingar som dyker upp i arbetet.


 4. Pingback: Hur mår din sajt? Gör en analys på sökmotorkonsult.se
 5. Jag fick tips om denna bloggen av kollega till dig och måste säga att den förmodligen kommer hjälpa oss till större förståelse.


 6. Tack ska du ha. Jag vill bara påminna om att jag inte accepterar sökord som namn så jag tog bort din länk och ersatte ditt namn med anonym. Lämna gärna fler kommentarer med ditt namn istället för sökordet så blir det ändå bra länkar.


 7. Jag har nu lusläst bloggen och fått mängder med uppslag, precis som jag fått tips om. Följer ditt råd hädanefter med namnangivelse. Många bra tips. Tack!


 8. Tack så mycket för en bra artikel!

  Ni kan möjligtvis inte skriva en step by step guide med tips och dyligt för hur en äkta nybörjare ska indexera och sökoptimera sin första webbplats.

  Om det redan finns någon sådan, maila gärna mig!

  /Mvh Elias


 9. Suveräna tips gäller att vara om och kring sig och hugga på alla möjligheter att göra affärer.


 10. Bra tips:) En fråga angående kataloger, om jag förstått rätt är det inte bra att ha en massa länkar på sin förstasida då den bör vara så ren som möjligt. Bör ja alltså undvika sådana webbkataloger som kräver att man ger en reciprocal url? Eller lägga den någon annanstans?


 11. Hej,
  Tack för en fantastisk sajt. Den har hjälp mig att förbättra mina bloggar ”över en natt”. Bokstavligt talat. Jag har en lång väg att gå men det ser lovande ut. Tack.


 12. Det är som alltid bra tips när man kommer till er sajt!
  Jag lär mig alltid något nytt!

  tack!

  Petter Hedman


 13. Bra knep som oftast brukar räcka om inte sökordet har allt för hård konkurrens.


 14. Får tacka för de grymt bra tipsen. Tar alla tipsen till mig och ska försöka förbättra mina positioner med hjälp av ovanstående tips.
  Magnus


 15. Tänker på punkt 2. Hur är det med facebook och twitter? En statusuppdatering eller en twitteruppdatering, hinner google snappa upp dom och ge länkkraft? Känns som ganska kortlivade länkar.


 16. Tack så jättemycket för en bra sida, har hittat mycket som jag har blivit hjälpt av. Kommer jag inte upp i ranking som jag önskar så hör jag av mig och betalar en slant för ert jobb.

  mvh
  Micael


 17. Jag vill tacka för en riktigt bra sida för mig som seo-nybörjare i mitt cateringföretag. Verktyget har hjälpt mig otroligt mycket och jag når nu relativt högt i serpen på tunga ord och top-10 på flera hyfsade sökord/fraser som exempelvis ekologisk catering. Jag vill nu upp på pallplats med tyngre ord. Sidan går väl inte att optimera så mycket mer än lite finlir, men däremot har jag lite dåligt med länkar och framförallt länkar med ankrytning till min verksamhet. Vad är ert råd till mig som har begränsat med tid, men som kommer att nå riktigt högt, med tanke på hur mina konkurrenter är optimerade? Hur skulle ni exempelvis konstruera ett länkbete för en verksamhet som min?


 18. Jag som är nybörjare inom seo tackar för alla tips man får från denna sida. Jag har stiget en del hos google för att jag har läst på denna sida. Tack.


 19. Tack så mycket för informationen! Nu ska jag ge det ett försök, detta verkar vara intressant 🙂

  Har försökt med blandade resultat tidigare.


 20. Vi har nyligen gjort en nystart för vår webbsida

  Nu försöker vi leva som vi lär, dvs använda webb-tv, bilder och texter för att skapa mer innehåll och relevanta sökord. Ett svårt och tidskrävande arbete, men vi ser redan att det ger resultat. Trafiken ökar hela tiden och vi klättrar sakta men säkert i googles träfflistor.

  Något man bör lägga på minnet är att en konkurrensutsatt bransch urvattnar de vanligaste sökorden och därför kan faktiskt den bespottade sidrankningen vara en konkurrensfördel (eller har jag fel?). Vi försöker råda bot på detta genom att försöka skapa fler unika sökord med hjälp av hyfsat högfrekventa uppdateringar. Alltså mer innehåll som har relevans för uppdragsgivaren/kunden.

  När det gäller SEO tror jag att egen erfarenhet är bästa konsult.


 21. Pingback: Sökmotoroptimering | Musikmarknad.se
 22. Tack för tipsen vi på kommer att använda oss av dina tips. Som leverantör av restaurangutrusning har vi haft svårt att komma med bland topp 10 men vi hoppas nu få en en knuff i ryggen efter det här.


 23. Jag ser lite dåligt och föreslår att ni använder er av lite större textstorlek.


 24. Hej Karl,

  Tack för din kommentar! Vi håller på att se över detta just nu, så förhoppningsvis kan vi förbättra detta inom kort.


 25. Tack för tips!

  Hälsningar
  Daniel Zausnig
  Akvarellkonstnär från Värmland


Kommentarsfältet är stängt.