Så växer du med satellitsiter

Ett av de riktigt bra sätten att komma framåt i sin sökmotoroptimering är att använda sig av satellitsiter.

En satellitsite kan vara till exempel en kampanjsajt eller en site som behandlar ett av ämnena från din huvudsite. Det finns så mycket bra med satellitsiter att det nästan är svårt att få med allt i en bloggpost. Jag väljer att fokusera på de allra bästa delarna.

Satellitsite ger större frihet

En av de saker som jag tycker är riktigt bra med en satellit är att du kan ta dig större friheter. Du vill kanske inte ha en massa lustigheter på din företagssida och då kan det vara så att dom passar bättre på en egen rolig site i ditt namn. Inga av dina kunder kommer tycka illa om företaget för att ni byggt en lustig site, inte ens dom som tar er för oseriösa om ni har lustigheter på företagspresentationen. Ett exempel som jag själv byggt för något år sedan är Sökmorotoptimering.se (notera stavningen). Nu är den väl ingen direkt höjdare varken när det kommer till att skicka länkar eller besökare till huvudsajten utan mest en liten lustifikation. Dessutom valde jag att låta alla som hade sajter om SEO få finnas med om de ville, så den länkar ut ganska friskt till alla möjliga.

Nya grepp skapar uppmärksamhet

Du kan också välja att avhandla en liten detalj, ett snävt område på din site eller kanske skära på tvärsen på dina ämnen. Om du har en klockbutik på nätet som är sorterad på sedvanliga sätt, efter märke och kön och så vidare; skulle det inte vara lite roligt att göra en helt separat webshop som bara säljer röda eller gröna klockor? Kanske sortera ut alla dom som passar in i ett tvärsnitt och marknadsför dom på en separat site. Då får du en site som i allra högsta grad är relevant för din huvudsite så länkarna betyder en del, dessutom får du en möjlighet till att få lite uppmärksamhet eftersom det är en lustig shop.

En sista bra grej med satelliter är att du kan få en domän och startsida som passar perfekt för ett sökord. Om jag till exempel skulle göra en ny site om satellitsiter på satellitsiter,se och fördjupa mig mer i ämnet så skulle det vara väldigt lätt att ta förstaplats på sökordet. Det kommer att ge både besökare och länkar.