Söket fortsätter öka på Google

Google ökar sina intäkter från annonser i sökresultatet för varje år som går. Det finns olika faktorer som bidrar till denna nästan osannolika utveckling. 

Inga träd växer till himlen sägs det. Frågan är om Googles intäkter från sök är undantaget som bekräftar regeln. Google Ads lanserades för snart 25 år sedan och Googles intäkter från annonser i sökresultat fortsätter fortfarande att öka vilket vi senast fick ett bevis på igår kväll när Googles moderbolag Alphabet släppte sin rapport för fjärde kvartalet 2023.

I bilden ovan ser vi att Googles intäkter från annonser i SERPen ökat varje år sedan 2017*. Googles intäkter ökade även före 2017 med då särredovisades inte annonsintäkterna för söket utan de var blandade med annonsintäkter från bland annat YouTube.

För alla marknadsförare som jobbar med sök är det givetvis ett bra tecken att Googles intäkter från söket ökar, det visar på att marknaden växer. Samtidigt beror Googles 25-åriga tillväxtresa inte enbart på att det googlas mer, även om det är en viktig faktor.

Det finns flera saker som ligger bakom Google tillväxt, exempelvis har inflationen haft en betydande påverkan de två senaste åren. Men det finns tre saker som över tid varit avgörande för att Googles intäkter växt under en så lång period enligt mig.

Vi googlar mer

Det är ingen tvekan om att vi googlar mer idag än för 25 år sedan. Tyvärr finns det ingen tillförlitlig data över hur antalet googlingar utvecklas. Det som finns är i bästa fall grova estimat vilket är synd då antalet googlingar kanske är den bästa och mest intressanta parametern för bedöma hur söket utvecklas. Exempelvis hade det varit väldigt intressant att veta hur antalet googlingar ökat de senaste åren (alternativt att få veta att de inte ökat).

En ”farhåga/förhoppning” (beroende på vilket läger man tillhör) var att antalet googlingar skulle minska när ChatGPT lanserades i Bing och att andelen som valde Bing för att söka skulle öka. Utifrån siffrorna i Googles och Microsofts senaste kvartalsrapporter ser vi inga tecken på att detta hänt. Även i data kring marknadsandel ser vi att pendeln mellan Bing och Google inte rört sig nämnvärt.

Dyrare klick

En utveckling som varit väldigt gynnsam för Googles intäkter men som varit motsatsen för alla deras annonsörer är klickpriset. För det har utan tvekan ökat rejält genom åren.

Dels på grund av att fler och fler annonsörer hittat till Google Ads vilket naturligt driver upp priserna då det är en auktion, dels för att Google gjort förändringar som höjt priserna, exempelvis att de under resans gång infört tröskelvärden i budgivningen.

Fler och bättre annonser

En förändring som varit bra både för Google och för annonsörerna är att det finns många fler och bättre annonsytor i sökresultat idag än för 25 år sedan. Denna utveckling är det däremot inga användare som jublar över. Inte heller har det såklart varit fördelaktig för SEO då annonserna tagit fler och fler klick från det organiska (som förvisso genererar väldigt mycket klick fortfarande).

Jag blir glad när jag ser att Googles intäkter från söket fortsätter öka från kvartal till kvartal. Det visar på att kanalen sök fortsätter att växa och att företag ser ett stort värde i att synas där. Samtidigt finns det självklart baksidor med detta och med tanke på Googles dominerande position är det svårt för enskilda annonsörer och företag att påverka situationen genom att exempelvis välja en annan sökmotor att synas i. Hur ser du på det? Blir du glad när du ser att Google fortsätter att växa? Kommentera gärna nedan!

*För 2023 finns inget reviderat årsresultat ännu, där har jag slagit ihop de fyra kvartalen som redovisats.

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *