Övergången till Mobile first indexing äntligen klar

Det tog nästan sju år men nu äntligen har Google gått i hamn med mobile first indexing.

Google är nu helt färdiga med att flytta över sajter till mobile first indexing. Googles initiativ mobile first indexing presenterades 2016 och började rullas ut under 2018. Denna förändring innebar att Google i första hand började bedöma sajter som de såg ut på mobil istället för desktop, vilket varit fallet fram tills dess.

Det här var ett stort skifte både infrastrukturmässigt för Google och även för hur webbutvecklare bygger webb. Fram tills dess hade du kunnat komma undan med att din mobila version av sajten var en tunnare variant av desktopversionen – eftersom desktop var den version som rankingen alltjämt baserades på, oavsett om användaren googlade från desktop eller mobil.

Det var inte ovanligt att den mobila versionen av en sajt kunde ha vissa SEO-brister vilket såklart innebar vissa utmaningar och stress för flera sajter när MFI började rullas ut.

Lång deadline som blev ännu längre

Google har flyttat över sajter till mobile first indexing batchvis och pushat fram den initiala deadline som gällde flera gånger. Senast i maj i år kommunicerade de att de sista sajterna var överflyttade till mobile first indexing och nu verkar det alltså som man sätter helt punkt. Ett fåtal sajter kommer inte kunna flyttas över men det handlar om undantagsfall där exempelvis Googlebot är blockerad i robots.txt från att nå den mobila versionen av sajten.

Förändringar i Search Console

En förändring som sker i och med detta är att Google inte kommer att fortsätta visa vilken user-agent som besöker sajten under Settings i Search Console.

Anledningen till detta är enligt Google att alla sajter som nu kan spindlas av som mobile är överflyttade och därför blir denna rapport överflödig. Detta är tråkigt om du frågar mig då det här är information som varit ett fint komplement till loggfiler som kan vara svåra att få tag i många gånger.

Search Console-vyn för Googlebot-type

Från mobile-first till AI-first

På ett sätt är det passande (och säkert ingen slump) att Google sätter punkt för följetongen kring mobile first indexing just i år 2023 – året då Google växlat upp sin ambition på att vara AI-first och pushar hårt för det.

För oss som jobbar med SEO innebär denna nyhet inga förändringar i arbetssätt. Det är såklart fortsatt viktigt att säkerställa att Google kan spindla av din sajt och dess innehåll på ett så effektivt och strukturerat sätt som möjligt med utgångspunkt i hur sajten ser ut på mobil.

 

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *