Länksidor och länkkataloger

Både länksidor och länkkataloger är fenomen som vi alla har stött på, man ramlar över dom med jämna mellanrum om man är aktiv på nätet. Hur bra är det då egentligen och hur ska man hantera dessa?

Jag tänkte att vi skulle passa på att ta en liten titt på dessa båda och hur de kombinerar, för många är det ju just dessa som är första kontakten med länkbygge. Tyvärr är det så att det finns mycket lite att hämta i båda fallen, det kan vara lite bättre eller lite sämre beroende på förutsättningar men allt som oftast ska man inte se det som en lösning på sitt länkbygge.

Vi brukar se på sådana här länkar ungefär som brus. En site behöver många olika sorters länkar, både starka och svaga, både sådana med mycket förtroende och sådana med lite. Det behövs djuplänkar och länkar till startsidan, det behövs länkar i text och länkar i bloggroll och liknande. Därför har dessa länkar fortfarande en plats i länkbygge. Det gäller däremot att se dem för vad de är, en länkkatalog kommer varken hjälpa eller stjälpa din SEO, det kan vara värt att lägga till sig i de som finns men det är inte värt att lägga mycket tid eller pengar på.

När det gäller länksidor så är trenden faktiskt att de blir allt mindre värda. Många länksidor avindexeras helt av Google numer och det gäller att vara försiktig med att både ha dem och att få för mycket länkar från sådana. Naturligtvis har man inget på att förlora på att finnas på ett antal men att ha en allt för stor andel länkar från länksidor är direkt dåligt. De är lite bättre om de är väldigt relevanta och kan vara riktigt dåliga om de är allt för spridda.

En annan sak som ofta figurerar här är reciproka länkar, jag har ju tidigare skrivit att jag tycker att reciproka länkar är en viktig del i sökmotoroptimering. Sanningen är att situationen är lite annan när det gäller till exempel länkkataloger, jag tycker inte att man ska länka tillbaka till länkkataloger annat än i mycket speciella fall. De kataloger som kräver tillbakalänk ska man helt enkelt skita i. Det samma gäller reciproka länkbyten med länksidor, förr var det väldigt bra och det kan fortfarande fungera ibland. Om man gör det med lite skala däremot bygger man ett väldigt skört system och alltihop kan kollapsa.

32 kommentarer på "Länksidor och länkkataloger"

  1. Finns det några länksidor du rekommenderar/vill tipsa om? Både som privat person & företag.


  2. Det ska helt klart sägas att det kan skada ens ranking att länka tillbaka till en länkkatalog, då de allt för ofta inte står högt i kurs hos Google (särskilt inte de som kör med tillbaka länk som krav).

    Jag måste dock säga att jag ser vissa kataloger som rätt användbara, så som kvalitetskatalog.se och några andra unika kataloger. De kan ge en god grund att stå på i länkbygget.


  3. Jag skulle aldrig lägga tid på att ”lägga till länk” på någon katalog. Möjligen dmoz.org om man kan få sin länk publicerad där. Infoo.se var ok för några månader sen, nu verkar sajten ha blivit straffad av Google och bättre verkar det inte bli för domänen.


  4. Just Dmoz upplever jag vara mer eller mindre omöjlig på svenska, tror inte det finns några svenskspråkiga redaktörer kvar där längre.


  5. Med länksidor, menar du specifika sidor på domäner där man samlat alla utgående länkar, ex ”www.xyz.com/lankar”, eller är det något annat du pratar om? Vore bra att veta då jag upplever att man ofta hamnar på sådana sidor vid länkbyten odyl.


  6. Precis sådana jag pratar om, nästan alltid tycker jag att man ska strunta i det bytet eller se till att länken hamnar någon annan stans.


  7. Jag har provat länkkataloger till flera av mina siter. Problemet är just som ni säger att de ofta begär en länk tillbaka. Men de som inte gör det är fortfarande tusentals. Finns väl lite väl få på svenska men det finns nåt företag som registrerar dem åt dig. Kommer bara inte ihåg vad de heter nu


  8. Vi har testat att registrera sidor utifrån Seo-forums länkkataloglista men det är väldigt svårt och tar extremt lång tid att få in sajterna på de sidorna. Kvalitetskatalog är bra dock.


  9. ”Just Dmoz upplever jag vara mer eller mindre omöjlig på svenska, tror inte det finns några svenskspråkiga redaktörer kvar där längre.”

    Det lär inte tillkomma några nya heller för då jag försökte bouncade mailen som skickas då man ansöker om att bli redaktör.


  10. Peter, jag har tyvärr inte koll på något för svenska marknaden, för engelska finns det hur många som helst.

    Jonas, ja det tar helt klart en bra stund. Man ska nog bara skicka in och glömma, inte lägga för mycket tid eller ansträngning.

    David, galet, surt att den fortfarande får så stort förtroende från Googles sida när den är så misskött.


  11. En svensk sån sajt är http://www.digitalbrand.se men de skickar både till svenska och internationella. Tar dock mycket lång tid att märka skillnad men det funkar. Det sköna med såna tjänster är att man slipper lägga ner all tid.


  12. Det verkar inte använda sin egen tjänst, jag skulle kanske se det lite som ett varningstecken.


  13. Den där typen av tjänster är roliga. De anmäler sidan till 200+ sökmotorer också i samma veva. Jag fick för mig att det där med att anmäla sidan till hundratals olika sökmotorer försvann för runt 10 år sedan.
    Finns det förresten hundratals sökmotorer numera?


  14. Någon som har koll på vilka engelska länkkataloger som är något att ha? Det finns ju väldigt många, så det gäller att gallra, om man nu ska lägga tid på att anmäla sig till dem.


  15. Jag har sett några gånger (på Digital Point förstås) att folk fortfarande säljer registrering i flera tusen sökmotorer.


  16. Fanns ju en tid då Jajja marknadsförde att de registrerade sidor till hundratusentals sökmotorer:-) Trodde den tiden var förbi.


  17. Apropå Dmoz så fick vi upp en sida för en kort tid sedan och det gav en betydande effekt för sökresultaten.


  18. Pingback: Vecka 24 – full rulle! - PRODUKTION203
  19. Jag vet inte exakt när sidan togs upp i dmoz, men om jag inte minns fel så anmälde jag den för sista gången någon gång i höstas. Den finns nu i kat../…/specialresor/… Därefter har jag försökt med flera sidor utan resultat. Går betydligt snabbare med internationella delen där det bara tog några veckor innan en .se adress som bytte till .com även var ändrad på dmoz.


  20. Fan, länkkataloger är ju nästintill värdelösa idag. Jag använder bara de gamla och med mest trust. Många länkkataloger kan ju tom sänka sin sajt idag.

    Att lägga in sin nya sajt i massa länkkataloger är ju som att säga ”Hej Google, jag vill absolut inte finnas med i serpen under de kommande 2 månaderna”.


  21. svenskasajter.com är den katalog som rankas högst för min site. Jag har sett den ligga högt på Google även när jag kollat andras inlänkar.


  22. Använder mig av några katalogtjänster och även om de kanske inte ger så mycket så har jag fått några flerbesökare därifrån och det gillar jag. De sämsta ska jag ta bort.

    Att få länkar till sin sida är inte det lättaste att göra om man inte har erfarenhet av det.


  23. Jag söker ett enkelt sätt att kunna överblicka dina äldre inlägg. Tänkte ta mig tid och läsa genom allt du skrivit men jag kanske bara är dum och inte hittar 😉


  24. Vi har jobbat en del med att skapa länkar till vår sajt i olika länkkataloger. Detta ger i mina ögon ingenting. Har någon några bra tips på hur man skapar länkar med lite mer tryck i? Tjänster som Twingly, där man kan få länkar från stora dagstidningar, är det något att satsa på?


  25. Såg mycket intressant fenomen på en sida jag länk-katalogade mig med. Ville prova en teori.

    Utgångsläget va att min sida jag ville få upp på Google låg 5:a men hade precis gått om en konkurrent och därmed visste jag att jag endast ”ledde” med ett fåtal inlänkar (vilket jag även visste mha verktyg). Jag provade att lägga upp 10 inlänkar på länkkataloger och länkade tillbaka ganska långt inne i min site (dvs inte från förstasidan). Teorin jag ville testa va om min länkkraft försvann så fort som google spindlat mig medans de 10 länkkatalogerna tog tid på sig att lägga upp mig (och jag då skulle gå +/- noll i princip eftersom jag hade relativt ok pagerank) tappade jag nettomässigt på länkkatalogen. Så fort min sida spindlades av google ramlade jag ner till 6:e plats igen.
    Slutsats (rätta mig om jag har fel magnus eller ni andra ) – håller helt med om att strunta i de som kräver tillbakalänk – du tappar åtminstone i det korta perspektivet – variefall om man gjorde som jag gjorde – la upp 10 st på en gång. Sedan beror det väl vilken pagerank länkkatalogen har ,men djupt nere i en länkkatalogs inre är knappast pageranken särskilt hög. Vore intressant att höra dina / era tankar om detta lilla experiment.


  26. Jag håller klart med, strunta i kataloger som kräver tillbakalänk.


  27. Det är svårt att dra slutsats utifrån ett test där många olika variabler är inblande. Klart är att kataloger minskat i kraft. Kan också beror på att de flesta som lägger upp länkar använder samma mall, blir många lika kataloger.


  28. Ett bra katalog tips; Det finns ett bra länkvärde i katalogerna om man gör det rätt, gå med i katalogerna som har Top 10 eller liknade med direct länk från home page, när du har kommit med i katalogen klickar du på din själv varje dag och kommer väldigt snabbt upp på Top 10 listan som Google spindlar väldigt ofta och som oftas rankars en PR siffra under home page. Jobbar katalog-ägaren bra med siten och kommer upp till en PR4 så erhåller du en PR3 länk enkelt. Trust och kraft i katalogerna varierar. Själv skiter jag i kataloger. (ursäkta min dåliga svenska)
    //Lennart i Marbella


  29. Bra information. Jag har inte lagt in en enda länk från de olika länk katalogerna som finns på min nya sajt.
    tack Magnus för all fin information. Jag är ofta inne på din sida, man lär sig nya spännande saker varje gång.

    Petter


  30. Tycker de flesta länkkataloger verkar sjunka i värde men kanske kan vara okej med någon enstaka länk.


Kommentarsfältet är stängt.