Så snor du länkjuice från mig

I förra bloggposten berättade jag att det nu är slut med nofollow på den här bloggen. Det har funderats en del på djupet innan vi bestämde oss för att göra så och det är ganska mycket teori bakom förstås. Jag tänkte att vi skulle ta en titt på vad det kan innebära i praktiken för dig.

Den huvudsakliga anledningen att vi ändrat funktionen på bloggen är att vi vill uppmuntra dig att kommentera. Om du har mer än 3 kommentarer på den här bloggen försvinner nofollow-taggen på länken till din egen blogg. Vi tycker att det är viktigt att få in rikligt med bra kommentarer och vill därför att du, om du bemödar dig med att skriva en, ska få en riktig länk tillbaka. Vi kommer däremot inte släppa igenom kommentarer där du försöker pressa in sökord i ditt namn (det är ju namnet som blir ankartext).

Om du vill snylta en länk med rätt ankartext från den här bloggen (vilket helt klart kan vara värt det för den har en bra styrka och placerar sig bra på ett antal konkurrensutsatta sökord) så finns det däremot ett sätt. Om du själv har en wordpressblogg är det dessutom ganska enkelt. Skriv en bloggpost som relaterar till någon av alla de poster som finns på den här bloggen, länka till min post så kommer du få en trackback-länk med rubriken till din post som ankartext. Trackbacks har nämligen inte heller nofollow. Jag kommer inte ta illa upp för att du grejar länkar på det här sättet, på samma sätt som när du kommenterar så får jag ju ut något i dealen med, i det här fallet får jag också en inlänk.

Det här lilla knepet är hur hederligt som helst så länge du faktiskt skriver schyssta bloggposter och det uppskattas till och med av oss som utsätts för det. Om du inte har något bättre för dig idag tycker jag att du ska välja en post, blogga om den och vips har du lite senare fått en inlänk härifrån.

Jag är övertygad om att de många andra bloggare som har tagit bort nofollow tycker precis som jag men jag vill inte börja hänga ut folk utan medgivande så om du har en dofollow-blogg så lämna en kommentar här så ska jag göra en liten lista.

35 kommentarer på "Så snor du länkjuice från mig"

 1. Dofollow har jag egentligen kört sedan årsskiftet, dock är det inte (främst) mer kommentarer jag fiskar efter utan mer att jag känner att jag ger någonting tillbaka till den som kommenterar.

  Jag är helt för den rörelsen, SEO-bra eller SEO-dåligt spelar ingen roll. Credit where credits due …


 2. Sen tycker jag att man generellt ska akta sig lite för att använda nofollow, det är inte riktigt perfekt.


 3. Magnus: Fast vad är felet med nofollow. Jag menar det är väl ändå rätt bra att det är standard? Sedan kan man ju själv ta bort det om man vill.


 4. Det bästa med Nofollow Off-pluginnen är anpassningsbarheten. När man upptäcker att någon ebart skriver rätt meningslösa kommentarer i syfte att få returlänkar så är det rätt enkelt att lägga till dem i filtret.

  Jag tröttnade till exempel rätt distinkt på att få kommentarer från folk som uppträdde under alias som ”säkerhetsstängsel” eller ”billiga byggvaror”… Den domänen åkte in i svartlistan rätt snabbt om man säger.


 5. The Blackjacker, det finns en grej som jag tycker är viktig att poängtera, du tjänar inget på att ha nofollow på länkarna. Eller snarare, du förlorar inget på att det är riktiga länkar.

  Jonas, det gör du rätt i.

  Nikke, ja jag har bestämt mig för att ha det som policy att om det kommer en massa sökord i alias så blir det inga riktiga länkar. Kanske inte behövs egentligen men man vill ju inte känna sig som en en vandrande länkfarm heller. Btw, Billiga Byggvaror kommenterade nog överallt.


 6. Nofollow är alltså taggen rel=”nofollow” som vanligtvis sitter på kommentarslänkar. Den gör att sökmotorer inte bryr sig om länken och det gör ju att man inte får de fördelar man skulle fått av den annars.


 7. Jag tycker absolut att det är rätt väg att gå, det lär få igång diskussioner ordentligt i många bloggar, och alla tjänar på det!


 8. Tack ska ni ha, jag märker redan ökad aktivitet. Det kan ju vara nyhetens behag men hoppas att det håller i sig.


 9. Åsså kommer nu en ”gammal kärring” som virrar omkring här och försöker lära sig lite grann och försöker hänga med.
  Men jösses vad jag får anstränga hjärnan för att hänga med allt här. Men envis som jag är så ska jag nog en vacker dag också begripa allt vad ni pratar om. Det tar bara lite längre tid för mig att förstå.
  Ha en fin vecka framför er allihop.


 10. Det tycker jag du gör rätt i, kan berätta att min mamma faktiskt lärt sig tillräckligt mycket för att driva en framgångsrik webshop där hon säljer fårskinn, ett sökord som hon har förstaplats på utan särskilt mycket hjälp av mig.


