Så får du brödsmulor i sökresultatet

Bread Basket

Kommer du ihåg att Google i slutet på 2009 lanserade brödsmulor i sökresultaten? Den gröna URL:en som visas i samband med din title och description blev för vissa siter klickbar så man fick snabblänkar till kategorier eller liknande.

Jag är ganska övertygad om att det inte påverkar click through eller något annat i egentlig mening men det kan ändå kännas lite elegant att ha. Vi tog därför och skaffade dessa för Sökmotoronsult.se (det är lätt som en plätt) och tänkte berätta hur vi gjorde.

Breadcrumbs

Det är inte svårare än att se till att ha riktiga breadcrumbs på siten och om man vet vad Google kollar på så kommer de förr eller senare poppa upp i sökresultaten. Det var i första hand två saker som vi använde oss av för att försäkra oss om att de skulle dyka upp.

 1. Smulorna ligger i en div som heter Breadcrumb
 2. Vi avgränsar med  »

Innan det här är det förstås viktigt att man har en ordentlig hierarki på siten och det har ju Pineberry.com av naturliga skäl, SEO-skolan är ett bra exempel, se bilden ovan.

Vi är inte helt säkra på att båda punkterna krävs men det är rekommendationen som ges och om man implementerar båda så fungerar det. Om någon är sugen att testa att implementera breadcrumbs utan punkt 1, 2 eller utan båda så kan det säkert fungera ändå.

21 kommentarer på "Så får du brödsmulor i sökresultatet"

 1. Tack för detta. har funderat ett tag men aldrig kikat efter nåt svar men nu kom det ändå 🙂


 2. Jag använder mig av ett tillägg vid namn Yoast! Breadcrumbs. Fixar brödsmulor i ens inlägg.

  Alltid använt mig av ”>” och inte ”»” – ska testa och se ifall det gör någon skillnad 😉


 3. Men »-tecken eller andra tecken i markup vill jag inte ha som avgränsare, sådant lägger jag in med css. Måste kolla punkt 1 räcker.


 4. Bra tips! Jag har precis implemeterat det på en sajt och väntar nu på att Google ska komma på besök.


 5. Magnus! Jag kom att tänka på en sak.

  Jag använder mig av ett WordPress-tillägg som klipper bort /category/-biten ur mina URL:er. Publicerar jag ett inlägg vid namn Magnus så ser min URL således ut som följande: nabillionaire.se/magnus – det går alltså inte att se vilken kategori jag publicerat inlägget i bara av att titta på min URL.

  Hur tror du det är med Google, när de genererar brödsmulor? Vill minnas att jag på ett antal ställen läst att de ”känner av” en sidas navigation genom URL:en när de ska kirra brödsmulor.


 6. Ja, det kan ju inte gärna bli några breadcrumbs på det eftersom den inte ligger i någon katalog.


 7. Riktigt intressant! Detta måste jag självklart undersöka mer.. Du råkar inte ha liknande artikel gällande Sitelinks? 😉


 8. Sen så får man syn på följande: http://ezinearticles.com/?One-Great-Way-to-Stop-Hair-Loss-Caused-by-Oily-Scalp&id=1413103

  Sidan ligger uppenbarligen inte i en katalog (se URL:en). Men breadcrumbs går att hitta på själva sidan.

  Sen spanar du in Google-resultatet: http://www.google.com/search?q=hair+loss+site:ezinearticles.com&hl=en&num=10&lr=&ft=i&cr=&safe=off&tbs=rl:1,rls:0#sclient=psy&hl=en&lr=&safe=off&tbs=rl:1%2Crls%3A0&q=hair+loss+site:ezinearticles.com+%22word+count%3A253%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&pbx=1&fp=ca05a7bb65e82229

  Något säger mig att din teori inte stämmer fullt ut. Ta dig gärna en titt på det här, jag var nära på att publicera ett blogginlägg om det 🙂


 9. @Jesper, jag har tyvärr ingen sådan på lager, ska se om jag kan få till en.

  @Nabil, hmm ser ut som du har rätt, behövs nog inte faktiskt kataloger. Det är ju dessutom rimligt för det stämmer överens med Googles övriga hanterande av siter.


 10. Härligt och generös tips du delar med dig. Något jag inte tänkt på innan. Men då du skrev den här artikeln upptäckte jag att du är ensam om det på just sökordet sökmotoroptimering. Det ökar kundvärdet och dessutom får man extra skjuts in till sina populära länkar man valt som breadcrumbs. Måste genast undersöka möjligheterna för joomla cms. Har du någon bedömning på ifall det ökar placeringen på google med att visa breadcrumbs?

  Åter tack för detta tips.


 11. Bra tips det här, ska försöka mig på det trots att jag likt Nabil inte kör med kategorier på min blogg.


 12. Hej! Om jag använder länkkraft på min blogg, får jag tillbaka samma kraft som innan om jag tar bort dom? Det blir inte sämre än jag hade innan va?

  Tack på förhand.


 13. Pingback: How to get bread crumbs in the search result | Sunset SEO
 14. Hej! Många kommunsidor får så sköna länkar under sitt egentliga Google-resultat. Tex. Om oss, nyheter, att göra, kontakta oss mm. Kallas detta brödsmulor eller nåt annat? Jag säljer solglasögon på solglasögon.com och skulle gärna vilja visa liknande resultat, så besökaren kommer till rätt solglasögon direkt. Är det brödsmulor som gäller då?


Kommentarsfältet är stängt.