5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta avlossar smarta och dräpande svar till såväl presidenter som artister och näthatare på sociala medier. Just nu är hon enda kvinna på topplistan över mest gillade Twitter-inlägg någonsin. Här är 5 guldkorn från Gretas Twitter-konto.

Skulle Greta blivit en av världens mest kända svenskar om inte sociala medier funnits? Det kan vi aldrig veta, men klart är att den nyblivna 20-åringen verkar trivas som fisken i vattnet när hon pepprar uppmärksammade svar till både presidenter, nättroll och kändisar.

Ingen hade väl anat vad som komma skulle, den där fredagen i augusti 2018 då 15-åriga Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg med håret i två långa flätor satte sig med ett plakat framför Sveriges riksdag. Texten på affischen löd ”Skolstrejk för klimatet”. Hon fick snabbt uppmärksamhet. I början handlade mycket av debatten om huruvida det var rätt att hon skulle strunta i skolan, om uppmärksamheten berodde på att hon hade kända föräldrar eller om allt helt enkelt var ett pr-maskineri av rang.

I dag är Greta Sveriges största miljöstjärna, har flera gånger blivit nominerad till Nobelpriset och de senaste veckorna tagit sig in på topplistan över mest gillade Twitter-poster någonsin i historien, precis mellan två presidenter: Joe Biden och Barack Obama. I skrivande stund har hon 5,8 miljoner följare på twitter, 14,8 miljoner följare på Instagram och 3,5 miljoner på Facebook.

Här nedan är fem exempel på några av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.

När Trump kallar Greta ”a very happy girl”

Greta och USA:s före detta president Donald Trump har utkämpat en riktig Twitter-beef under flera år. Startskottet gick när Trump 2019 ironiskt twittrade ”She seems like a very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future. So nice to see!” som kommentar till Gretas passionerade tal på UN Climate Action Summit i New York.

Greta fick stor uppmärksamhet när hon svarade på Trumps tweet genom att ändra sin Twitter-bio till ”A very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future.”

2. När Trump anklagar Greta för att behöva jobba med sitt ”anger management”

Det är dock inte enda gången Trump twittrat om Greta. När hon senare samma år blev utsedd av anrika tidningen Time Magazine till ”Person of the year” twittrade Trump: ”So ridiculous. Greta must work on her Anger Management problem, then go to a good old fashioned movie with a friend! Chill Greta, Chill!”

Greta svarade återigen med att att ändra sin bio: ”A teenager working on her anger management problem. Currently chilling and watching a good old fashioned movie with a friend.”

Men det slutade inte där. Den 3 november 2020 gick det amerikanska folket till val. Under den något kaotiska rösträkningen twittrar Trump den 5 november med versaler: ”STOP THE COUNT!”, och menar att rösterna ska sluta räknas. Greta svarar: ”So ridiculous. Donald must work on his Anger Management problem, then go to a good old fashioned movie with a friend. Chill Donald, Chill!”

Till den berömda bild då president Trump lämnar Vita huset för att låta Joe Biden ta över knyter Greta ihop cirkeln och kommenterar med det som startade alltihop: ”He seems like a very happy old man looking forward to a bright and wonderful future. So nice to see!”

3. När Putin kallar Greta snäll men oinformerad

Inte heller ryske presidenten Vladimir Putin kunde låta bli att ge Greta en känga. Under UN Climate Summit 2019 ska han ha kallat henne en ”kind but poorly informed teenager” som inte förstått att den moderna världen är komplex och annorlunda.

Greta svarar med det trick hon behärskar till fullo: Hon ändrar sin biografi på Twitter till ”kind but poorly informed teenager”.

4. När Andrew Tate vill prata bilar med Greta

Den 27 december 2022 uppmanar den tidigare kickboxaren Andrew Tate i en tweet Greta Thunberg att ge honom hennes mejladress. Han vill skicka en lista över hur mycket utsläpp hans 33 lyxbilar står för. Greta svarar syrligt med en påhittad mejladress utifrån matcho-attityden i Tates inlägg: ”yes, please do enlighten me. email me at smalldickenergy@getalife.com”

 

Gretas svar provocerar uppenbarligen Tate, som senare skickar ut en film där han iklädd röd rock med cigarr i handen svarade på hennes tweet. På bordet framför honom står två pizzakartonger från ett lokalt, rumänskt företag. Resten är historia – bara timmar senare arresteras Tate i Rumänien, misstänkt för våldtäkt och människohandel. Att man på pizzakartongerna i filmen till Greta kunde se var Tate befann sig sades först vara en av anledningarna, men detta dementerades senare.

Gretas svar då? De flesta hade kanske slutat där och känt att segern redan var vunnen, men det är då hon twittrar: ”this is what happens when you don’t recycle your pizza boxes”, och sluter återigen cirkeln med hjälp av det ämne hon alltid startar i.

Gretas första inlägg, med den påhittade mejladressen, blev en av historiens mest populära tweets. I nuläget har den 3,9 miljoner likes, vilket placerar henne på plats 4 på listan över de tweets med flest gillningar någonsin i Twitters historia. Hon ligger dessutom även på plats 7, där hennes tweet om vad som händer om man inte återvinner pizzakartonger återfinns.

För att sätta det hela i kontext: Efter Greta på listan ligger exempelvis president Joe Bidens tweet när han tillträdde som president. Före henne finns ett inlägg av Elon Musk, ett inlägg av Barack Obama – och det inlägg som fått flest likes i Twitters historia: inlägget om skådespelaren Chadwick Bosemans död i augusti 2020. Greta är just nu den enda kvinnan på topplistan, och den enda kvinna någonsin som fått fler än 3 miljoner likes på Twitter.

5. När Greta kallar sin asperger en superkraft

Det är lätt att ta upp Gretas sylvassa svar till världens mäktigaste presidenter i en sådan här lista. Men vi vill också passa på att nämna det Greta gör när hon visar upp sin diagnos och kallar det en ”superpower”. Redan tidigt skrev hon i sin biografi på Twitter att hon var en klimataktivist med asperger, vilket visar hur viktigt detta var för henne.

I en vitt spridd tweet beskriver hon hur hon ser på att motståndarna kommenterar hennes utseende eller olikheter:

Kritik av den typ hon nämner har kommit både i sociala medier och i tidningar. I en krönika i australiensiska the Herald Sun kallade kolumnisten Andrew Bolt Greta för ”deeply disturbed” och refererade till hennes autism. Han fick stark kritik i sociala medier, och Greta svarade att hon höll med om att känner sig störd – men på det faktum att hat- och konspirationskampanjer får fortgå.

 

Länge löd stod det i hennes biografi på Twitter att hon var ”klimataktivist med Asperger”. I dag har hon bytt det till ”Autistic climate justice activist. Born at 375 ppm”. Det sistnämnda är en referens till koncentrationen av växthusgaser och klimatpåverkande aerosoler i atmosfären det år hon föddes. En väldigt typisk Greta-formulering.

 

Vilket av Gretas Twitter-ögonblick gillar du mest, och varför? Skriv gärna en kommentar nedan! Vill du ha hjälp med att sätta din strategi för sociala medier? Fråga Greta – eller oss på Pineberry!

Foto: Raph PH/Wikimedia Commons