Sociala Medier som sökmotoroptimering

Nu för tiden hör man ofta att satsningar i sociala medier är nödvändigt för en lyckad satsning på sökmotoroptimering. Vi rekommenderar själva att ha en närvaro på Twitter och Facebook eller att blogga. Det gäller däremot att inse att det är ett komplement. Sociala Medier är inte SEO.

Lite beroende på vilken tjänst någon försöker sälja till dig kommer de att hävda att olika saker är det som är framtiden inom sökmotoroptimering. De som säljer dyra domäner kommer hävda att nyckelordsdomäner är det viktigaste inom sökmotoroptimering, de som säljer sociala medier på ett eller annat sätt kommer hävda att det är det viktigaste. Det du måste inse är att Sociala medier inte på något som helst vis ersätter riktig sökmotoroptimering.

Vi använder gärna Twitter och Facebook som kanaler att nå ut, som ett sätt att till exempel hitta läsare till den här bloggen. Indirekt är det något som kan ge länkar, om en bloggare hittat oss via Twitter och senare skriver om oss till exempel. Våra tester visar däremot ganska entydigt att signaler från Twitter och Facebook (trots att Google säger att de nu är en del av algoritmen) har ingen eller marginell påverkan på sökresultaten.

Missförstå mig inte, Facebook och Twitter är bra för mycket. Sökmotoroptimering är det däremot inte. Det känns snarast som ett försök att slippa göra grovjobbet som all SEO kräver. Det är förstås mycket enklare att hävda att du som kund måste börja Twittra än att faktiskt bygga länkar som ju är tidskrävande och jobbigt.

Hela idén om att sociala medier är sökmotoroptimeringens framtid är för mig lika främmande som tanken att höjdhoppare skulle vara världens bästa basketspelare för att de är så bra på att hoppa. När det kommer till kritan är det nämligen i nästan samtliga fall riktigt bra basketspelare som är de bästa basketspelarna.

5 kommentarer på "Sociala Medier som sökmotoroptimering"

  1. Tjena Magnus, har du kikat på resultatet av SEOmoz senaste Ranking Factors. De kontrollerar förvisso inte kausalitet, utan korrelation, men korrelationen mellan hög ranking och antal likes på facebook sticker onekligen ut rejält. Vad har du för tankar om det?


  2. Jag tror att detta beror på att många företag inte vet hur de ska använda sociala medier, precis lika lite som hur det vet hur de ska arbeta med sökmotoroptimering. Jag tror även att Sverige än så länge är ett för liten marknad för att genomföra tester, samt att det ännu inte riktigt visar att det är bra för SEO. Däremot så kan man ”använda” basic SEO för att optimera sin Linkedin, G+ eller Facebook fanpage.


  3. Ja, jag har som alltid vissa problem med SEOmoz data, de hanterar den lite slarvigt i mina ögon. Det är ju precis som du säger problem med kausaliteten och jag är beredd att sätta ganska mycket på att det är en omvänd kausalitet som åtminstone står bakom huvudparten av det resultatet.

    Oavsett det så är signalen så pass svag om den nu finns med alls att det på svenska marknaden inte går att avläsa utom möjligtvis i extrema fall. De tester vi gjort har fått för den svenska marknaden en osedvanligt stor mängd likes och tweets från personer som bör vara av mycket stor ”vikt” i ett tänkt index – inga resultat alls.


  4. Jag hörde också om att det spelade viss roll med Tweets och Likes.
    Väldigt låg roll, men ändå liten.

    Vilka företag eller privatpersoner får massor av Tweets eller Likes?
    Man behöver ju ha massor om det skall hjälpa.


  5. Kloka ord, kan bara instämma i allt. Sociala medier är ett komplement, ingen ersättare!


Kommentarsfältet är stängt.