SEM-året 2022

Vi lämnar ytterligare ett märkligt år bakom oss. Pandemin må vara över men andra omvärldsfaktorer har resulterat i en inflation i stora delar av världen med högre elpriser och dyrare livsmedel – bara för att nämna några saker. Detta har såklart påverkat många branscher, framförallt eftersom pengarna inte räcker till som förr och köpprioriteringar har ändrats. En tydlig trend som vi tyvärr kan se hos många företag.

Något som dock inte har stannat av eller legat på vila är vad som hänt inom SEM-världen under 2022. Nedan listar vi de större nyheterna som vi och annonsörer, samt stora delar av internet, behövt ta ställning till.

Smart shopping försvann och ersattes av Performance Max

Under året gick Google ut med en stor nyhet om att Smart shopping kommer att försvinna och ersättas av nya kampanjtypen Performance Max, likaså lokala kampanjer. För de annonsörer som inte gjorde skiftet innan juli 2022 började Google automatiskt migrera Smart shopping kampanjer till Performance Max.

Trots att Performance Max har funnits i nästan två år stod vi som annonsör till slut utan valmöjligheter med denna förändring från Google. Det blev med andra ord en relativt kort vistelse för Smart shopping innan denna kampanjtyp gick i graven. Även fast det såklart finns en hel del likheter mellan de olika kampanjtyperna.

Du kan lära dig mer om Performance Max i sökpodden och i vårt senaste webbinarium.

Stort fokus på privacy

Google meddelade redan 2021 att de kommer sluta använda sig av tredjepartscookies under 2023, vilket sedan flyttades fram till 2024. Förmodligen eftersom Google förstått att många annonsörer ligger efter med att implementera alternativa spårningsmetoder. Google har tidigare meddelat att de gör denna ändring för att förbättra sekretessen för människor samt att lagar och regler har gjort dem tvungna.

Google har lagt enorma resurser på just privacy-delen under 2022 för alla annonsörer som använder Google Ads. Ett stort fokus har varit att få annonsörer att implementera Consent mode modellering och enhanced conversions på sina sajter och i sina Google Ads konton.

Kort förklarat är detta metoder från Google som fortfarande gör det möjligt att spåra användare fast med full anonymitet. Vilket i sig leder till att vi kan fortsätta mata Googles algoritmer med bra information för att kunna fortsätta optimera annonseringen mot ens mål utan allt för mycket begränsningar i datan. Detta blir alltmer komplext och rätt data kommer vara viktigare än någonsin under 2023.

ETA-annonser är ett minne blott

Efter den 30:e juni fanns det inte längre någon möjlighet att skapa eller redigera ETA-annonser i Google Ads. En nyhet som branschen överlag har varit väldigt förberedda på, då till och med Google gjorde RSA-annonser till standard en lång tid före ETA gick i graven. ETA-annonser kommer fortfarande kunna visas, men har du ännu inte börjat använda dig av RSA-annonser är det god tid att göra detta nu.

Mindre nyheter

För att nämna några mindre nyheter så meddelande även Google under 2022 att similar audiences kommer försvinna, ad extensions bytte namn till assets och Google har även pushat hårdare än någonsin för broad match. Vem vet…kanske det blir en framtid med endast broad match som sökordstyp?

Summerat

Summa summarum fortsätter Google satsa alltmer på automatisering där privacy även ligger högt i fokus. Det kommer bli ett spännande 2023 även om det fortsatt finns lite mörker bakom kullarna. Gott nytt år!