Sökmotorvänliga sökvägar

Rakt och enkelt ska det vara

Efter att Google gått ut med informationen om att de inte längre har problem med att spindla dynamiska sökvägar så har många som pysslar med SEO börjat tro att det inte gör någon skillnad för hur bra positioner man har om man har sökmotorvänliga sökvägar eller inte. Det är direkt felaktigt och Google har heller aldrig sagt det, de har sagt att sidorna ändå blir indexerade och det är en stor skillnad mellan att vara indexerad och att vara nummer 1 på en sökning. Jag vill en gång för alla säga det, använd sökmotorvänliga sökvägar.

/katalogen/filen är bättre än /index.php?=dålig123url

Så raka och enkla sökvägar som möjligt är svaret och se till att de innehåller det viktigaste sökordet.

4 kommentarer på "Sökmotorvänliga sökvägar"

 1. I grunden håller jag förstås med. Men jag börjar alltmer tycka att läsliga URLar inte är ett självändamål. Särskilt inte efter att ha sett dem implementerade på stora sajter som drivs av Episerver. Sådana sajter har ofta väldigt många nodsidor och ju längre ner sidan hamnar i hierarkin, desto längre blir URLen. Så istället för katalogen/filen så får man ofta en läslig url på uppåt 300 tecken som i sajten/huvudavdelningen/den-mangordiga-underavdelningen/specialdelen-som-ocksa-har-for-langt-namn/och-sa-nagra-ord-ur-den-ofta-alltfor-langa-rubriken
  I det läget skulle till och med jag föredra URLar som /?ID=232423

  Problemet är egentligen att sajter som har dynamiska urlar ofta använder på tok för många parametrar i URLarna. I värsta fall har de dessutom trott sig sökmotoroptimera dem genom att lägga in olika element som i sig är läsbara och så dessutom ett ID för artiken, en för kategorin, en för vilken meny som ska visas och så en som anger vilken sida man kom från.

  Ta den här URLen från Tidningsutgivarnas nya sajt som exempel:
  /pressrum/soek/pressmeddelanden/2044-11-3-miljoner-kronor-till-tu-och-gff-for-kompetensutveckling


 2. Ja om det blir allt för långt är det förstås otrevligt och jag kan tycka att man i sådana lägen kan ha en ID-siffra av något slag istället för en lång rad kataloger. Sessions-ID av olika slag, just vilken sida man kom från är ju underbart, är verkligen fruktansvärt. Det är faktiskt huvudanledningen till att jag rekommenderar vBulletin över phpBB som kommer med galna sökvägar som default och det är ett krångel att fixa.


 3. Filändelsen ska inte spela någon roll men rent tekniskt är ju det första förslaget en statisk URL. Google menar att det inte ska göra skillnad och om sökordet ändå inte finns med skulle jag nog inte bekymra mig med att göra ändringen.


Kommentarsfältet är stängt.