Bred match vs exakt match

Det är ingen tvekan om att Google vill att deras annonsörer ska använda sig av bred match på sina sökord. Samtidigt finns det fortfarande många saker som tyder på att exakt match ofta är bättre. 

När du loggar in på Google Ads nuförtiden bombarderas du på olika sätt om att gå över till bred match, om du inte redan sett ljuset och valt den sanna breda tron enligt Google.

Studie ger fördel till exakt match

En färsk studie av Optmyzr av 2 637 Google Ads-konton visar att exakt match generellt presterar bättre än bred match. Det gäller oavsett om man utvärderar det utifrån CPC, CPA, ROAS eller något annat av de andra vanliga nyckeltalen.

Samtidigt är det lika tydligt i studien att exakt match inte presterar bäst i alla konton utan att det finns ganska många konton där bred match levererar bättre resultat

Funkar ibland men inte alltid

Resultaten av undersökningen rimmar väl med vad vi upplever på Pineberry. I vissa konton fungerar bred match bra, och genom att addera det kan vi växa ett konto med bibehållen lönsamhet. Samtidigt ser vi ofta prov på motsatsen, att bred match levererar mycket sämre resultat än exakt match.

Min personliga reflektion kring detta är att bred match oftare fungerar på stora konton med sökord med höga sökvolymer. Logiken bakom detta skulle i så fall vara att när det finns hög sökvolym på ett sökord blir det enklare för Google att lära sig vilka breda varianter av sökordet som är relevanta och ger bra resultat för annonsörerna. Men när det handlar om mindre sökord blir det mer gissningar från Googles sida när det gäller vilka breda varianter som är relevanta.

Ett annat scenario där det kan funka bra med bred match är när kontots struktur inte är fullt utvecklad. Om du exempelvis inte har gjort en noggrann sökordsanalys och strukturerat kontot därefter erbjuder bred match ett snabbt sätt att ändå kunna fånga många sökningar. Det bästa är såklart om du istället bygger ut din struktur och inte tar den enkla vägen via breda sökord.

Och jag ska även nämna att alternativet till bred match för oss i praktiken inte enbart är exakt match, utan minst lika mycket frasmatchning. Men just denna undersökning jämförde exakt och bred.

Negativa sökord är nyckeln

Google slår på alla sina trummor för att få annonsörer att välja bred match. Men de nämner inte lika högljutt hur viktigt det är att kombinera bred match med negativa sökord. Google syn på detta är att deras algoritmer kommer lära sig vilka breda varianter som fungerar och att det inte därför är lika viktigt med negativa sökord.

Förutom det faktum att jag inte är sugen på att betala för att Google ska lära sig genom att jag köper en massa klick i onödan är min uppfattning att Google aldrig helt lär sig och att det finns stora pengar att spara genom att aktivt jobba med negativa sökord.

Så, om du bestämmer dig för att lyssna på Google och testa breda sökord, glöm inte att avsätta tid för att regelbundet gå igenom söktermsrapporten och lägga till negativa sökord.

Vad tycker du om bred match? Ger det dig bra resultat? Kommentera gärna nedan. Vill du ha ha hjälp med din Google Ads-strategi är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Pineberry.

 

4 kommentarer på "Bred match vs exakt match"

  1. Annars finns ju mellanvarianten frasmatchning. Hade varit intressant att se hur den presterar jämförelsevis.


  2. Hej Andreas,

    Ja, jag håller med att det vore intressant. För min egen del använder jag numera nästan alltid fras där jag tidigare använde exakt. Sen tror jag att resultaten hade varit snarlika om man jämfört fras och bred istället för exakt och bred.


  3. Tänker kanske snarare att man jämför fras med exakt. Jobbar nog mest med fras och exakt då vi har såpass begränsad budget just nu vilket medför att vi får en låg visningsandel så bredmatchat känns lite onödigt.


  4. Jag förstår. När det gäller exakt och fras har jag historiskt använt mig av båda två men går mer och mer över till att bara använda fras. Anledning att jag vill samla så mycket data som möjligt på en matchtyp. Jag är inte helt säker på att det är bättre…men det är så jag gör i alla fall.


Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *