När Google inför Sociala Signaler

De allra flesta i branschen är eniga om att sociala signaler (likes, retweets och liknande) förr eller senare kommer bli en viktig del av Googles algoritm. Många väntar spänt på när det händer för de är redan stora i sociala medier men jag skulle inte vara så förväntansfull om jag vore dem, Google brukar nämligen se lite annorlunda på saker.

Det är faktiskt inte så att Google bara kommer använda sociala signaler till att göra positiva saker med din sajt, de kan mycket väl använda dem för att filtrera bort dig. Aaron Axelsson delade ett övertygande resonemang för någon månad sedan och jag tar mig friheten att dela det med er. Fundera ett ögonblick på vad som fungerar bäst i sociala medier idag.

Några av de saker som fungerar väldigt bra i sociala medier är väldigt likt sådant som Google sedan länge rensat bort i sökresultaten. Ett första exempel kan vara Klicka och Dela-tävlingar på Facebook. Trots att dessa bryter mot Facebooks riktlinjer är det något som används väldigt ofta och anledningen är enkel, det fungerar fantastiskt bra. Det här är i det närmaste att jämföra med de allra spammigaste länkarna, länkar som egentligen inte har någon betydelse och som finns tillgängliga i miljontals. Om likes vore en något mer begränsad resurs skulle de kunna användas för att visa vad folk faktiskt gillar, idag visar de i första hand ganska spammiga sidor ingen har någon egentlig relation med.

Vilka är det som på Twitter får störst genomslag då? Dels är det redan kända personer och det är rimligt på sitt sätt, de skulle kunna driva en väldigt populär blogg lika gärna som att ha många följare på Twitter och det vet Google hur de ska hantera. Andra som får stort genomslag är de som kan skriva väldigt klatschiga one liners och de som köksbordspratar i massor till höger och vänster. Det här är ofta sådant som Google väljer bort, tänk särskilt på dem som pratar vitt och brett om allt från sin lunch till Nyhetsmorgon, ju mer sådant du gör desto mer bygger du relationer på Twitter men i sök är det motsatsen till framgång. Google har på senare tid tagit krafttag mot allt för spretiga sajter och ställer mycket högre krav på dig om du vill kunna ta positioner på vitt skilda ämnen. Att vara smalare är en dygd.

Fundera ett ögonblick på om dina 100.000 tweets kanske snarare är en fara för dig än till nytta om Google tar med sociala signaler, kanske skulle du låtit bli att publicera alla de där lolkatterna och sätter du dig verkligen i rätt sammanhang när du följer diskuterar könstillhörighet med PR-experter?

9 kommentarer på "När Google inför Sociala Signaler"

  1. Jag tror inte sociala signaler är en stor grej för Google. Däremot är det en del av det vi kallar brandsignals, men bara en liten grej!

    Sociala signaler kommer säkert, men det kommer vara en detalj, lite som en h3…


  2. Ja, vi är fullständigt överens där Christian, tror inte heller att det kommer bli överskuggande viktigt.


  3. Och jag håller med er båda.

    Tror verkligen raka motsatsen mot vad ”de flesta” tror om Sociala Signaler.

    Min tankegång har alltid varit såhär: Varför skulle Google vilja förvandla Facebook och Google+ till marknader där alla med ett konto får ett finansiellt värde?
    Det går emot allt vad sociala nätverk har för funktion och jag tror att de är rädda för den potentiella utvecklingen.

    Tänk om det blir öppet erkänt att Sociala signaler får en positiv effekt för SEO. Det kommer att kunna missbrukas, och därför kommer det att missbrukas, som allt annat liksom.

    Fördelarna är inte i närheten av nackdelarna om det skulle bli erkänt att Sociala Signaler fungerar inom SEO.
    För branding används det, absolut. Och redan nu så utnyttjas det av oss marknadsförare. Öppnar dom SEO – dörren finns det risk att de förstör de stora sociala nätverken för de vanliga användarna.

    Tror aldrig att det kommer att bli en signal över huvudtaget.


  4. Niklas

    Jag tror Google har ett problem som de jobbar med, att på olika sätt identifera konceptet ”brand” på algoritmisk nivå. Det är inte ett helt lätt problem att lösa och de har troligen en bit kvar. Inom den problemlösningen ser jag sociala signaler som ngt intressant att mäta för att försöak skapa sig en helhetsbild på en sökning och sajt. Men de kommer behöva använda många, många fler parametrar för att reda ut det…


  5. Om någon med 5000 följare pushar för en sida jmf med om någon med 50 följare pushar så vet inte jag varför Google skulle ge den förstnämnda en gräddfil i SERP. Det säger ju ingenting om relevans överhuvudtaget. Vad gäller likes så går de att fejka och att ge dem för stor betydelse skulle skapa en massa extrajobb för Google om de ska behöva skilja fejk från äkta. Däremot är en verifierad företagssida på G+ med koppling till en webbplats något jag ”tror” har betydelse redan idag. När det gäller lokalt sök så är det väl en redan ”bevisad” social signal som funkar.


  6. Jo, det är säkert så att Google funderar på om och hur man kan utnyttja sociala signaler för att värdera sidinnehållet. Men om vi skall se krasst på hur sociala experiment på nätet gått hittills … De som har flest vänner eller likes på FB är knappast de intressantaste personerna eller företagen. Det är förmodligen likadant på Twitter. Om det sedan skulle användas för att nedvärdera annat innehåll … nja, det kan ju slå väldigt fel, så det kräver noggrann analys innan man sätter något sådant i verket.
    M.a.o så tror jag att relevanta websidor och länkar till dessa kommer att fortsätta vara viktigast för sökresultatet under överskådlig framtid.


  7. Jag tror inte heller sociala signaler kommer ha en direkt positiv effekt i SERP.

    Däremot kan jag se framför mig att det används som ett riktmärke om en sida ska hjälpas eller stjälpas. Om en webbplats har fått hundratals unika länkar över en vecka som luktar ”spam”, så ser det inte bättre ut om det är stendött i sociala medier.


  8. Jag får ofta uppfattningen att sociala signaler på något sätt ska ersätta länkar. Frågan är om Google anser att det är svårare att fabricera sociala signaler och därför kommer värdera dem högre än länkar i framtiden.

    Jag ligger lågt med det sociala tills tester visar att de har märkbar effekt på ranking. Sedan kan man såklart använda sociala medier för att driva trafik, men då är det inte SEO.


  9. Pingback: Innehållsfattigt men med en bra rubrik - Sökmotorkonsult.se

Kommentarsfältet är stängt.