Popular Products lanseras i Sverige

Formatet Popular Products har på senare tid börjat dyka upp i de svenska sökresultaten. Här går vi igenom vad du behöver veta om denna yta – och hur du bör förhålla dig till den. 

Vi skrev om Popular Products redan 2020 när det lanserades officiellt i de amerikanska sökresultaten – men det är först nu som den har börjat dyka upp i de svenska.

Popular Products kan enklast liknas vid kostnadsfria Shopping-träffar som visas direkt i den traditionella serpen. En användare kan söka efter en viss typ av produkt och filtrera på information kopplat till den produkten såsom vilka butiker som säljer den, pris, se dess betyg och läsa recensioner om den. Användaren kan därefter klicka sig in till någon av de butiker som säljer produkten.

Popular products för sökningen "brädspel"

Påverkan för e-handels-SEO

För dig som e-handlare innebär Popular Products att du ges större möjligheter att synas med dina produktsidor i Googles sökresultat. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att denna yta inte nödvändigtvis syns i toppen av serpen utan ganska ofta långt ner på sida 1, under Google Ads-annonserna och de första organiska sökträffarna (som oftast är kategorisidor på sökningar som är breda generiska sökord).

Detta kan dock variera från sökning till sökning och justeras med tiden. I USA finns exempel på sökningar där Popular Products-ytan dyker upp först i serpen, efter annonserna.

Serpen för sökningen "svart klänning" med Popular products långt ner på sidan

Popular Products ger också ökade möjligheter till mindre e-handlare som inte hävdar sig lika bra som större auktoriteter i hårt konkurrensutsatta serpar att lättare nå ut med sina produktsidor på Google.

Så syns du i Popular products

I den här dokumentationen från Google hittar du information om vilka krav Google ställer på e-handlare för att kunna visas i gratislistningar såsom Popular Products om du inte redan gör det idag. Vi rekommenderar att du försöker uppfylla så många av dessa krav som möjligt, inte bara de mest grundläggande.

I korta drag finns det två sätt att vara med; du kan dels ange rätt strukturerad data på dina produktsidor för att Google ska förstå vad du säljer och vilka egenskaper dina produkter har. Det andra sättet är att ge Google all information de behöver via din produktfeed i Google Merchant Center (efter du säkerställt att gratis produktlistningar är påslagen).

Optimera för Popular products

Precis som vid traditionell SEO för produktsidor idag gäller det även fortsättningsvis att optimera utifrån det sökbeteende som existerar. Grunden är således den samma oavsett vilken yta dina produktsidor visas i – ett vanligt organiskt sökresultat, Popular products eller någon annan placering.

De vanligaste missarna vi ser här är att e-handlare inte nämner exakt de sökord och attribut som deras målgrupp söker på. Om du säkerställer att dessa finns med i både din onpage och produktfeed så kommer det räcka långt.

Utöver att uppfylla hygienfaktorerna rekommenderar vi också att du har en strategi för att samla in recensioner av dina produkter då betyg på ett tydligt sätt visas i serpen för Popular products. Du får också en större anledning att jobba med CRO och se över hur dina produktsidor kan förbättras rent konverteringsmässigt.

Vilken påverkan tror du Popular Products kommer att ha på SEO för e-handlare?

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *