POAS – Profit on Ad Spend

POAS är ett hett nyckeltal inom digital annonsering som än så länge används av relativt få annonsörer. I denna artikel går vi igenom vad som krävs för att kunna börja jobba enligt ett POAS-tänk.

POAS, förkortning av Profit on Ad Spend, är hett ämne inom digital annonsering just nu. Förtjänar POAS all den hype som det omgärdas av? Ja, det skulle jag säga. POAS är en bra sak, samtidigt är det lättare sagt än gjort att ta sig hela vägen till att börja jobba enligt POAS-modellen.

POAS går att se som en vidareutveckling av ROAS som många annonsörer använder sig av idag för att avgöra om annonsering är lyckad eller inte. Där ROAS visar hur mycket intäkter varje satsad annonskrona ger, visar POAS istället hur mycket vinst som varje satsad annonskrona bidrar med.

Bra för vissa typer av e-handlare

POAS är inte för alla annonsörer. De som tjänar mest på POAS är e-handlare som har produkter med olika marginaler, stora skillnader i fraktkostnader, och/eller flera produkter per order.

Anledning till detta är att i dessa scenarier skiljer sig sannolikt vinsten per order avsevärt mellan olika ordrar. Och det är i dessa lägen som POAS kan ge en betydlig bättre bild av hur annonseringen går jämfört med ROAS.

Även om POAS främst är ett nyckeltal för e-handlare kan även tjänsteföretag med fördel använda sig av det. Det kräver dock att du har stenkoll på dina marginaler och kostnader vilket inte är lika vanligt att tjänsteföretag har.

Så funkar det

Hur funkar det då rent praktiskt med POAS? Processen nedan utgår från Google Ads, men POAS går såklart lika bra att använda för Facebook Ads eller vid annan mätbar annonsering.

  1. När någon klickar på en annons och sedan köper något på din sajt sparar du ned gclidet (spårningsparameter som används i Google Ads) i ditt affärsystem.
  2. Ditt affärssystem räknar ut vinsten för just denna order.
  3. Sen skickar du vidare vinstvärdet för detta glicd (order) tillbaka till Google Ads.

Rent tekniskt optimerar du fortfarande för ROAS i ditt Google Ads-konto, men skillnaden är att du istället för intäkten för ordern använder dig av vinsten som du fått från ditt affärssystem. Så ditt ROAS-mål blir i praktiken ett POAS-mål.

Tekniskt utmanande

Att jobba med POAS upplevs av många annonsörer som tekniskt utmanande. Dels måste du få till flödet via ditt affärssystem enligt ovan, dels behöver du ha stenkoll på dina kostnader så att du kan räkna ut den riktiga vinsten per order.

För att krångla till det lite ytterligare finns det här en fördel om du även tar hänsyn till livstidsvärdet av kunden. Räknar du med fler ordrar från kunden, då behöver du skruva upp vinsten i motsvarande utsträckning.

Det finns idag inget inbyggt stöd för POAS i Google Ads så du behöver bygga en egen lösning för det. Dock finns det vissa tredjepartsverktyg som kan hjälpa dig med delar av integrationen. Men du kommer inte undan att behöva ha stenkoll på dina siffor.

Mellanvägen

Om du känner att det är för svårt att få till en helautomatisk POAS-lösning men ändå gillar principen att tänka vinst istället för intäkt kan du implementera POAS-tänket mer manuellt i din annonsering.

Istället för att ditt affärssystem spottar ur sig den exakta vinsten per order kan du manuellt räkna på vilken typ av ordrar du tjänar vad på och justera ROAS-nivåerna utifrån detta. Du kanske sänker ROAS-målet i kampanjer som i dag är väldigt lönsamma på sista raden medan du höjer ROAS-kravet på kampanjer med svag lönsamhet.

Vill du diskutera hur vi tillsammans kan börja implementera ett POAS-tänk i din annonsering? Hör då gärna av dig till oss!

Artikeln är inspirerad av avsnitt 76 av Sökpodden där vi hade POAS som ämne. Lyssna gärna på avsnittet om du inte redan gjort det! Vi kan även tipsa om vårt tidigare webbinar ”Från ROAS till POAS” som går att se i efterhand.