 11. Jag har nu lyckats få 92/100 men det här med Meta description och Meta keywords och Källkod har jag kvar att försöka förstå och kunna fixa till..
  Tack för toppen bra förklaringar, fast det tar bara lite mer tid för mig.. Ha en fortsatt fin dag!


 12. Jag tänkte bara säga bra initiativ och tack för att ni skriver så otroligt mycket bra och nyttig information om SEO. Har följt er hemsida ett tag och det har hjälpt mig i många SEO-situationer. 🙂


 13. Jag ska döpa om mig till sökmotoroptimering! 🙂

  Det är kul att följa din (er) väg till toppen, det skall också bli intressant om andra (läs konkurrenter som vi) följer ditt exempel. Det i sin tur blir intressant att följa. Vem blir bäst då, hmm undrar om detta går att köra på bettingsiter och sedan köra affiliatemarknadsföring i seovärlden!!?


 14. Om du byter namn till Sökmotoroptimering ska jag gladeligen se till att du tar positionen ifrån mig 🙂


 15. Jag har en mission att positionera mig högst upp hos Google för relevanta sökord för min sajt, det är bara att sätta igång att skriva bloggpost och relatera till din blogg ,-)


 16. Ojoj! Det är en konstig värld med dessa sökmotorer och follow taggar. Har dock anpassa mig och lyckats ta mig upp till andra plats på Google på mitt viktigaste ord. Tack vare do follow och ankartext. Även en gammal safariräv som mig kan lära sig.


 17. Kul det här med länkar och sökoptimering . När man ser att det fungerar, och lär sig mera hela tiden.


 18. Vill bara poängtera att jag tror att nofollow är lika viktigt som dofollow. Ett Naturligt bygge är det som räknas och det innebär också nofollow-länkar. Vilken sajt har bara dofollow…?


 19. De allra flesta riktigt bra siter har mkt liten andel nofollow.


 20. Magnus! När du säger att man inte förlorar på att använda sig av dofollow länkar, är det för att det spelar mindre roll om man länkar från ett enskilt blogginlägg? Att man inte förlorar så mycket länkjuice längre ner i hierarkin? Undrar också hur du tror att Google kommer se på dofollow och nofollow i framtiden? Kommer det att hjälpa sajter nu efter Penguin att bibehålla en ”naturlig länkprofil” om man har en del nofollow länkar också?


 21. Numer tycker jag nästan att man i princip enbart (en mix är förstås rimlig och vad de flesta arbetar med) ska ha länkar längre ner i hierarkin och visst är det så att det innebär mindre pagerank genom länken men det är mycket naturligare.
  När det gäller att ha nofollow i länkprofilen så är det många som pratar om att det är naturligt men jag är inte beredd att hålla med. Nofollow-länkar räknas inte och kommer förmodligen aldrig göra det. Jag har dessutom svårt att tro att det någonsin skulle kunna vara något positivt, Google vill ju att vi märker dessa länkar för att de inte ska räkna dem.


 22. Jag läste vidare och såg att det var artiklar som kom ut för ett par år sedan. Är detta fortfarande relevant?


 23. Gäller fortfarande att det är bra att ha dofollow på kommentarer? Blir det inte en negativ balans om man inte får lika många in-länkar. Som bloggare kan man ju få rätt många kommentarer på sina inlägg = massa utlänkar. Den här artikeln är från 2009 så det skulle vara intressant att veta vad som gäller 2019.


 24. Hej Fia,

  Det finns inga direkta SEO-mässiga fördelar för dig som bloggare att erbjuda dofollow. Det fanns det inte 2009 och inte heller i dag. Utan anledningen till att erbjuda dofollow är att vara generös med länkkraft till dina besökare och om du tror att det gör att du fler och bättre kommentarer.

  Om du är orolig att det blir för många utlänkar (vilket är en relevant oro på stora populära bloggar) är lösning att ta bort möjligheten till länk helt och hållet. För du som bloggare tappar länkkraft oavsett om länken är dofollow eller nofollow.

  Jag hoppas att detta besvarade din fråga.


 25. Min upplevelse med utlänkar är att om jag gör ett inlägg och länkar ut till relevanta sidor som gör artikeln bättre. Då gynnas min ranking i sökmotorer jämfört med om jag inte länkar ut något alls. En isolerad text rankar oftast sämre för mig än om jag lägger till länkar. Jag är ganska säker på att det finns någon sorts rankingboost i att länka ut också och inte bara att man förlorar kraft genom att länkar ut från inlägg och texter. Vad är er erfarenhet?


 26. Hej,

  Har läst att man ska ha en balans mellan do follow och no follow, och självklart försöka bibehålla så mycket link score som möjligt på do follow länkarna.
  Men finns det en gräns på hur mycket som anses vara spam?


 27. Andreas,

  Tack för din kommentar. Jag är inte helt säker på att jag förstår din fråga. Men jag skulle för egen del aldrig aktivt vilja ha nofollow-länkar. Sen får man sannolikt dem naturligt ändå. Men de länkar jag kan påverka, de vill jag ska vara follow.

  Svarade det på din fråga?

  /Michael


Kommentarsfältet är stängt.