Pineberry öppnar världens första sökmotormuseum

Efter 16 framgångsrika år inom digital marknadsföring har vi på Pineberry beslutat att utöka våra tjänster genom att öppna det allra första sökmotormuseet!

Vi har alltid varit fascinerade av sökmotorernas utveckling och dess påverkan på vårt dagliga liv. Genom att öppna detta museum vill vi dela vår entusiasm med allmänheten och erbjuda en spännande och lärorik upplevelse för besökare i alla åldrar.

Från tiden innan Google till idag

I en tid när Google dominerar sökmotorlandskapet kan det vara svårt att föreställa sig en värld utan denna allsmäktiga sökjätte. Men det har inte alltid varit så.

Museet kommer att erbjuda besökarna en unik inblick i internets fascinerande sökmotorhistoria, med interaktiva utställningar som visar upp pionjärerna inom sökteknik. Här kan du förvänta dig att återuppleva klassiker som AltaVista, Lycos, Ask Jeeves och många fler – alla presenterade i sin fulla prakt, komplett med blinkande text, lågupplösta bilder och blippande modemljud.

En av museets höjdpunkter blir den retrohörna, där besökare kan prova på att använda sökmotorer från 90-talet och tidiga 2000-talet på datorer som försöker leva upp till sin tids anda. Förbered dig på att känna nostalgin flöda när du klickar på en blå understruken länk och väntar med spänning på att sidan ska ladda över det långsamt uppringda nätet.

Fartfyllda aktiviteter för hela familjen

Sökmotormuséets besökare kan förvänta sig fartfyllda aktiviteter för hela familjen som låter dig både uppleva och lära dig mer om sökmotorer på roliga och inspirerande sätt. Här är några exempel.

Robots.txt Rebellion

Ett roligt rollspel där du antar rollen som en sökmotorrobot och försöka navigera dig genom olika webbplatser, samtidigt som du försöker avgöra vilka sidor du får och inte får spindla av. Kan du hitta rätt balans mellan att följa instruktionerna i robots.txt och att upptäcka hemliga skatter på webben?

Google Dance Dance Revolution

Om du gillar att röra på dig är ”Google Dance Dance Revolution” ett måste! I denna dansmaskin behöver deltagarna dansa och hoppa för att matcha rörelserna hos sökmotorernas rankingförändringar, kända som ”Google Dance”. Följ med i takten, för om du inte hänger med i dansen riskerar du att tappa ranking och försvinna från sökresultaten!

The Pay-Per-Click Panic Room

En adrenalinfylld aktivitet där deltagarna måste optimera sina Google Ads-kampanjer under tidspress samtidigt som de försöker undvika att spendera för mycket av sin budget. Lär dig hur du hanterar budgivning, kvalitetsresultat och kampanjinställningar för att få bästa möjliga POAS på dina annonser.

Does it trend?

Tävla med dina vänner i att skapa virala fenomen som får spridning på sociala medier och snabbt optimera din SEO för att fånga upp sökbeteendet som skapas. Den som lyckas få mest organisk trafik på ett nytt sökord tar hem vinsten i detta transcendenta spel som bygger broar mellan disciplinerna SEO och Social.

301 Labyrinth

I ”301 Labyrinth” ska du navigera dig genom en labyrint av 301-omdirigeringar i en spännande och fartfylld jakt på den ultimata skatten: en korrekt 200-sida med hög Pagerank där du får placera en valfri länk (permanent såklart). Men se upp, för labyrinten är fylld av överraskningar! Vem vet, kanske du omdirigeras till en sida full av kattungar eller till en ouppnåelig 404-sida.

The Organic vs Paid Traffic Tug-of-War

Ett roligt dragkampsspel där SEO:are och SEM:are tävlar mot varandra om att dra in mest trafik till sina webbplatser genom att använda organisk respektive betald marknadsföring. Vilket team kommer att segra i denna ständiga kamp om besökarnas uppmärksamhet?

Konstutställningar i världsklass

Sökmotormuseet är inte bara action och adrenalin. För den kulturellt intresserade har vi dessa inspirerande konstutställningar att ta del av.

404 Not Found

I denna del av museet firar vi de mest kreativa och humoristiska 404-sidorna som någonsin har skapats, och lyfter fram de fantastiska talanger som ligger bakom dessa unika och ofta roliga sidor. Genom en samling av de mest minnesvärda och charmiga 404-sidorna från hela webben, kommer besökarna att kunna se hur designers och SEO:are tagit en potentiellt frustrerande användarupplevelse och förvandlat den till något som både underhåller och sprider glädje.

Besökarna får även chansen att delta i en 404-designworkshop, ledd av våra AI-kollega ALI, för att skapa sina egna personliga 404-sidor.

Google Ads-annonser genom tiderna

En inspirerande fotoutställning där vi visar upp de mest kreativa och nyskapande Google Ads-annonserna som någonsin har förgyllt sökresultatsidorna. Från tidiga och oskuldsfulla AdWords-dagar med sina enkla textannonser till dagens shoppingtunga sökresultat med bilder och extensions. Förbered dig på att skratta, häpna och förundras över de mest minnesvärda annonserna genom tiderna!

