Vad hände med metaverse?

Upp som en sol och ner som en pannkaka. Så kan man beskriva Facebooks resa med metaverse. Frågan är om det finns en framtid för denna låtsasvärld eller om vi redan sett slutet.

Jag tänkte tanken att skriva denna artikel som en minnesruna. För det kan vara så att vi hört det sista kring metaverse. Det är mycket som tyder på att hajpen kring denna tilltänkta låtsasvärld dött ut.

Från superhajpat till stendött

Kronan på verket i den hype som skapades kring metaverse var när Facebook bytte namn till Meta i oktober 2021. Efter det var det ingen tvekan om att Facebooks grundare, Mark Zuckerberg, bestämt sig för att gå all-in på metaverse.

Konsultfirman Gartner förutspådde strax därefter att 25 % av världens befolkning kommer spendera minst 1 timme om dagen i metaverse 2026. Idag känns den prognosen nästan absurd, och jag tänker osökt tillbaka på den stundtals hetsiga diskussionen om hur stort röstsök skulle bli. Två hajpade koncept där luften gått ut.

Räddas av sämre tider och AI

Med tanke på hur många miljarder dollar som Marc Zuckerberg satsat på metaverse är det intressant att se hur de försöker navigera sig ur denna gigantiska felsatsning.

Marks och Metas räddning stavas AI. I mars i år meddelade de:

”Our single largest investment is in advancing AI and building it into every one of our products.”

Nu när alla pratar AI har Meta tacksamt blivit serverade ett nytt modeord som kan ta över efter metaverse. Även lågkonjunkturen har spelat till Metas fördel. Totalt sett är de sämre tiderna givetvis inget positivt för Meta eller för alla som jobbar där, men det har gett Meta en möjlighet att kommunikativt dra åt svångremmen i sina satsningar och ”skylla på” det ekonomiska läget snarare än att satsningen på metaverse inte har gett frukt.

Hänger namnet kvar?

Nu återstår bara frågan om namnet Meta. Kommer det få hänga kvar? Min gissning är att det är en alltför stor nagel i ögat att ha kvar det och att de därför kommer byta ut namnet under de närmaste åren. Vad tror du? Kommentera gärna nedan!

 

3 kommentarer på "Vad hände med metaverse?"

  1. Ja, eller om vi tänker att metaverse blev Meta så blir AI kanske bara A…


  2. Sant 🙂 Det blir enklare att behålla ”A” ifall även denna satsning skulle gå i diket…


Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *