Nytt SEO-Verktyg – Hur mår min site

Det finns en hel del olika verktyg för att analysera siter idag. Min upplevelse är att de flesta är tämligen dåliga, de är inte tillräckligt exakta, mäter konstiga saker eller är direkt felaktiga. Dessutom redovisas resultatet ofta konstigt. Vi ville bygga ett bättre seo verktyg som vi upplevde att vi faktiskt hade nytta av. Du hittar det till höger på startsidan eller så finns det sparat som On Page Verktyg.

Hur verktyget värderar

Verktyget är till utformningen ganska enkelt, det bedömer en enskild sida på en site mot det sökord som anges. Saker som tittas på är bland annat titlar, rubriker och textens relevans. Grundpoängen en sida kan få är 100 och felaktigheter på någon av punkterna ger ett avdrag viktat mot hur viktig punkten är. Exempelvis ger det ett större minus om sökordet saknas i titel än om det saknas description.

Man kan fundera över

Det finns några saker som kan vara förvånande, t ex finns META Keywords som en av punkterna. För dom som är vana med att arbeta med Google är ju keywords-taggen något mer eller mindre meningslöst. Vi vill däremot att verktyget ska fungera för fler sökmotorer än Google även om Google är helt dominerande i Sverige. Det finns ju t ex inget som säger att verktyget inte kan appliceras på amerikanska, ryska eller till och med kinesiska sidor.

En annan sak som är värd att nämna är textrelevans, som det fungerar idag mäter verktyget densitet på sökordet och sökordets placering i texten. Det är inte riktigt rätt men det är det mest rättvisande tillvägagångssätt vi kan applicera utan att behöva duplicera Googles algoritm för semantik.

Verktyget mäter inte:

Det finns ett antal saker som verktyget inte mäter, i första hand av anledningen att det ska vara ett on page verktyg. Om man börjar blanda ihop on page och off page i sådana här verktyg blir de ofta för komplexa och därmed dåliga. Verktyget mäter alltså inte inlänkar, pagerank eller något sådant. Det mäter heller inte alla delar som ingår i en generell on page utan fokuserar på en specifik on page. Det mäter alltså inte till exempel hur man når sidan i navigeringen, om det finns duplicate content på siten mm.

Använd och ge feedback

Verktyget är gratis och kan användas fritt. Om du skulle vilja publicera verktyget på din egen site går det förstås bra så länge det görs i en oförvanskad form eller med viss förvanskning efter att du fått klartecken från oss. Vi ser också väldigt gärna att du ger feedback på alla delar, utformning, presentation av resultatet, värderingen av de olika punkterna och så vidare. Hoppas att du får nytta av det. Lämna feedback i kommentarerna nedan.

37 kommentarer på "Nytt SEO-Verktyg – Hur mår min site"

 1. Riktig trevlig tjänst men man måste lämna mailen även fast det ska vara frivilligt?


 2. Jättefint verktyg! Tusen tack.

  Lägger in en länk till er på Sverigesurfen.com
  //Carl


 3. Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet
 4. Kul initiativ av er! Ser ut att fungera riktigt bra.

  Blir en bloggpost på mclord.com 🙂


 5. Pingback: Gör en snabb SEO-analys
 6. Alltså. Jag har varit inne i html och pixeldjungeln sedan 1994 och har pluggat källkritik. Trots detta avskräcks jag inte av att gratulera fastän jag bär på en smula avundsjuka 🙂


 7. Intressant verktyg. Kan inte helt hålla med om att resultaten stämmer trots allt är inte google optimering det enda som är viktigt med en sida.

  Om verktyget även visade på vilken position sidan rankas i google och tog med det i bedömningen skulle det kännas ännu intressantare.


 8. Pingback: Blogga för företagets skull | Sökmotorkonsult
 9. Andreas – Hur tänker du att man ska ta med det, rent poängmässigt eller för att förstärka analysen? Jag har svårt att se att man kan använda det i kunskapssyfte, huvudpoängen med verktyget är faktiskt att man ska förstå vad man kan göra för att förbättra och poängen är mer en rolig bisak.


 10. Gillar det här verktyget skarpt. Perfekt när man vill sökmotoroptimera enskilda sidor efter specifika ord.

  Inser däremot att det kommer att ta lite tid att optimera alla sidorna men det får de vara värt 😉

  Bra jobbat! Kommer helt klart komma tillbaka…


 11. Tackar för det. Jag kan hålla med om att om man vill gå igenom hela sin site så kan det ta ett tag, vi valde att göra verktyget så här förknippat med en specifik sida eftersom de verktyg jag sett som sätter någon form av värdering på en hel site ofta blir värdelösa eftersom de inte är detaljerade nog.


