Hitta glömda subdomäner

Är det dags för en höststädning av webbsajten? Glöm då inte bort att leta efter kvarglömda subdomäner som både kan vara en möjlighet och ett problem i ditt SEO-arbete.

Man brukar säga att det som göms i snö kommer upp i tö. Men detta gäller inte alltid subdomäner. För risken är stor att gamla subdomäner glöms bort för att aldrig hittas igen.

Det är ganska vanligt att sajter använder sig av subdomäner av olika anledningar. Exempelvis för att skapa en jobbsajt, IR-sidor, testmiljö eller i kampanjsyfte. Om innehållet på subdomänen spelat ut sin roll finns det risk att den faller i glömska, framförallt om det inte finns någon länk från huvuddomänen till subdomänen i fråga.

En som dock inte glömmer subdomäner i första taget är Google. Så vill du kolla om din sajt har någon glömd subdomän så fråga Google genom att göra följande sökning:

site:*stockholm.se

subdomaner stockholm se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och stockholm.se byter du givetvis ut mot domänen som du vill kolla. Att jag just valde stockholm.se som exempel är för att jag vet att den har många subdomäner som vi även pratade om i avsnitt 82 av Sökpodden.

Använder sajten du vill undersöka www (som i och för sig tekniskt sett är en subdomän) kan det vara smart att rensa bort www vilket du gör genom att söka så här istället:

site:*pineberry.com -inurl:www

Och här byter du såklart ut pineberry.com mot din domän.

Möjlighet och problem

En glömd subdomän kan både vara en möjlighet och ett problem. Om subdomänen innehåller bra innehåll och/eller har en stark auktoritet vill du sannolikt ta fram subdomänen från det dolda.

Men det kan likaväl vara så att subdomänen innehåller utdaterat innehåll eller duplicerat innehåll (exempelvis om det är en gammal testmilljö). Då vill du sannolikt hellre släcka ned subdomänen på riktigt.

Om du är i färd med att höststäda din sajt, glöm då inte att kolla om du har några glömda subdomäner som behöver tas hand om. Lycka till!