I en värld med 100 % not provided
Publicerad 26 september 2013, senast uppdaterad 2023-05-19
I veckan började det ryktas om att Google är på väg att helt och hållet gå över till säkra sökningar via SSL. Blir detta fallet kommer all organisk söktrafik komma in som not provided i Google Analytics. Det kommer då inte längre vara möjligt att se hur mycket organisk söktrafik ett visst sökord ger till en sajt. Hur påverkar detta din sökmotoroptimering?
Senaste veckorna har det rapporterats att söktrafiken som registreras som not provided i Google Analytics har ökat kraftigt. Detta syns även tydligt på notprovidedcount.com (som bilden ovan är från). På Pineberry.com och Pineberry.com har not provided de senaste dagarna legat runt 80 %. Trenden talar sitt tydliga språk och sammantaget med Googles uttalande i veckan är det sannolikt bara en tidsfråga innan all, eller i alla fall nästan all, organisk söktrafik kommer redovisas som not provided.
Hur påverkar detta din sökmotoroptimering?
När vi når (eller närmar oss) 100 % i not provided blir det svårare att analysera enskilda sökord. Det blir dock inte omöjligt. Folk kommer googla lika mycket oavsett andel not provided. Detta betyder såklart att värdet och nyttan av din söktrafik inte heller ändras. Den är lika värdefull som tidigare.
Varför har Google gjort denna förändring?
Detta är en bra fråga som jag inte har svaret på. Officiellt så gör Google förändringen av ”integritetsskäl” men det har jag svårt att köpa då Google inte gör samma sak med köpt trafik från Google AdWords. Gör du en säker sökning skickas ditt sökord med om du klickar på en köpt annons men om du i samma sökresultat klickar på ett organiskt resultat skickas sökordet inte med. Att Google byggt en lösning för AdWords är inte så konstigt. 96 % av Googles intäkter kommer från deras annonser och det skulle kostat dem alldeles för mycket pengar att inte redovisa sökordsdata till deras annonsörer.
Vilka alternativ finns till sökordsdata i Google Analytics?
Det finns idag ett par olika alternativ till att analysera enskilda sökord baserat på sökordsdata. Inga metoder är lika exakta, men de fungerar ofta tillräckligt bra som beslutsunderlag vid en sökordsanalys. Jag är tämligen säker på att det kommer utvecklas bättre verktyg/metoder när vi närmar oss 100 %. Här är några av metoderna som finns idag:
1. Analysera landningssidor istället för sökord
Genom att undersöka vilka av dina landningssidor som ger bra med trafik från Google kan du bakvägen lista vilka av dina sökord som är lönsamma. Kombinerar du detta med data över hur du rankar på sökord kan du relativt enkelt hitta de sökord som skulle ge mest att förbättra positionen på.
Denna metod fungerar väl på undersidor men om du optimerar för sökord på startsidan fungerar den sämre då startsidan har en stor andel varumärkessökningar som försvårar analysen för just startsidan.
2. Använda Google AdWords-data som jämförelse
Det är nästan alltid bra att kombinera sökmotoroptimering med sökordsannonsering. I en värld med 100 % not provided får du en anledning till. Då sökorden syns för den köpta trafiken kan du använda denna data för att dra slutsatser kring den organiska trafiken. Det är exempelvis väldigt sannolikt att sökord som är lönsamma för dig på Google AdWords även kommer vara så i det organiska sökresultatet.
Vissa bedömare tror att just detta är en av anledningarna till att Google gjort förändringen. Ett ökat fokus på sökordsannonsering innebär såklart ännu mer pengar i Googles redan djupa fickor.
3. Använda Bing-data som jämförelse
Bing redovisar fortfarande sökordsdata för den organiska trafiken, så precis som ovan för AdWords-data kan Bing-data fungera som beslutsunderlag. Denna metod är inte lika bra i Sverige som i USA där Bings marknadsandel är betydligt större.
4. Sökordsdata i Google Webmaster Tools
Google erbjuder sedan en tid tillbaka även sökordsdata i Google Webmaster Tools. Denna data är långt ifrån 100 %-ig enligt vår erfarenhet, framförallt för mindre- och mellanstora sökord. Den kan dock fungera som en fingervisning över vilka sökord som ger dig organisk söktrafik.
Sökmotoroptimering dör inte denna gång heller
Som alltid när Google gör stora förändringar skriker många ut att nu är sökmotoroptimeringen död. Jag upplever att dessa personer inte har förstått vad sökmotoroptimering handlar om. När du jobbar med sökmotoroptimering behöver du vara i konstant rörelse. Att saker och ting förändrar sig ställer krav på att ditt arbetssätt och dina arbetsmetoder förändras i samma takt.
Kommer sökmotoroptimering aldrig att dö? Jo, när folk slutar använda sökmotorer. Men tills dess kommer den leva och frodas.
5 kommentarer på "I en värld med 100 % not provided"
Kommentarsfältet är stängt.
Det som blir lite svårare nu är förutom det du tar upp är sökningar på kombinationer med fler ord och trafik man inte kan förutse. Filmer eller trender kan ge upphov till trafik för en webbplats på begrepp man inte tänkt på eller omöjligt kunna lista ut i förväg.
Sedan man undra hur länge Google Webmaster Tools kommer visa sökordsdata.
Kontentan av det hela blir att det kommer bli dyrare för en webbplatsägare som vill kunna spåra hur besökarna kommer till webbplatsen. I tid eller reda pengar.
Nystartade verksamheter där historik saknas får det lite knöligare också.
Urban,
Ja, det blir absolut knöligare med olika fraser av sökord och t ex om du rankar på två olika sökord med samma landningssida.
Det jag tycker att de i vart fall skulle kunna segmentera ut är rena varumärkessökningar, dvs när någon sökt på sidans namn/domän. De skulle jag vilja få bort