 12. Pingback: SEO för Webshop | Sökmotorkonsult
 13. Pingback: Hur bra SEO är din blogg? « Robbster om internet
 14. Pingback: Hur mår min site? - Ett bra SEO verktyg | ZtrixQ.se
 15. Pingback: Hur mår min site? | PRESSKLIPPETdingrafiker.se, Starta eget, Logo, Visitkort, Broschyrer, Företag, Nyheter
 16. Hej Magnus, gjorde en SEO-analys för min hemsida (effectris.se) med ett resultatet på 69 för någon månad sedan. Gjorde en idag och fick 34 poäng (har inte gjort betydande förändringar på innehåll som skulle motivera en halvering i betyg!). Som förklaring anges bland annat att titeltaggen inte innehåller sökordet (effektmätningar), men det är precis vad den innehåller. Undrar om det är något jag missat i kodningen?

  Tackar för en utmärkt och matnyttig blogg…

  /Fredrik


 17. Det verkar onekligen som något fel i verktyget, jag ska ta upp det med utvecklarna.


 18. Hej

  Först och främst, grymt On page SEO verktyg!!! Använder det varje vecka. Din blogg, mycket inspirerande. Har även tack vare dig hittat Jim Westergren. Till problemet. Nu har ni börjat att kräva e-mail innan man kan göra en analys, kan ni inte ta bort det? VIll inte spama er med temporära e-mail adresser. Finns detta verktyg i nedladningsbar version? Tänkte att man kunde köra det på sin egen dator. TAck på förhand.


 19. Hej David

  Tack för din feedback. Vi är väldigt glada över att vårt kostnadsfria On Page-verktyg blivit så populärt. Tyvärr upplever vi att det görs för många ”spam”-körningar i verktyget. Och detta är inget vi önskar av olika anledningar. Bland annat så snedvrider det statistiken.

  Vi har funderat på olika lösningar för detta, bland annat att kräva inloggning. Men för tillfället nöjer vi oss med att testa att kräva email. Blir det bättre av detta kommer vi behålla emailkravet annars kommer vi testa något annat.

  Vi hoppas att alla ni som använder verktyget på ett seriöst sätt tillsvidare kommer stå ut med att behöva ange en emailadress.

  Det finns ingen nedladdningsbar version av verktyget och vi har i dagsläget inga planer på att bygga en sådan. Vi kommer troligtvis snarare lägga tid och resurser på att bygga ännu ett SEO-verktyg.

  /Michael


 20. Pingback: Vi lanserar SEO-verktyg | Pineberry
 21. Pingback: Vi firar 100 000 | Sökmotorkonsult.se
 22. Riktigt bra verktyg. Jag förstår att ni numera kräver email.

  Petter Hedman


 23. Pingback: Ändringar i SEO-verktyget | Sökmotorkonsult.se
 24. Väldigt bra verktyg. Jag har använt det och gjort en del ändringar på min webshop efter att jag gjort en koll.


 25. Fantastiskt verktyg som jag har stor nytta av. Har redan gjort korrigeringar utifrån resultaten. Tack!


 26. Pingback: Bestulen med stolthet | Sökmotorkonsult.se
 27. Att tvinga in sökordet i domänen är inte korrekt och gammal information…

  Att bara bemöta kunden med MINUS är fel psykologi för resultatet, Ge plus på det som är rätt istället och mjuka upp kunden att kontakta er i stället för det som dom behöver hjälp med…


 28. Michael,

  Tack för din kommentar.

  Att sökordet är med i domän/URL är fortfarande en faktor. Det är på inget sätt gammal information.

  Om vi på Pineberry t ex vill ranka på sökordet ”seo” så väljer jag alla dagar i veckan URL:en pineberry.com/seo framför pineberry.com/123.

  Sen kan man ju alltid diskutera hur viktig faktorn är. I vårt test ger vi 4 poängs avdrag om sökordet inte finns med i domän/URL. Detta är ett i sammanhanget lite avdrag.

  Jag tycker att vårt test överlag har en positiv kommunikation gällande vad som kan bli bättre på sajterna som testas. Men visst skulle man kunna vända på poängräkningen.


Kommentarsfältet är stängt.