Vi gör slut med AMP

I juni 2018 lanserade vi AMP här på Pineberry.com. Men nu gör vi slag i saken och gör slut med AMP.

Google och några andra techjättar lanserade AMP (Accelerated Mobile Pages) under 2015. Vi har hela tiden varit tveksamma till AMP. Men det hindrade oss inte för att testa det och sedan juni 2018 har vi använt oss av AMP här på Pineberry.com.

Nu är det dock slut med AMP för vår del. I går inaktiverade vi AMP på sajten, precis som många andra sajter gjort på senare tid.

Ta bort AMP från WordPress

En viktig sak att tänka på när man tar bort AMP är att hantera och peka om AMP-URLarna. Vi har som många andra använt det officiella WordPress-pluginet för AMP och då är det en enkel och snabb manöver att både ta bort AMP och skapa de nödvändiga ompekningarna. Gör bara följande:

  1. Inaktivera AMP-pluginet
  2. Peka om AMP-url:erna med följande regex*:

Source URL: /(.*)/amp/?$

Destination URL: https://www.dindomän.se/$1

Regex:en lägger du in i valfritt WordPress plugin som hanterar ompekningar (redirects), förslagsvis RankMath eller Redirection.

Jag testade först att göra steg 2 innan steg 1 då jag ville ha ompekningarna på plats innan jag avaktiverade AMP, men det fungerade inte. Så gör det i ovan ordning.

Ingen effekt

Som vi tidigare har berättat såg vi ingen positiv SEO-effekt av att använda oss av AMP och jag förväntar mig därför heller inte att det ska bli någon negativ effekt av att vi nu tagit bort det. Men vi får väl se!

AMP has left the building!