Betydelsefulla klenoder

Till vårt sökmuseum har vi också lyckats köpa in några av de mest eftertraktade objekten inom sökmotorernas historia.

Altavistas första crawlserver

Altavista crawlserver

En av kronjuvelerna i vår samling är Altavistas första crawlserver – den som användes för att indexera webbsidor under sökmotorernas barndom. Denna server är en viktig historisk symbol för sökmotorernas tidiga historia och representerar en tid då sökmotorer var en ny och spännande teknik.

Skrivbordsstolen från Googles garage

Vi har också fått tag på en skrivbordsstol från garaget där Google grundades. Denna stol är ett av få fysiska föremål som kopplar oss till Googles allra tidigaste dagar. Den är en påminnelse om Google som ett banbrytande företag och dess betydelsefulla prestationer inom sökmotorområdet.

Förstautgåvan av Quality Raters Guidelines

En annan historiskt betydelsefull del av vår samling är en unik förstautgåva av Quality Raters Guidelines. Denna bok är en av de mest eftertraktade inom SEO-branschen då den visar Google allra första kommunicerade riktlinjer för bedömning av sidors kvalitet – och som enligt många är grunden till den E-E-A-T-hets vi upplever inom sök idag.

Matt Cutts T-shirt

Slutligen har vi en t-shirt som tillhörde Matt Cutts, en av Googles tidigare ledande sökmotorexperter. T-shirten är från en av hans mest kända presentationer om duplicerat innehåll och är en historiskt betydelsefull symbol för den tidiga utvecklingen av Googles algoritmer. Vi är otroligt stolta över att ha detta unika föremål i vår samling på sökmotormuseet och att visa upp det för allmänheten.

Ett centrum för seriös forskning

Sökmotormuseet kommer dock inte enbart att vara en plats för nostalgi och underhållning, utan även ett centrum där vi publicerar banbrytande forskning inom sök som är viktig för allmänheten att känna till.

Några exempel på forskningsrapporter som kommer publiceras i samband med museets öppning inkluderar:

  • Vår djupgående analys av skillnader i hur Google och Bing tolkar nofollow-attributet på länkar.
  • Djupdykning i effekten av sidhastighet på sökresultatet i olika länder och kulturer.
  • Hur påverkas sökresultat av användarens musiksmak? En jämförelse mellan ABBA- och heavy metal-lyssnare.

Mat och dryck i världsklass

Vi har också den stora glädjen att berätta att vi lyckats rekrytera April Prima, fram tills idag chef över alla caféer på Googles högkvarter i Mountain View, för att driva vårt museums café.

Menyn kommer vara inspirerad av vad som serveras på Googles caféer i Mountain View, fast med en skandinavisk twist! En smakupplevelse utöver det vanliga väntar dig alltså efter en heldag på sökmotormuseet.

Ett par ord från initiativtagarna till muséet

Idén till muséet kommer från en av våra SEO-konsulter, Tilde Matsson, som här berättar varför ett sökmotormuséum behövs.

I slutet av 1800-talet, när industrialismen var i full gång, skapades många av våra mest älskade museer för att bevara sin tids vardagsliv. Nu vill vi göra detsamma för sökmotorer. De kan verka moderna för många, men det är viktigt att komma ihåg att de har funnits i drygt 30 år.

Tilde påpekar att det är viktigt att bevara det som varit – särskilt i tider av stor förändring.

Jag har alltid brunnit för historia, och jag är så glad att vi äntligen börjar bevara minnet av hur sökmotorer en gång såg ut och hur vi har interagerat med tekniken under årens lopp. Speciellt i dessa tider när AI:ns transformativa kraft kommer ha stor påverkan på hur vi interagerar med teknik i framtiden.

Michael Wahlgren i webbinarstudion hos Pineberry

Pineberrys grundare Michael Wahlgren fyller i:

Det känns fantastiskt att Pineberry kan göra en filantropiskt storsatsning. Det kommer såklart gynna vår bransch, men Sökmotormuseet kommer framförallt ha en stor betydelse för Stockholm som turiststad. Flera internationella resebyråer har redan förhört sig om att förboka biljetter och jag skulle gissa att vi inom kort kommer vara utsålda under hela första året vilket är en drömstart för Sökmotormuseet.

Höga ambitioner

Sökmotormuseet kommer att vara beläget våningen ovanför Pineberrys nya kontor i Katarinahuset vid Slussen i Stockholm. Besökare kommer alltså att ha möjlighet att utforska den historiska stadsdelen, ta del av Slussens vackra vyer och lära sig om sökmotorernas historia på en och samma gång.

Entrépriset är en symbolisk summa och du betalar själv vad du tycker upplevelsen är värd. Samtidigt erbjuder vi dig som läsare en exklusiv 50 % rabatt på ditt entrépris om du länkar till pineberry.com senast den 15:e april.

Vi har höga ambitioner med denna satsning och tror att detta unika museum kommer att bli en storfavorit för hela familjen – och dra fler turister till Stockholm varje år än både Vasamuséet och Fotografiska, tillsammans!

Sökmotormuseet väntas öppna sina dörrar den 1 april 2024. Glöm inte att kolla datumet innan du bokar din biljett. Varmt välkommen!